2013. július 27., szombat

Cukkinibe csomagolt pisztráng, gazpacho mártással és mángolddal

Forró nyári hétvége van.
A " feladatom " percek alatt  ebédet varázsolni  a hétvégi asztalra  úgy, hogy  a  lakást ne melegítsem túl. (Elég az a 34 fok ami  kint van! )

Van itthon friss cukkini ( a reggeli  előtti piacozásból) s zöldségek  ami ilyenkor  kapható paprika,  paradicsom, uborka, mángold  (Anyósom kertjéből ). Friss pisztráng a halastól( mert  a "megállapodásunk" szerint legalább heti egy  hal napot tartunk).

Túl meleg van a grillezéshez és a  sütő bekapcsolásához is. A hal szagot  a lakásban nem viselem el .
Akkor nem marad más, filézek, nyúzok.
A bőrétől is  megfosztott hal filéket  citromos-zöld fűszeres marinádban  a hűtőben tartom   sütésig.



A cukkinit mosás szárítás után vékonyan hosszában szeletelem  ( sajt szeletelő is kíválóan megfelelne erre  a célra).
A paprikát, paradicsomot, uborkát  apróra kockázom,az újhagymát és fokhagymát is kisebb darabokra vágom, az egészet blenderben aprítom  míg majd hal sül. Nem baj  ha  kevés bazsalikom levél, petrezselyem zöld is kerül bele, de  el  is hagyható, a  végén olívaolajjal,  balzsam ecettel  morzsolt  himalaya sóval  elkeverem.
A mángoldot megmosom,  a leveleken maradt  pár csepp vizen megpárolom,( 4-5 perc után el lehet zárni  tűzhelyet és fedő alatt hagyni  tovább puhulni ) tálalás előtt két kanál  mascarponeval fogom elkeverni.
A pisztráng filéket egyenként  a kiterített cukkini szeletekre helyezve  felgöngyölöm  felforrósított olíva olajon átsütöm. 4-5 perc alatt átsül!

A tányérokon  frissen  őrölt rózsa-, és zöldbors keverékével, himalaya sóval még meghintem .( Csak itt a végén sóztam !)


Hozzávalók :

  •  személyenként egy -egy közepes  pisztráng
  • 1 citrom leve
  • 1/2 dl olíva olaj
  • 1mokkás kanál frissen őrölt  rózsa-,és zöldbors keveréke  
  • 4-5 ágacska  friss kakukkfű lemorzsolt levélkéi
  • 1 ág bazsalikom  apróra tépett  levéle
  • ( 1-2 órára tegyük hűtőbe a filéket  ebben a  marinádban az se baj ha tovább áll benne)
  • 1 ( 2) közepes  zsenge cukkini
  • 2 kanál olíva olaj  ( sütéshez )

Gazpacho mártáshoz :
  • 3 nagy paradicsom
  • 2 zöld paprika
  • 1 uborka
  • 3-4 szál újhagyma
  • 1-2 geredz fokhagyma
  • 1 chili paprika
  • 3 cl olíva olaj
  • 3 cl balzsam ecet

cukkinibe csomagolt pisztráng

A mángoldhoz,

 ami valójában a köret ez alkalommal :
  • 500 g  mángold
  • 2 evőkanál mascarpone


Könnyű, behűtött francia  rose bort  fogyasztottunk hozzá.  

2 megjegyzés:

  1. Érdekes összeállítás, s biztos finom is. De remélem nem sértődsz meg, ha megjegyzem, hogy a gazpacho/gaspacho spanyol/portugál hideg leves, amiben nincs mángold, pláne mascarpone, ami egy olasz, túró állagú friss sajt, s a desszertek alapanyaga, ismertté világszerte a tiramisu révén lett. Van viszont benne szikkadt kenyér.
    Egyébként a cukkinibe csomagolt pisztráng jó ötlet, s szépek a fotók is.

    További jó sütés-főzést!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Hobbychef! Köszönöm az észrevételedett,javítom a félreérthető szerkesztést, természetesen a mángold és mascarpone n e m a gazpacho-ba került. Amint azt a bejegyzés címe és a fotók is "bizonyítják ". A gazpacho-t ismerem és kedvelem, volt is szó róla már a blogban korábban,(http://rozmaringesibolya.blogspot.com/2010/08/megint-egy-hetvege-38-fok-is-lehet.html) ép ezért kívántam az ízvilágát átvinni ebbe a hideg mártásba (aminek talán az elnevezése megtévesztő ). A mascarpone semleges ízű ezért kiválló a deszertekhez, de nem csak deszertként használható, javaslom kipróbálásra más ételekhez is tetszeni fog .

    VálaszTörlés

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly