2013. május 24., péntek

Spenótos -bazsalikomos buci


Kenyeret sütök naponta ,szinte már rutin lenne, ha nem variálnám a hozzávalókat.
Fűszerezésük alkalomszerű, sokszor függ a hangulatomtól is, a kínálattól ( mi van kéznél ) és a kívánságoktól ki milyet óhajt enni.



Miért spenót ?? Spontán, az volt otthon,de csak egy bő maréknyi maradt   ami már nem elegendő semmire sem, vagy mégis ? Ott állt  a félig kész kenyértészta s már készült is az új projekt.

Még nem nagyon van,( én már vettem  a hétvégi piacon  egy köteggel )de hamarosan  rengeteg friss bazsalikom lesz a kertekben, teraszokon és  a piacon is.
Hihetetlen milyen finom aromát kölcsönöz a bucinak  az illatáról nem is beszélve.
Elkészítése szinte alig tér el a hagyományos kenyértől, mégis inkább a technológia a  ciabattara emlékeztet.
A z élesztőt oldjuk fel  fél pohárnyi vízben. Szórjunk rá kevés lisztet keverjük el és hagyjuk pihenni.Ne siettessük  az se baj ha letakava egész éjszakára így hagyjuk .
Teljes kiőrlésű lisztet szitálunk  a keverőtálba, a közepére lyukat formálunk és bele öntjük a  kovászt.
Sós vizet adunk hozzá és  bedagasztjuk, folyamatosan kis sugárban olíva olajat is hozzáadjuk valamint a blenderben  apróra vágott, megmosott spenót leveleket és a  lecsipkedett egészben hagyott bazsalikom leveleket is beledolgozzuk a tésztába. Lágy tésztává dagasztjuk, hagyjuk megkelni minimum  a duplájára. Már ekkor érződik az enyhe bazsalikom illata.
Lisztezett  munkaasztalra borítjuk és a széleit  felhajtjuk  mind  a négy oldalról, majd kicsit pihentetjük (kb.  5-10perc ) újból áthajtogatjuk boríték formára, ismét pihentetjük 5-10 percet és megint felhajtjuk  a széleket alulról a közepéig,felülről is a közepéig, oldalról ugyanígy, balról  közepéig , jobbról   közepéig.
Formázzuk,   hat egyenlő részre osztjuk a tésztát, hosszúkás alakzatra igazítjuk,  akár meg is sodorhatjuk a  két végénél fogva, majd sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük, ha túl lágy lenne a tészta akkor lapát segítségével .5-10 perc ismételt pihenő után mehet az előmelegített forró sütőbe. 20-25 perc alatt légkeveréses sütőben készre ropogósra sül.



Íze  a formája töletesre sikerült.
Kettévágva csukott szendvicsként vihetjük a kirándulásra.
Adhatjuk  tízóraihoz, uzsonnára  a gyereknek edzés utáni  energia pótlóként.De a vacsorához is kitűnő kenyér helyett.

Hozzávalói :

  • 500 g teljes kiőrlésű liszt
  • 2 g élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 2 -3 teás kanál tengeri  só
  • 0,5 dl olíva olaj
  • 100-g mosott tisztított spenótlevél
  • 2 ág bazsalikom levele

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...