Kellemes meglepetés ez az idei nyár ... 30 fok körüli meleg már -már elviselhetőnek tűnik az elmúlt évek tikkasztó, szűnni nem akaró 40 fok közeli hőmérsékletéhez képest.
A nyári szülinaposaink különösen örülhetnek az enyhe időjárásnak, így az idén nekik sem kell nélkülözniük a születésnapitortát, mert bizony a hőségriadó alatt csak fagylalt és gyümölcs jutott nekik is.
Készültek hát a Rozmaring & ibolya cukrászatán a nyári gyümölcsös torták cseresznyével, málnával mint a V-83 ( cseresznyés torta ) és a napokban a legújabb
Évek teltek el mióta nem készítettem ezt a tortát. Emlékeimben úgy él, nagyon szerettük, különösen a nagy nyári melegben hűsítő savanykás íze és nem utolsó sorban hideg volta miatt.
Természetesen az idők során én is változtam és változott kicsit a torta is, a tejszínhabot részben mascarpone váltotta ki s kiegészült bazsalikommal. Azt hiszem ez a változás előnyére vált .
Elkészítése egyszerű, ám nem árt némi időt rászámolni, az ízek ez idő alatt összeérnek s kellő képen le is hűl a torta .
Először piskóta tésztát készítünk amit most bazsalikommal ízesítettem .
Hozzávalói :
a krémhez :
Néhány szemet a málnából tegyünk félre a díszítéshez !
A már ismert, klasszikus módon piskótát készítünk, azaz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2/3rész cukorral pici sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék 1/3 rész cukorral és a teáskanálnyi morzsolt bazsalikommal szintén habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a fehérje habot, rászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, beleforgatjuk .Óvatosan dolgozzunk, ne törjük a habot! Az egyik kezünkkel a keverőtálat forgatjuk, míg ellenkező irányba fakanállal a tésztát keverjük.
A kész piskóta tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk.
Gőzmentes sütőben sütjk kb 35 percet ( ha mutató ujjunkkal megnyomjuk és rugalmasan vissza ugrik a tészta akkor jó megsült.)az illatáról is felismerhető a kész piskóta .
A torta formát kinyitjuk a tésztár kifordítjuk vissza az alsó meleg sütőlapra és a papírt lehúzzuk.
A málnát megmossuk és málnalikőrbe áztatjuk.
Hagyjuk kihűlni a piskótát, majd a teljesen kihűlt tésztát óvatosan ketté vágjuk.
Visszahelyezzük a kapcsos tortaformába az alsó lapot és a krémet rákenjük .
A krémhez a felvert tejszínhabba belekeverjük a mascarpone -t és a málnalikőrbe áztatott málnát .Felhelyezzük a második piaskóta lapot enyhén rányomjuk.
1-2 órára mélyhűtőbe tesszük .
A tetejét málna szemekkel, fahéjas-(vagy vaníliás) porcukorral hintjük és bazsalikom virágokkal, levelekkel díszítjük.
A nyári szülinaposaink különösen örülhetnek az enyhe időjárásnak, így az idén nekik sem kell nélkülözniük a születésnapitortát, mert bizony a hőségriadó alatt csak fagylalt és gyümölcs jutott nekik is.
Készültek hát a Rozmaring & ibolya cukrászatán a nyári gyümölcsös torták cseresznyével, málnával mint a V-83 ( cseresznyés torta ) és a napokban a legújabb
a Málna "jég"torta.
Természetesen az idők során én is változtam és változott kicsit a torta is, a tejszínhabot részben mascarpone váltotta ki s kiegészült bazsalikommal. Azt hiszem ez a változás előnyére vált .
Elkészítése egyszerű, ám nem árt némi időt rászámolni, az ízek ez idő alatt összeérnek s kellő képen le is hűl a torta .
Először piskóta tésztát készítünk amit most bazsalikommal ízesítettem .
Hozzávalói :
- 5 tojás
- 100 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 teás kanál összemorzsolt szárított bazsalikom levél
- 100 g cukor
a krémhez :
- 1-2 dl tejszínhab
- 350 g mascarpone
- 500 g málna
- 5 cl málna likőr vagy málnapálinka
- friss virágzó bazsalikom ágak
Néhány szemet a málnából tegyünk félre a díszítéshez !
A már ismert, klasszikus módon piskótát készítünk, azaz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2/3rész cukorral pici sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék 1/3 rész cukorral és a teáskanálnyi morzsolt bazsalikommal szintén habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a fehérje habot, rászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, beleforgatjuk .Óvatosan dolgozzunk, ne törjük a habot! Az egyik kezünkkel a keverőtálat forgatjuk, míg ellenkező irányba fakanállal a tésztát keverjük.
A kész piskóta tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk.
Gőzmentes sütőben sütjk kb 35 percet ( ha mutató ujjunkkal megnyomjuk és rugalmasan vissza ugrik a tészta akkor jó megsült.)az illatáról is felismerhető a kész piskóta .
A torta formát kinyitjuk a tésztár kifordítjuk vissza az alsó meleg sütőlapra és a papírt lehúzzuk.
A málnát megmossuk és málnalikőrbe áztatjuk.
Hagyjuk kihűlni a piskótát, majd a teljesen kihűlt tésztát óvatosan ketté vágjuk.
Visszahelyezzük a kapcsos tortaformába az alsó lapot és a krémet rákenjük .
A krémhez a felvert tejszínhabba belekeverjük a mascarpone -t és a málnalikőrbe áztatott málnát .Felhelyezzük a második piaskóta lapot enyhén rányomjuk.
1-2 órára mélyhűtőbe tesszük .
A tetejét málna szemekkel, fahéjas-(vagy vaníliás) porcukorral hintjük és bazsalikom virágokkal, levelekkel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése