Kenyeret sütök naponta ,szinte már rutin lenne, ha nem variálnám a hozzávalókat.
Fűszerezésük alkalomszerű, sokszor függ a hangulatomtól is, a kínálattól ( mi van kéznél ) és a kívánságoktól ki milyet óhajt enni.
Miért spenót ?? Spontán, az volt otthon,de csak egy bő maréknyi maradt ami már nem elegendő semmire sem, vagy mégis ? Ott állt a félig kész kenyértészta s már készült is az új projekt.
Még nem nagyon van,( én már vettem a hétvégi piacon egy köteggel )de hamarosan rengeteg friss bazsalikom lesz a kertekben, teraszokon és a piacon is.
Hihetetlen milyen finom aromát kölcsönöz a bucinak az illatáról nem is beszélve.
Elkészítése szinte alig tér el a hagyományos kenyértől, mégis inkább a technológia a ciabattara emlékeztet.
A z élesztőt oldjuk fel fél pohárnyi vízben. Szórjunk rá kevés lisztet keverjük el és hagyjuk pihenni.Ne siettessük az se baj ha letakava egész éjszakára így hagyjuk .
Teljes kiőrlésű lisztet szitálunk a keverőtálba, a közepére lyukat formálunk és bele öntjük a kovászt.
Sós vizet adunk hozzá és bedagasztjuk, folyamatosan kis sugárban olíva olajat is hozzáadjuk valamint a blenderben apróra vágott, megmosott spenót leveleket és a lecsipkedett egészben hagyott bazsalikom leveleket is beledolgozzuk a tésztába. Lágy tésztává dagasztjuk, hagyjuk megkelni minimum a duplájára. Már ekkor érződik az enyhe bazsalikom illata.
Lisztezett munkaasztalra borítjuk és a széleit felhajtjuk mind a négy oldalról, majd kicsit pihentetjük (kb. 5-10perc ) újból áthajtogatjuk boríték formára, ismét pihentetjük 5-10 percet és megint felhajtjuk a széleket alulról a közepéig,felülről is a közepéig, oldalról ugyanígy, balról közepéig , jobbról közepéig.
Formázzuk, hat egyenlő részre osztjuk a tésztát, hosszúkás alakzatra igazítjuk, akár meg is sodorhatjuk a két végénél fogva, majd sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük, ha túl lágy lenne a tészta akkor lapát segítségével .5-10 perc ismételt pihenő után mehet az előmelegített forró sütőbe. 20-25 perc alatt légkeveréses sütőben készre ropogósra sül.
Íze a formája töletesre sikerült.
Kettévágva csukott szendvicsként vihetjük a kirándulásra.
Adhatjuk tízóraihoz, uzsonnára a gyereknek edzés utáni energia pótlóként.De a vacsorához is kitűnő kenyér helyett.
Hozzávalói :
- 500 g teljes kiőrlésű liszt
- 2 g élesztő
- 3 dl langyos víz
- 2 -3 teás kanál tengeri só
- 0,5 dl olíva olaj
- 100-g mosott tisztított spenótlevél
- 2 ág bazsalikom levele
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése