A kapros -túrós a magyar konyha egyik specialitása lenne?
Már Anyukám is készített kapros-túrós lepényt gyermekkoromban, talán csak a tejföl mennyisége volt több. Most azonban egy nyári élmény kapcsán fehér csoki is került bele. Véletlen volt, vagy ennek így kellett lenni- e? Egy neves -, híres cukrászdát kerestünk fel . Fagylaltokat kóstoltunk, volt itt ilyen is olyan is, számomra a málnás- görögdinnye és a kapros fehér csokis hangzott a legvonzóbban, sajnos s céklás- grapefruitos fagylaltot én nem láttam csak később értesültem róla létezik ilyen is. Szívesen megkóstoltam volna azt is. Az íz párosítás (kapor-fehér csoki ),bár kicsit tömény és édes nekem ( ez a fagylalt), meglepően jónak tűnt így lehet most kapros túrós lepényemben fehércsoki és kapor együtt .
Hozzávalói :
A liszthez hozzáadjuk a vaj forgácsokat, sót, cukrot, reszelt citrom héjat és a tojást is, rugalmas tésztává gyúrjuk, kigömbölyítjük, kinyújtjuk, formába simítjuk úgy, hogy maradjon 2-3 magas pereme.
A túrót kikeverjük a tejföllel, tojássárgájával, puha vajjal. A csokoládét belereszeljük, apróra vágott kaporral bőven meghintjük és óvatosan beleforgatjuk a tojás fehérje sóval felvert habját. Ezt a masszát az előkészített tésztába öntjük eligazítjuk és kb. egy óra alatt megsütjük.
Már Anyukám is készített kapros-túrós lepényt gyermekkoromban, talán csak a tejföl mennyisége volt több. Most azonban egy nyári élmény kapcsán fehér csoki is került bele. Véletlen volt, vagy ennek így kellett lenni- e? Egy neves -, híres cukrászdát kerestünk fel . Fagylaltokat kóstoltunk, volt itt ilyen is olyan is, számomra a málnás- görögdinnye és a kapros fehér csokis hangzott a legvonzóbban, sajnos s céklás- grapefruitos fagylaltot én nem láttam csak később értesültem róla létezik ilyen is. Szívesen megkóstoltam volna azt is. Az íz párosítás (kapor-fehér csoki ),bár kicsit tömény és édes nekem ( ez a fagylalt), meglepően jónak tűnt így lehet most kapros túrós lepényemben fehércsoki és kapor együtt .
Hozzávalói :
- 250 g liszt
- 60 g cukor
- 125 g vaj
- 1 tojás
- 1/2 citrom reszelt héja
- 600 g túró
- 50 g vaj
- 1 tojás
- só
- 100 g fehér csokoládé
- 2 dl tejföl
- 1 csokor friss illatos kapor
A liszthez hozzáadjuk a vaj forgácsokat, sót, cukrot, reszelt citrom héjat és a tojást is, rugalmas tésztává gyúrjuk, kigömbölyítjük, kinyújtjuk, formába simítjuk úgy, hogy maradjon 2-3 magas pereme.
A túrót kikeverjük a tejföllel, tojássárgájával, puha vajjal. A csokoládét belereszeljük, apróra vágott kaporral bőven meghintjük és óvatosan beleforgatjuk a tojás fehérje sóval felvert habját. Ezt a masszát az előkészített tésztába öntjük eligazítjuk és kb. egy óra alatt megsütjük.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése