2010. november 19., péntek

sültpaprika torta

 Sült paprika volt már itt  a blogban szó róla, ha létezik  hungaricum akkor ez lehetne   a balkanikum.

Szerepelt  már mint  krém leves,


sült paprika saláta
Gasztrobox díjnyertes"töltött sült paprika  és salátaként is. 




 Kár hogy illatokat nem lehet  "feltenni". Különösen ősszel, amikor nagy mennyiségben sütik, az utcákat, tereket belengi  a parázsonsült paprika illata. Keveredik a fa, faszén,  füst  a paprika illatával átható, de nem kellemetlen, étvágygerjesztő a végeredmény........


így sütötték az Avalán
 Igen, mert  parázson sütni a  legjobb! Sütik az erkélyen,  teraszon, de láttam már  a kapu előtt az utcán, sőt egy kirándulás kapcsán az Avalán is ( Itt van Belgrad legmagasabb  pontja és  a TV torony  is  kedvelt kiránduló hely. Meg kell említenem, azt is hogy a kiránduló- helyek, erdők  bővelkednek  rost sütő helyekkel /grillezési lehetőség / asztalokkal, padokkal  ideális hely  a pik-nik-hez szinte mindenütt található. A helyiek előszeretettel élnek is ezzel  a lehetőséggel, és az esetek többségében nem kész szendvicsekkel hanem előkészített, pácolt nyers hússal és grill vagy ahogy itt mondják rost sütővel indulnak útra, aztán a helyszínen frissiben általában a  férfiak sütnek. Gyakran nemcsak a  családok, de kisebb-  nagyobb társaságok is  összejönnek ilyenkor). Paprikát sütni egész nyáron lehet,  ősszel azonban mint a " télire való" elkészítése az bizony komoly munka  ilyenkor zsák számra veszik- sütik  a kapia paprikát és vagy a mélyhűtőben tárolják vagy gyakran lesz belőle ajvar a "paprika lekvár"

 Most az ünnepi asztalon is szerepelt  sós torta alapanyaga lett .

Ennek a receptjét szeretném közreadni.

Nagyon kellemes üde, lágyan  krémes íze van  könnyen elkészíthető és nagyon  eteti magát.

Hozzávalói :

 1 kg sült kapia paprika 
 liszt,tojás só,olaj a panírozáshoz  sütéshez
 450 gr tejföl
 500 gr gépsonka vagy prágai sonka
 250 gr reszelt kemény sajt, amit itt kaskavalnak hívnak (szerintem nagyon zavaróan, mondhatnám  tévesen mert a kaskaval egy juh sajt féle ez esetben  azonban kerülhet  a tortába  trappista, óvári, eidami stb tetszés szerint.
A sült paprikából felezve -negyedelve lapokat készítünk  panirozzuk liszt, enyhén felvert tojás, liszt-be majd forró olajon átsütjük, a felesleges olajat gondosan fel kell itatni, majd ha kihűlt a panírozott kétszersült paprikát és a többi  hozzávalót egyszerűen csak egymásra kell rétegezni  paprika, tejföl, sonka, tejföl, reszelt sajt  és újból sorban amíg el nem fogynak a hozzávalók a tetejére reszelt sajt kerül, formára igazítani és kifagyasztani (alaposan lehűteni ) majd óvatosan szeletelni  és már kész is  a paprikatorta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly