2010. augusztus 2., hétfő

Grillezés helyett

Mézes-tárkony ecetes pácban érlelt sertés karaj
fűszervajas "spagetti" zöldbabbal.


Sertés karaj néhány órát pihent a mézes tárkony ecetes pácban és már lehetne is  rostra tenni ám nincs aki kezelje  e kerti alkalmatosságot, sajnos  a mai nap váratlanul  nélkülözni kell a "szakembert, mert az köztudott a grillezéshez a férfiak értenek  a legjobban. Így áthidaló megoldásként a serpenyőben végezte a csontos karaj kevés olíván átsütve mikor már  majdnem kész volt  hámozott paradicsom negyedek társultak hozzá és a paradicsom által kibocsájtott lé a  húslével remek szószt alkotott.
Édes -savanyú,nagyon kellemes ízű.Zöldbab van zöld, és sárga szinű, lapos és ceruza na de ilyen ?,,,?igen olyan mint a spagetti,hosszú vékony  olasz zöldbabnak nevezte termelő.(Bármilyen zsenge zöld babbal helyettesithető.)
Nagyon lágy íze van egészen zsenge néhány perc sós vízben való főzés elegendő is volt, ekkor a főző vizet leöntöttem és kevés fűszer vajat adtam hozzá ami ráolvadt és már tálalható is volt.


Fűszervaj 

"univerzális csoda" legjobban  forró húsokra szeretem főleg  az angolos hátszínhez, de a felhasználása végtelen lehetőséget kínál. A puha vajat kikeverem apróra vágott zöldfűszerekkel,  kevés citrom héjat is adok hozzá és formázva hűtőszekrénybe teszem míg megszilárdul újból, éles  esetleg meleg vízbe mártott késsel lehet szeletelni.

Mi lehet a zöld fűszer ? Petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, de kipróbálandó zsályás, zelleres és ami ép..., van snidlinges, fokhagymás stb, az egyes alkotó részek természetesen ízlés szerint variálhatók lehet sózni is.

recept:


  • személyenként 2 szelet csontos karaj
  • 500 g fiatal zöld bab
  • gerezd fokhagyma ( a főző vízbe)
  • só méz,tárkony ecet ( pác léhez)
  • személyenként 1 -1 paradicsom
  • 50 g fűszer vaj
  • olivaolaj   a sütéshez
Desszertnek igazi balkáni édesség  Kadaif készült sok gyümölccsel

Mai menü:

joghurtos sárgadinnye krém leves marscapone fagylalttal
mézes-tárkony ecetes pácban érlelt sertéskaraj  fűszer vajas spagetti zöldbabbal

kadaif idény gyümölcsökkel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly