Még nem volt egészen tíz éves és már nagybácsi, még hozzá 4- szeresen is a fiam ....
Eszter, Iva, Ilija után most megérkezett Alexander is . (Azóta már egy év is majdnem eltelt, de ez a bejegyzés valahol elakadt.)
Ezt meg kell ünnepelni !
Nyári torta, dinnyés túrótorta készült e jeles napra .
Először is omlós tésztát készítettem a következő hozzávalókból :
A fentiek összegyúrásával kapott tésztát rövid ideig hűtőben pihentettem .
Ez alatt a túrót át lehet törni, lecsöpögtetni szükség szerint. A tojásokat szétválasztani ,a tojás sárgáját cukorral és vajjal habosra keverni és hozzáadni a citrom / narancs héj reszeléket, mert ettől lesz olyan különlegesen finom a tészta.
A tojás fehérjét többi cukorral csipet sóval kemény habbá verni, a tejföllel elkevert túróhoz adni, valamint az étel keményítőt is hozzákeverni.
Közben a sütőt melegítsük elé 180 fokra!
A tésztával béleljük ki a sütőedényt és 15 percig süssük elő a tésztakosarat. Legyen kb 2-3 pereme is !
Én nem teszek bele semmit, mint szárított bab /borsó vagy lencse csak megszurkálom villával a tésztát s így sem púposodik fel.
További hozzávalók :
Míg a torta sül, készítsük elő a gyümölcsöt ( kb . 700 -1000 g ), mossuk meg, tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
Most sárgadinnyével (egy közepes sárgadinnye elegendő) készült mert annak van a szezonja, de más gyümölccsel is finom. A zselatint (amit akár el is hagyhatunk, ha azonnal elfogyasztjuk a tortát,) olvasszuk fel, keverjük el némi alkohollal pl. sárgadinnyés vodka ) hűtsük ki , szintén kihűlt tortán rendezzük el a dinnyéket, húzzuk át zselatinnal és jól hűtsük le. A zselatin fixálja a gyümölcsöt, szebb lesz a torta általa, de anélkül is finom s ha ügyesen szervírozzuk nem hiányzik ......,
Menta vagy citromfű levélkéket adhatunk mellé tálaláskor.
Ínyenceknek alkoholos tejszínhabot ?????(is )
Eszter, Iva, Ilija után most megérkezett Alexander is . (Azóta már egy év is majdnem eltelt, de ez a bejegyzés valahol elakadt.)
Ezt meg kell ünnepelni !
Nyári torta, dinnyés túrótorta készült e jeles napra .
Először is omlós tésztát készítettem a következő hozzávalókból :
- 200 g liszt
- 1 tojás
- 100 g vaj
- sütőpor
- só
- 1-1 citrom és narancs lereszelt héja
Ez alatt a túrót át lehet törni, lecsöpögtetni szükség szerint. A tojásokat szétválasztani ,a tojás sárgáját cukorral és vajjal habosra keverni és hozzáadni a citrom / narancs héj reszeléket, mert ettől lesz olyan különlegesen finom a tészta.
A tojás fehérjét többi cukorral csipet sóval kemény habbá verni, a tejföllel elkevert túróhoz adni, valamint az étel keményítőt is hozzákeverni.
Közben a sütőt melegítsük elé 180 fokra!
A tésztával béleljük ki a sütőedényt és 15 percig süssük elő a tésztakosarat. Legyen kb 2-3 pereme is !
Én nem teszek bele semmit, mint szárított bab /borsó vagy lencse csak megszurkálom villával a tésztát s így sem púposodik fel.
További hozzávalók :
- 500 g túró
- 2 dl tejföl
- 1-1,5 kg sárgadinnye
- 1 csomag zselatin
Míg a torta sül, készítsük elő a gyümölcsöt ( kb . 700 -1000 g ), mossuk meg, tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
Most sárgadinnyével (egy közepes sárgadinnye elegendő) készült mert annak van a szezonja, de más gyümölccsel is finom. A zselatint (amit akár el is hagyhatunk, ha azonnal elfogyasztjuk a tortát,) olvasszuk fel, keverjük el némi alkohollal pl. sárgadinnyés vodka ) hűtsük ki , szintén kihűlt tortán rendezzük el a dinnyéket, húzzuk át zselatinnal és jól hűtsük le. A zselatin fixálja a gyümölcsöt, szebb lesz a torta általa, de anélkül is finom s ha ügyesen szervírozzuk nem hiányzik ......,
Menta vagy citromfű levélkéket adhatunk mellé tálaláskor.
Ínyenceknek alkoholos tejszínhabot ?????(is )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése