Variációk egy témára.Az alábbi összeállításban a sárgadinnyéből készíthető finomságok közül mutatok be párat .5+1 ötlet következik sárgadinnyéből a levestől a desszertig.Szó esik a dinnyefajtákrók és arról is hogyan válasszunk dinnyét .
Finom, mértéktelenül sokat tudnék enni belőle, mindig is nagy kedvenc volt nálunk a sárgadinnye ami nem ritkán még az ünnepi menüinkben is főszereplő.Néhe elgondolkodom azon miért hívjuk sárgadinnyének ezt a gyümölcsöt, hiszen annyi féle fajta dinnye van amit ide sorolunk és nem is mind sárga, sőt.
Én magam szeretem kiválogatni a dinnyéket amit később megveszünk, nem egyszer kimegyünk a piac mellé, ahol a teherautó platójáról árulják a dinnnyéket. A dinnyét kézbe véve megvizsgáljuk ép -e, ha ütődött, vagy repedt esetleg puha nem érdemes foglalkozni vele, keressünk másikat.
A dinnye illatos gyümölcs, ha kicsit megszagoljuk, érezhetjük a zamatos telt édeskés illatát,
az utánozhatatlan jellegzetes dinnyeillatot, ezeket érdemes megvásárolni .
A dinnyék általában 2 kg körüliek ( +,-, fél kg)
Kis dinnyéket is szeretek venni, mert azt egyenként megtöltve mutatósan tálalhatok.
Régi jól bevált módszer, a sárgadinnyét félbevágom, a karalábé vájóval a belét kiszedem ( később felhasználjuk pl. gyümölcssalátába, koktailba, hideg levesbe és a dinnyehús helyére fagylaltot töltünk, természetesen a dinnyegömbökből is adhatunk a fagylalthoz dekorációnak.
Régebben ha nem volt elég ízletes "édes" a dinnye kevés alkoholt pl rumot spricceltünk bele fecskendővel ami átjárta a gyümölcsöt és különleges szamatot adott, máris feljavítottuk vele a semleges ízű dinnyét is.
Vannak sárgahúsú és zöld húsú fajták, a cseres héjú halvány zöld húsú ún .cukor dinnyék és a sárgahúsú gerezdes kantalup típusu dinnyék. A citromsárga ovális ( rögbi alakú) belül fehér fajta amit méz dinnyének hívunk,vagy a méregzöld héjú belül szintén hófehér szinte ropogós húsú nyújtott alakú dinnye (ez a Piel de sapo)
Főzésnélkül egyszerű turmixolással is finom hideg leves csinálhatunk.
Mentás sárgadinnye leves hidegen
https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2010/08/mai-ebed-foszereploje-salata-napokban.html
Az italt tölhetjük a kibelezett dinnyehéjba is,garantáltan tetszeni fog.
A sárgadinnye koktail receptje a linkre kattintva elérhető.
https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2013/07/bevezeto-fogas-d-i-n-n-y-e.html
Behűtött sárgadinnyét kínáljunk ehhez a fogáshoz és ne feledkezzünk meg a finoman meghinteni törött borssal a falatokat!
4.Tegyük a mélyhűtőbe
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
sárgadinnye |
Így választunk dinnyét:
Én magam szeretem kiválogatni a dinnyéket amit később megveszünk, nem egyszer kimegyünk a piac mellé, ahol a teherautó platójáról árulják a dinnnyéket. A dinnyét kézbe véve megvizsgáljuk ép -e, ha ütődött, vagy repedt esetleg puha nem érdemes foglalkozni vele, keressünk másikat.A dinnye illatos gyümölcs, ha kicsit megszagoljuk, érezhetjük a zamatos telt édeskés illatát,
az utánozhatatlan jellegzetes dinnyeillatot, ezeket érdemes megvásárolni .
A dinnyék általában 2 kg körüliek ( +,-, fél kg)
Kis dinnyéket is szeretek venni, mert azt egyenként megtöltve mutatósan tálalhatok.
Régi jól bevált módszer, a sárgadinnyét félbevágom, a karalábé vájóval a belét kiszedem ( később felhasználjuk pl. gyümölcssalátába, koktailba, hideg levesbe és a dinnyehús helyére fagylaltot töltünk, természetesen a dinnyegömbökből is adhatunk a fagylalthoz dekorációnak.
Régebben ha nem volt elég ízletes "édes" a dinnye kevés alkoholt pl rumot spricceltünk bele fecskendővel ami átjárta a gyümölcsöt és különleges szamatot adott, máris feljavítottuk vele a semleges ízű dinnyét is.
Dinnye típusok, dinnyefajták:
Vannak sárgahúsú és zöld húsú fajták, a cseres héjú halvány zöld húsú ún .cukor dinnyék és a sárgahúsú gerezdes kantalup típusu dinnyék. A citromsárga ovális ( rögbi alakú) belül fehér fajta amit méz dinnyének hívunk,vagy a méregzöld héjú belül szintén hófehér szinte ropogós húsú nyújtott alakú dinnye (ez a Piel de sapo)Mit készítsünk a dinnyéből ?
(A receptek a linkre kattintva érhetők el. )
1. Hideg sárgadinnyelevest
Főzésnélkül egyszerű turmixolással is finom hideg leves csinálhatunk.
Mentás sárgadinnye leves hidegen
https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2010/08/mai-ebed-foszereploje-salata-napokban.html
2. Hűsitő italt
Csináljunk belőle koktailt felnőtteknek kevés alkohollal megbolondítva gyererkeknek joghurttal.Az italt tölhetjük a kibelezett dinnyehéjba is,garantáltan tetszeni fog.
A sárgadinnye koktail receptje a linkre kattintva elérhető.
https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2013/07/bevezeto-fogas-d-i-n-n-y-e.html
3. Kínáljuk antipastinak, előételnek vagy snacknek sonkával
Behűtött sárgadinnyét kínáljunk ehhez a fogáshoz és ne feledkezzünk meg a finoman meghinteni törött borssal a falatokat!
4.Tegyük a mélyhűtőbe
csináljunk jégkrémet, granitát, fagylaltot belőle
El se tudok képzelni finomabb jeges édességet a dinnye granitánál.Elkészítes szinte gyerekjáték,csak ki kell várni amíg megfagy és már kanalazható is hűsítő é sfrissítő a nyári nagy melegben .
https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2010/08/granita.html5. Készítsünk süteményt vele
Nem tipikus "süteménygyümölcs" a dinnye egy próbát megér!
https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2013/07/buli-volt-kertben-dinnyes-turotortaval.html+1 főzzük be, vagyis csináljunk belőle dzsemet
A sárgadinnye dzsem receptje megtalálható egy korábbi bejegyzésben
A sárgadinnye dzsemet kenhetjük a reggeli kalácsra, piritósra, de tölthetübk vele süteményeket is .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése