2010. augusztus 24., kedd

Palóc leves



Még tart  a nyár, 34 fok oda kint. A délelőttöt még  mi is kertben töltöttük   bár titokban abban reménykedtem az  ebédet is ott fogyasztjuk,  a meleg  miatt mégis csak bemenekültünk  a hűvös lakásba. Egy ilyen kerti délelőtt azt is magával vonzza nem lehetek folyamatosan a konyhában (egyébként sem vagyok ) így olyan  ebédet kell kitalálni ami ezt "engedélyezi". Úgy döntöttem  folytatódik a pikáns- savanykás ízek sorozata,  ez különösen kellemes ilyenkor és mivel a tegnapi krumplis -zelleres kenyér is nagyon jól sikerült  így megint csak  gombhoz a kabátot elven ma

Palóc leves 

készül.





Na ez csak a gondolat adó,  mert azért az eredeti birka húst  nélkülözve   mégiscsak jelentős  az eltérés, de így is  biztos a siker. Főztem már  jó néhány évvel ezelőtt Budapesten az  ÖBB azaz Osztrák Vasutak Igazgatóságának és a Duna parti víkend házban is a vendégeimnek éveken keresztül, eddig   mindenkinek nagyon ízlett és nem elhanyagolható az az tény sem, miszerint nekünk is ízlik.

Az eredeti recept valódi Gundel recept.

 Egyes írások szerint  Mikszáth felkérte  kedvenc vendéglősét, készítsen neki új ételt, amilyet még soha nem evett. Gundel Imre a Gasztronómiáról és Gundelekről szóló könyv írója azonban sokkal valószínűbbnek tartja következőket.------"Gundel János az általa bérelt  István főherczeg szállodában "Mikszáth-szobát" létesített, amelyet az író később szerénységből  István -szobára keresztelt át. A falakat a nagy palóc arcképe  és Irkovszy Géza  Mikszáth műveiből vett alakokat  ábrázoló festményei díszítették. Ennek megfelelően  stílusosan az avatás számára készült egyes fogások is műveit idézték.

Palócz leves
Lohinai  füves hal
Tót atyafiak haluskája
Brézói ludak Mikszáth módra
Galamb kalitkába
Ami a lelket megédesíti




Vagyis -feltehetően -a levesre nem talált megfelelő más nevet. Íme kézenfekvő tehát ,hogy a különszoba megnyitását egy új étel alkotásával tegye emlékezetesebbé, ünnepélyesebbé, így a névadás problémája is megoldódott. Ürühúsból, burgonyával és zöldbabbal készült paprikás  tejfölös, kapros leves novellájával nagy örömöt szerzett a z írónak.  Majdnem olyan  sziporkázóan szellemes  volt az étel mint Mikszáth  írásai"------idézet  a fent említett könyvből.




Hozzávalók    :          





  •  (eredeti recept szerint  350 g krumpli és 250 g zöldbab)



  • 500 g zöldbab
  • 200 g krumpli
  • babérlevél,
  • fokhagyma,
  • 400  g apró hús pörkölthöz
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • pirospaprika
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • vörösbor
  • kömény
  • némi zsiradék
  • 2 dl tejföl
  • kapor








Hagyományos  módon pörköltet készítünk. A vörösbor csak akkor szükséges ha marhahúst használunk. 
A zöldbabot  fokhagymával a krumplit babérlevéllel megfőzzük, később főzőlevével együtt adjuk   az elkészült pörkölthöz, tejföllel behabarjuk és hozzáadjuk a kaprot is, ízlés szerint tárkonyecettel, citrommal tovább savanyítható.
















Talán, hogy "kerek" legyen  menü előételként  padlizsán krémet, retekkel, paradicsommal és friss sajttal töltött paprikát kínáltam.
A leves után pedig pedig jöhet  a főfogás ... 





Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...