2012. február 7., kedd

Francia hagymaleves

Soupe à l'oignon , a francia hagymaleves  az egyike  a legegyszerűbb, ám legnagyszerűbb leveseknek.


francia hagymaleves




E levesbe  sült kenyér darabokat tesznek a franciák. amit sajttal bőven hintenek és pár percre átsütik  tálalás előtt.




francia hagymaleves




Maga  a leves sűrű, laktató fogás, találkoztam olyan recepttel is ahol péppé tört, vagy  vékonyra szeletelt krumplival sűrítették.
.



Hozzávalók  :


lilahagyma
  • 400 g hagyma ( póré,újhagyma,vöröshagyma)
  • 50 g vaj
  • 40 g liszt
  • csontlé
  • fehér törött bors
  • szerecsendió
  • 100 g sajt
  • kenyér
  •  1 dl bor
kőmozsár











A hagymát karikára vágjuk, vajban megfuttatjuk állandó kevergetés közben szinte karamellizáljuk,( ez eltart egy darabig ) liszttel leszórjuk ( tovább kevergetjük  ahogy "pirul" a liszt  ettől (is ) kapja a sötét színét a leves, meghintjük  reszelt szerecsendióval, törött fehér borssal. Csodás illat száll fel amint a szerecsendió átmelegszik ! További pár perc kevergetés után   húslével felengedjük, sózzuk és egy ideig főzzük még.
A levest leszűrjük,  a hagymát fém szűrőn áttörjük.Tálalás előtt kevés bort öntünk hozzá.
Általában fehéret, de most én  lila hagymából készítettem a levest így kivételesen  vörös bort használtam hozzá.


A kenyér szeleteket  grill sütőben kicsit megpirítjuk, reszelt sajtot kínálunk  külön  szervírozva mellé,grill sütő helyett használhatunk serpenyőt is.





francia hagymaleves



Jobban kedvelem  a másik tálalási módját e levesnek, amikor  tűzálló edényben  a kenyér szeleteket a levesbe téve sajttal megszórva  rövid időre  sütőbe toljuk, míg a sajt rá  nem olvad és tűz forrón tálaljuk.

Gyakran kínálják cipóban a francia hagymalevest,  ami szintén  különleges és finom ( feltéve, hogy jó minőségű a kenyér ) 

francia hagymaleves


Egy kis történelem

A hagymát az egyiptomiak szentnek tekintették, a rómaiak is ették sütve és főve, olajban sütve, de levesként is, az ő levesük még egyszerűbb volt, a főtt hagymát elkeverték kenyérrel olajjal és vízzel  és már kész is volt  a hagyma leves   .


A francia hagyma leves története XV. Lajoshoz köthető.   Egyszer egy vadászatból megtérve a vadászházban csak száraz kenyeret, hagymát, pezsgőt és vajat talált. Ezekből az alapanyagokból volt kénytelen dolgozni, így született a hagymaleves.



francia hagymaleves


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...