Palóc leves
készül.
Na ez csak a gondolat adó, mert azért az eredeti birka húst nélkülözve mégiscsak jelentős az eltérés, de így is biztos a siker. Főztem már jó néhány évvel ezelőtt Budapesten az ÖBB azaz Osztrák Vasutak Igazgatóságának és a Duna parti víkend házban is a vendégeimnek éveken keresztül, eddig mindenkinek nagyon ízlett és nem elhanyagolható az az tény sem, miszerint nekünk is ízlik.
Az eredeti recept valódi Gundel recept.
Egyes írások szerint Mikszáth felkérte kedvenc vendéglősét, készítsen neki új ételt, amilyet még soha nem evett. Gundel Imre a Gasztronómiáról és Gundelekről szóló könyv írója azonban sokkal valószínűbbnek tartja következőket.------"Gundel János az általa bérelt István főherczeg szállodában "Mikszáth-szobát" létesített, amelyet az író később szerénységből István -szobára keresztelt át. A falakat a nagy palóc arcképe és Irkovszy Géza Mikszáth műveiből vett alakokat ábrázoló festményei díszítették. Ennek megfelelően stílusosan az avatás számára készült egyes fogások is műveit idézték.Palócz leves
Lohinai füves hal
Tót atyafiak haluskája
Brézói ludak Mikszáth módra
Galamb kalitkába
Ami a lelket megédesíti
Vagyis -feltehetően -a levesre nem talált megfelelő más nevet. Íme kézenfekvő tehát ,hogy a különszoba megnyitását egy új étel alkotásával tegye emlékezetesebbé, ünnepélyesebbé, így a névadás problémája is megoldódott. Ürühúsból, burgonyával és zöldbabbal készült paprikás tejfölös, kapros leves novellájával nagy örömöt szerzett a z írónak. Majdnem olyan sziporkázóan szellemes volt az étel mint Mikszáth írásai"------idézet a fent említett könyvből.
Hozzávalók :
Hagyományos módon pörköltet készítünk. A vörösbor csak akkor szükséges ha marhahúst használunk.
- (eredeti recept szerint 350 g krumpli és 250 g zöldbab)
- 500 g zöldbab
- 200 g krumpli
- babérlevél,
- fokhagyma,
- só
- 400 g apró hús pörkölthöz
- vöröshagyma
- fokhagyma
- pirospaprika
- zöldpaprika
- paradicsom
- vörösbor
- kömény
- némi zsiradék
- 2 dl tejföl
- kapor
A zöldbabot fokhagymával a krumplit babérlevéllel megfőzzük, később főzőlevével együtt adjuk az elkészült pörkölthöz, tejföllel behabarjuk és hozzáadjuk a kaprot is, ízlés szerint tárkonyecettel, citrommal tovább savanyítható.
Talán, hogy "kerek" legyen menü előételként padlizsán krémet, retekkel, paradicsommal és friss sajttal töltött paprikát kínáltam.
Talán, hogy "kerek" legyen menü előételként padlizsán krémet, retekkel, paradicsommal és friss sajttal töltött paprikát kínáltam.
A leves után pedig pedig jöhet a főfogás ...
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése