2013. július 13., szombat

Buli volt a kertben .....dinnyés túrótortával

Még nem volt  egészen tíz éves és már  nagybácsi, még hozzá  4- szeresen is  a fiam ....
Eszter, Iva, Ilija után most  megérkezett Alexander is . (Azóta már egy év is majdnem  eltelt, de ez  a bejegyzés valahol elakadt.)

Ezt meg kell ünnepelni !




Nyári torta,  dinnyés túrótorta  készült  e jeles napra .

Először is omlós tésztát készítettem  a következő  hozzávalókból :


  • 200 g liszt
  •     1    tojás
  • 100 g vaj
  •          sütőpor 
  •          só
  • 1-1 citrom és narancs  lereszelt héja









A fentiek összegyúrásával kapott tésztát   rövid ideig hűtőben pihentettem .

Ez alatt a túrót  át lehet törni, lecsöpögtetni szükség szerint.   A tojásokat szétválasztani ,a tojás sárgáját  cukorral és vajjal habosra keverni és hozzáadni a citrom / narancs héj reszeléket, mert ettől lesz olyan különlegesen  finom a tészta.




A tojás fehérjét  többi cukorral  csipet sóval  kemény habbá verni, a tejföllel elkevert túróhoz adni, valamint   az étel keményítőt is hozzákeverni.

Közben  a sütőt melegítsük elé 180  fokra!

A tésztával béleljük ki  a sütőedényt és  15 percig süssük elő a tésztakosarat. Legyen  kb 2-3 pereme is !
Én nem teszek bele semmit, mint szárított bab /borsó vagy lencse csak megszurkálom villával  a tésztát s így sem púposodik fel.


További  hozzávalók :

  • 500 g túró
  • 2 dl tejföl
  • 1-1,5 kg  sárgadinnye
  • 1 csomag zselatin
A túrót  eztán simítsuk az elősütött kosárba, majd süssük tovább együtt  egy órán keresztül .

Míg a  torta sül, készítsük elő a  gyümölcsöt  ( kb . 700 -1000 g ), mossuk meg,  tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
Most sárgadinnyével (egy közepes sárgadinnye elegendő)  készült mert annak van a szezonja, de más gyümölccsel is finom.   A zselatint (amit akár el is hagyhatunk, ha azonnal elfogyasztjuk a tortát,) olvasszuk fel, keverjük el  némi alkohollal pl. sárgadinnyés vodka )  hűtsük ki ,   szintén kihűlt tortán rendezzük el  a dinnyéket, húzzuk át zselatinnal  és jól hűtsük le.  A zselatin fixálja  a gyümölcsöt, szebb lesz a torta  általa, de anélkül is finom   s ha ügyesen  szervírozzuk  nem hiányzik ......, 


Menta vagy citromfű levélkéket adhatunk mellé tálaláskor. 
Ínyenceknek alkoholos  tejszínhabot ?????(is )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly