Soupe à l'oignon , a francia hagymaleves az egyike a legegyszerűbb, ám legnagyszerűbb leveseknek.
E levesbe sült kenyér darabokat tesznek a franciák. amit sajttal bőven hintenek és pár percre átsütik tálalás előtt.
Maga a leves sűrű, laktató fogás, találkoztam olyan recepttel is ahol péppé tört, vagy vékonyra szeletelt krumplival sűrítették.
.
Hozzávalók :
- 400 g hagyma ( póré,újhagyma,vöröshagyma)
- 50 g vaj
- 40 g liszt
- csontlé
- só
- fehér törött bors
- szerecsendió
- 100 g sajt
- kenyér
- 1 dl bor
A hagymát karikára vágjuk, vajban megfuttatjuk állandó kevergetés közben szinte karamellizáljuk,( ez eltart egy darabig ) liszttel leszórjuk ( tovább kevergetjük ahogy "pirul" a liszt ettől (is ) kapja a sötét színét a leves, meghintjük reszelt szerecsendióval, törött fehér borssal. Csodás illat száll fel amint a szerecsendió átmelegszik ! További pár perc kevergetés után húslével felengedjük, sózzuk és egy ideig főzzük még.
A levest leszűrjük, a hagymát fém szűrőn áttörjük.Tálalás előtt kevés bort öntünk hozzá.
Általában fehéret, de most én lila hagymából készítettem a levest így kivételesen vörös bort használtam hozzá.
Gyakran kínálják cipóban a francia hagymalevest, ami szintén különleges és finom ( feltéve, hogy jó minőségű a kenyér )
Egy kis történelem
A hagymát az egyiptomiak szentnek tekintették, a rómaiak is ették sütve és főve, olajban sütve, de levesként is, az ő levesük még egyszerűbb volt, a főtt hagymát elkeverték kenyérrel olajjal és vízzel és már kész is volt a hagyma leves .
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése