A nyár slágere lehet !
Páratlanul könnyed és nagyon finom, akár desszernek akár második fogásnak is kínálhatjuk a sárgabarackos gombócot.
Könnyű túrós tésztába burkoljuk a kimagozott sárgabarackot, a magok helyére fahéjas cukrot teszünk,majd a kifőtt gombócokat finom pirított házi morzsában meghempergetjük.
Kecskemétri rózsarózsabarackkal is finom a barackosgombóc, bár ekkor a gombócok jó nagyok lesznek a kisebb sárgabarackokkal a gombócok is csinosabbak.
Ilyenkor a nyár elején, derekán még nem krumplis tésztából készítjük a gombócokat.
Az új krumpli még nem igazán lenne jó erre a célra nehezen összeállítható a tészta, majd ősszel a szilvásgombóchoz krumplis tésztát használok.
Júliusban a sárgabarack szezonban túrós tésztából készül a gombóc .
Páratlanul könnyed és nagyon finom akár desszernek akár második fogásnak is kínálhatjuk.
Mivel a hőmérő higany szála továbbra is 34 fokot mutat sőt időnként úgy tűnik ennél is melegebb van így megint egy hideg leves, a napi levesünk
A sült paprika balkáni specialitás, nekem legalábbis úgy tűnik.
Nincs olyan háztartás ahol ne sütnének naponta a nyár folyamán paprikát.
Átható illata kikúszik az utcákra, sütik grillen, parázson, tűzhelyen sőt még olyat is láttam amikor a járdán a ház elé kitett rácson nyilt tűzön sütötték a paprikát.
Aztán a paprika héját gondosan eltávolítják, azaz lehúzzák. Vannak erre különböző jól bevált praktikák,van aki zacskóba teszi, letakarja, lényeg az hólyagosra kell sütni a paprikákat csak akkor jó, ha kissé fel pöndörödik a héja. Nos ezt a paprikát felhasználva készült egyszerű turmixolással a mai leves, egy gerezd fokhagymát adtam hozzá, petrezselyem zöldet, joghurtot és crème de fresh-t, mivel az itteni joghurtok lazábbak, lehet, hogy célszerű lenne otthon még higitani forralt lehűtött víz,vagy tej esetleg ezek keverékével.
Levesgyöngyöt,vagy pirított kenyér szeletet ajánlok hozzá és egy pohár könnyű száraz fehér bort.
Meleg előétel vagy köztes fogás lehet a tojáslepény cukkinivel,ami nem más mint egy rántotta, kevés olajon cukkini szeleteket átsütöm és a habosra felvert sózott tojást ráöntöttem kocsonyás állagúra sütöttem.Csíkokra vágott sült szűz pecsenyével kínáltam.Mivel siettem így kimaradt, de lehetett volna friss zsázsával is megszórni, ahogy azt eredetileg terveztem .
Könnyű túrós tésztából készült, ezen a nyáron valószínű utoljára .
Hozzávalók :
A lisztből, tojással, túróval, 100 g vajjal, reszelt citrom héjjal, csipetnyi sóval tésztát készítünk, kigömbölyítjük és kb fél órát hideg helyen pihentetjük. Eztán kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, 7x7cm-es kockákra vágjuk a tésztát és mindegyik négyzet közepébe ültetünk egy kimagozott sárgabarackot, a magok helyére fahéjas kocka cukrot teszünk. A négyzeteket a sarkuknál összecsípve gombócokat formázunk és forrásban levő vízben kifőzzük őket. A kész gombócokat egyenként megforgatjuk vajon pirított zsemle-,( kenyér) morzsában. A kenyér morzsa természetesen házi készítésű és rozs illetve teljes kiőrléssű lisztből készített kenyerekből készült. Ízlés szerint cukrozott fahéjjal kínáljuk.
Ha szeretnénk valami újat kipróbálni a zsemlemorzsát kókuszreszelékkel, pirítotott olajos mag vagdalékkal, mákkal is helyettesíthetjük .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Páratlanul könnyed és nagyon finom, akár desszernek akár második fogásnak is kínálhatjuk a sárgabarackos gombócot.
