Forró nyári hétvége van.
A " feladatom " percek alatt ebédet varázsolni a hétvégi asztalra úgy, hogy a lakást ne melegítsem túl. (Elég az a 34 fok ami kint van! )
Van itthon friss cukkini ( a reggeli előtti piacozásból) s zöldségek ami ilyenkor kapható paprika, paradicsom, uborka, mángold (Anyósom kertjéből ). Friss pisztráng a halastól( mert a "megállapodásunk" szerint legalább heti egy hal napot tartunk).
Túl meleg van a grillezéshez és a sütő bekapcsolásához is. A hal szagot a lakásban nem viselem el .
Akkor nem marad más, filézek, nyúzok.
A bőrétől is megfosztott hal filéket citromos-zöld fűszeres marinádban a hűtőben tartom sütésig.
A cukkinit mosás szárítás után vékonyan hosszában szeletelem ( sajt szeletelő is kíválóan megfelelne erre a célra).
A paprikát, paradicsomot, uborkát apróra kockázom,az újhagymát és fokhagymát is kisebb darabokra vágom, az egészet blenderben aprítom míg majd hal sül. Nem baj ha kevés bazsalikom levél, petrezselyem zöld is kerül bele, de el is hagyható, a végén olívaolajjal, balzsam ecettel morzsolt himalaya sóval elkeverem.
A mángoldot megmosom, a leveleken maradt pár csepp vizen megpárolom,( 4-5 perc után el lehet zárni tűzhelyet és fedő alatt hagyni tovább puhulni ) tálalás előtt két kanál mascarponeval fogom elkeverni.
A pisztráng filéket egyenként a kiterített cukkini szeletekre helyezve felgöngyölöm felforrósított olíva olajon átsütöm. 4-5 perc alatt átsül!
A tányérokon frissen őrölt rózsa-, és zöldbors keverékével, himalaya sóval még meghintem .( Csak itt a végén sóztam !)
Hozzávalók :
Gazpacho mártáshoz :
Könnyű, behűtött francia rose bort fogyasztottunk hozzá.
A " feladatom " percek alatt ebédet varázsolni a hétvégi asztalra úgy, hogy a lakást ne melegítsem túl. (Elég az a 34 fok ami kint van! )
Van itthon friss cukkini ( a reggeli előtti piacozásból) s zöldségek ami ilyenkor kapható paprika, paradicsom, uborka, mángold (Anyósom kertjéből ). Friss pisztráng a halastól( mert a "megállapodásunk" szerint legalább heti egy hal napot tartunk).
Túl meleg van a grillezéshez és a sütő bekapcsolásához is. A hal szagot a lakásban nem viselem el .
Akkor nem marad más, filézek, nyúzok.
A bőrétől is megfosztott hal filéket citromos-zöld fűszeres marinádban a hűtőben tartom sütésig.
A cukkinit mosás szárítás után vékonyan hosszában szeletelem ( sajt szeletelő is kíválóan megfelelne erre a célra).
A paprikát, paradicsomot, uborkát apróra kockázom,az újhagymát és fokhagymát is kisebb darabokra vágom, az egészet blenderben aprítom míg majd hal sül. Nem baj ha kevés bazsalikom levél, petrezselyem zöld is kerül bele, de el is hagyható, a végén olívaolajjal, balzsam ecettel morzsolt himalaya sóval elkeverem.
A mángoldot megmosom, a leveleken maradt pár csepp vizen megpárolom,( 4-5 perc után el lehet zárni tűzhelyet és fedő alatt hagyni tovább puhulni ) tálalás előtt két kanál mascarponeval fogom elkeverni.
A pisztráng filéket egyenként a kiterített cukkini szeletekre helyezve felgöngyölöm felforrósított olíva olajon átsütöm. 4-5 perc alatt átsül!
A tányérokon frissen őrölt rózsa-, és zöldbors keverékével, himalaya sóval még meghintem .( Csak itt a végén sóztam !)
Hozzávalók :
- személyenként egy -egy közepes pisztráng
- 1 citrom leve
- 1/2 dl olíva olaj
- 1mokkás kanál frissen őrölt rózsa-,és zöldbors keveréke
- 4-5 ágacska friss kakukkfű lemorzsolt levélkéi
- 1 ág bazsalikom apróra tépett levéle
- ( 1-2 órára tegyük hűtőbe a filéket ebben a marinádban az se baj ha tovább áll benne)
- 1 ( 2) közepes zsenge cukkini
- 2 kanál olíva olaj ( sütéshez )
Gazpacho mártáshoz :
- 3 nagy paradicsom
- 2 zöld paprika
- 1 uborka
- 3-4 szál újhagyma
- 1-2 geredz fokhagyma
- 1 chili paprika
- 3 cl olíva olaj
- 3 cl balzsam ecet
cukkinibe csomagolt pisztráng |
A mángoldhoz,
ami valójában a köret ez alkalommal :
- 500 g mángold
- 2 evőkanál mascarpone
Könnyű, behűtött francia rose bort fogyasztottunk hozzá.
Érdekes összeállítás, s biztos finom is. De remélem nem sértődsz meg, ha megjegyzem, hogy a gazpacho/gaspacho spanyol/portugál hideg leves, amiben nincs mángold, pláne mascarpone, ami egy olasz, túró állagú friss sajt, s a desszertek alapanyaga, ismertté világszerte a tiramisu révén lett. Van viszont benne szikkadt kenyér.
VálaszTörlésEgyébként a cukkinibe csomagolt pisztráng jó ötlet, s szépek a fotók is.
További jó sütés-főzést!
Kedves Hobbychef! Köszönöm az észrevételedett,javítom a félreérthető szerkesztést, természetesen a mángold és mascarpone n e m a gazpacho-ba került. Amint azt a bejegyzés címe és a fotók is "bizonyítják ". A gazpacho-t ismerem és kedvelem, volt is szó róla már a blogban korábban,(http://rozmaringesibolya.blogspot.com/2010/08/megint-egy-hetvege-38-fok-is-lehet.html) ép ezért kívántam az ízvilágát átvinni ebbe a hideg mártásba (aminek talán az elnevezése megtévesztő ). A mascarpone semleges ízű ezért kiválló a deszertekhez, de nem csak deszertként használható, javaslom kipróbálásra más ételekhez is tetszeni fog .
VálaszTörlés