2010. november 27., szombat

Menta likőr

A magam részéről nem vagyok likőr rajongó,  nem is ittam már régen. A nyáron mégis készült néhány változat, köztük a menta likőr is. Most adventkor  szépen majd beírom amikor kibontjuk- felbontjuk őket,  hogy is készült, ha tetszik csinálunk máskor is. Ha lesz alapanyag .., mert az egész apropóját  sógorom házi pálinkája adta. Itt nem tilos a házi szesz készítése . Azelőtt Apósom is csinált minden évben a szőlőből ami  garázs tetején terem  néhány üvegecskét. De hát idősödik, bizony nehezére esik, nagy  munka az már neki, így a fia  vette át a tradíciót, igen ám, de Ő bort is akart  így a pálinka íze bizony ezt megsínylette.  Nem  az egész  gyümölcsből készült  csak a  borkészítés után   visszamaradt  részből. Mit szépítsen, nem ízlett. Ám kaptunk belőle  karácsonyra,  újévre és egyéb ünnepekre gyűlt, de nem fogyott  aztán gondoltam  a nyáron, majd én ízesítem,  így került bele  rozmaring,  narancs, levendula,  zölddió és a menta  is.


Ez a menta likőr :

Ma még csak szombat van, de  nagyon is itt az ideje a koszorú készítésnek! Míg a  múlt hétvégen az erdőben begyűjtött kincsek közt  válogatok belekóstolok milyen is az első likőröm  mentából..

Erős, kesernyés  a citrom héjtól,hm .......  jó !! nem az  édes íz dominál,  fűszeres, nem selymes  nem krémes, friss és csípős az íze. Az illata  pompás.
Hát ilyen lett az első likőröm mentából!
Bőven termett  menta a teraszon és a kertben is, begyűjtöttem egy nagy csokorra valót, alaposan megmostam  leszárítottam. A citromokat forró vízben áztattam, megszárítottam , vékonyan meghámoztam ez került az üvegbe.Az előkészítettet mentát cukorral  citrom héjjal  szélesebb szájú üvegbe helyeztem  ( mint régen a tejes üveg volt, ha valaki emlékszik rá,  most gyümölcslevet vettem ilyenben  ) felöntöttem a szőlő pálinkával, alufóliával  kívülről bevontam, hogy sötétben legyen és naponta jól összeráztam. Most átszűrtem gézen keresztül és sötét üvegben tárolom.

  • 1/2 liter szőlő pálinka (rakia)
  • nagy csokor menta
  • 2 citrom héja
  • 100 gr cukor-ból készült

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...