Könnyű túrós tésztába burkoljuk a kimagozott sárgabarackot, a magok helyére fahéjas cukrot teszünk,majd a kifőtt gombócokat finom pirított házi morzsában meghempergetjük.
Kecskemétri rózsarózsabarackkal is finom a barackosgombóc, bár ekkor a gombócok jó nagyok lesznek a kisebb sárgabarackokkal a gombócok is csinosabbak.
Ilyenkor a nyár elején, derekán még nem krumplis tésztából készítjük a gombócokat.
Az új krumpli még nem igazán lenne jó erre a célra nehezen összeállítható a tészta, majd ősszel a szilvásgombóchoz krumplis tésztát használok.
Júliusban a sárgabarack szezonban túrós tésztából készül a gombóc .
Páratlanul könnyed és nagyon finom akár desszernek akár második fogásnak is kínálhatjuk.
Mivel a hőmérő higany szála továbbra is 34 fokot mutat sőt időnként úgy tűnik ennél is melegebb van így megint egy hideg leves, a napi levesünk
Sült paprika krém kevés joghurttal és édes tejföllel .
A sült paprika balkáni specialitás, nekem legalábbis úgy tűnik.
Nincs olyan háztartás ahol ne sütnének naponta a nyár folyamán paprikát.
Átható illata kikúszik az utcákra, sütik grillen, parázson, tűzhelyen sőt még olyat is láttam amikor a járdán a ház elé kitett rácson nyilt tűzön sütötték a paprikát.
Aztán a paprika héját gondosan eltávolítják, azaz lehúzzák. Vannak erre különböző jól bevált praktikák,van aki zacskóba teszi, letakarja, lényeg az hólyagosra kell sütni a paprikákat csak akkor jó, ha kissé fel pöndörödik a héja. Nos ezt a paprikát felhasználva készült egyszerű turmixolással a mai leves, egy gerezd fokhagymát adtam hozzá, petrezselyem zöldet, joghurtot és crème de fresh-t, mivel az itteni joghurtok lazábbak, lehet, hogy célszerű lenne otthon még higitani forralt lehűtött víz,vagy tej esetleg ezek keverékével.
Meleg előétel vagy köztes fogás lehet a tojáslepény cukkinivel,ami nem más mint egy rántotta, kevés olajon cukkini szeleteket átsütöm és a habosra felvert sózott tojást ráöntöttem kocsonyás állagúra sütöttem.Csíkokra vágott sült szűz pecsenyével kínáltam.Mivel siettem így kimaradt, de lehetett volna friss zsázsával is megszórni, ahogy azt eredetileg terveztem .
a zsázsa ami lemaradt a mai ebédről |
Barackos gombóc
Könnyű túrós tésztából készült, ezen a nyáron valószínű utoljára .
Hozzávalók :
- 15-20 db sárgabarack,
- 15-20 db kocka cukor
- fahéj,
- 200 g liszt
- 1 db tojás
- 450 g túró,
- só
- reszelt citrom héj
- zsemle morzsa ( Ha van házi kenyér morzsa az is megfelelő , sőt!)
- 150 g vaj
A lisztből, tojással, túróval, 100 g vajjal, reszelt citrom héjjal, csipetnyi sóval tésztát készítünk, kigömbölyítjük és kb fél órát hideg helyen pihentetjük. Eztán kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, 7x7cm-es kockákra vágjuk a tésztát és mindegyik négyzet közepébe ültetünk egy kimagozott sárgabarackot, a magok helyére fahéjas kocka cukrot teszünk. A négyzeteket a sarkuknál összecsípve gombócokat formázunk és forrásban levő vízben kifőzzük őket. A kész gombócokat egyenként megforgatjuk vajon pirított zsemle-,( kenyér) morzsában. A kenyér morzsa természetesen házi készítésű és rozs illetve teljes kiőrléssű lisztből készített kenyerekből készült. Ízlés szerint cukrozott fahéjjal kínáljuk.
Ha szeretnénk valami újat kipróbálni a zsemlemorzsát kókuszreszelékkel, pirítotott olajos mag vagdalékkal, mákkal is helyettesíthetjük .
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése