2013. július 10., szerda

Málna "jég"torta

Kellemes meglepetés ez az idei  nyár  ... 30 fok körüli meleg  már -már  elviselhetőnek tűnik az elmúlt évek  tikkasztó, szűnni nem akaró 40 fok közeli hőmérsékletéhez  képest.

 A nyári szülinaposaink  különösen örülhetnek  az enyhe időjárásnak, így az idén nekik sem kell nélkülözniük  a születésnapitortát, mert bizony a hőségriadó  alatt csak fagylalt és gyümölcs jutott nekik  is.

Készültek  hát a Rozmaring & ibolya cukrászatán  a nyári  gyümölcsös torták  cseresznyével,  málnával    mint   a V-83 ( cseresznyés torta ) és a  napokban  a legújabb 

Málna "jég"torta.

  
 
 
 
Málna"jég" torta  tortatálon friss málnaszemekkel és bazsalikom virággal

Évek teltek el  mióta nem készítettem ezt  a tortát. Emlékeimben úgy él, nagyon szerettük, különösen a nagy nyári melegben  hűsítő savanykás íze és nem utolsó sorban hideg  volta miatt.

Természetesen  az idők során én is változtam  és változott  kicsit  a torta  is,  a  tejszínhabot részben    mascarpone váltotta ki  s kiegészült bazsalikommal. Azt hiszem ez  a változás előnyére vált .

 Elkészítése   egyszerű,  ám nem árt némi időt rászámolni, az ízek ez idő alatt összeérnek s kellő képen le is hűl a torta   .


Először piskóta tésztát  készítünk amit  most bazsalikommal ízesítettem .

Hozzávalói  :

  • 5         tojás
  • 100 g  liszt
  • 1         csomag  sütőpor
  • 1         teás kanál  összemorzsolt  szárított bazsalikom levél
  • 100 g cukor

málna"jég"torta málna szemekkel oldalról

a krémhez :

  • 1-2  dl tejszínhab
  • 350 g  mascarpone
  • 500 g  málna
  • 5 cl  málna likőr  vagy málnapálinka
  • friss virágzó bazsalikom ágak


Néhány szemet a málnából   tegyünk félre  a díszítéshez !

málna"jég"torta szeletelve


A már ismert,  klasszikus módon  piskótát készítünk, azaz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2/3rész cukorral pici sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék 1/3 rész cukorral és a teáskanálnyi morzsolt bazsalikommal szintén habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a  fehérje habot,  rászitáljuk  a sütőporral elkevert lisztet,  beleforgatjuk .Óvatosan dolgozzunk, ne törjük a habot! Az egyik kezünkkel a keverőtálat forgatjuk,  míg ellenkező irányba  fakanállal a tésztát keverjük.
A kész piskóta tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk.
Gőzmentes  sütőben sütjk kb 35 percet ( ha  mutató ujjunkkal megnyomjuk és rugalmasan vissza ugrik  a tészta akkor jó megsült.)az illatáról is felismerhető a kész piskóta .
A torta formát kinyitjuk  a tésztár kifordítjuk vissza az alsó meleg sütőlapra és  a papírt  lehúzzuk.
A málnát megmossuk és  málnalikőrbe áztatjuk.

Hagyjuk kihűlni a piskótát, majd  a teljesen kihűlt tésztát óvatosan ketté vágjuk.
Visszahelyezzük a kapcsos tortaformába az alsó lapot és  a krémet rákenjük .
A krémhez a   felvert tejszínhabba belekeverjük a  mascarpone -t  és  a málnalikőrbe  áztatott málnát .Felhelyezzük a második piaskóta lapot enyhén rányomjuk.

1-2 órára mélyhűtőbe tesszük .

A tetejét málna szemekkel, fahéjas-(vagy  vaníliás) porcukorral hintjük és bazsalikom  virágokkal, levelekkel díszítjük.


Málna"jég"torta szelet kistányéron  villával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...