2013. július 11., csütörtök

Kapros-túrós fehércsokis lepény

A kapros -túrós  a magyar konyha egyik specialitása lenne?










Már Anyukám  is készített kapros-túrós lepényt gyermekkoromban,  talán csak  a tejföl mennyisége volt több. Most azonban    egy nyári élmény kapcsán   fehér csoki is került bele. Véletlen  volt,  vagy  ennek így kellett lenni- e?   Egy neves -, híres cukrászdát kerestünk fel . Fagylaltokat kóstoltunk,  volt  itt ilyen  is olyan is,   számomra a  málnás- görögdinnye és  a kapros  fehér csokis   hangzott a legvonzóbban, sajnos s céklás- grapefruitos fagylaltot én nem láttam csak  később értesültem róla  létezik ilyen is. Szívesen megkóstoltam volna azt is.  Az íz párosítás (kapor-fehér csoki ),bár kicsit tömény és édes  nekem ( ez  a fagylalt), meglepően jónak tűnt  így  lehet most  kapros túrós lepényemben  fehércsoki és kapor együtt .

Hozzávalói :
  
  • 250 g liszt
  •  60  g cukor
  • 125 g vaj
  • 1        tojás
  • 1/2     citrom reszelt héja


  • 600 g túró
  •   50 g vaj
  •     1    tojás
  •           só
  • 100 g fehér csokoládé
  •  2   dl  tejföl
  • 1 csokor friss illatos kapor

A liszthez hozzáadjuk a vaj forgácsokat, sót, cukrot, reszelt citrom héjat és a tojást is, rugalmas tésztává gyúrjuk, kigömbölyítjük, kinyújtjuk, formába  simítjuk úgy, hogy maradjon  2-3 magas pereme.

A túrót kikeverjük  a tejföllel, tojássárgájával,   puha vajjal. A csokoládét belereszeljük, apróra vágott kaporral  bőven meghintjük és óvatosan beleforgatjuk  a tojás fehérje  sóval felvert habját. Ezt a masszát az  előkészített  tésztába öntjük  eligazítjuk és   kb. egy óra alatt megsütjük.
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly