A ratatouille, ez a klasszikus francia zöldségragu mindig tökéletes választás, ha könnyű, mégis karakteres ételre vágyunk.
Klasszikus francia ratatouille recept (4 főre):
Hozzávalók:
-
3-4 érett paradicsom
-
2 piros kaliforniai paprika
-
2 közepes cukkini
-
1 közepes padlizsán
-
2-3 szál újhagyma
-
1 fej
2-3 evőkanál olívaolaj
-
friss koriander vagy petrezselyem
-
tengeri só
-
frissen őrölt fekete bors
-
(opcionálisan: kevés erőleves vagy húsleves)
Elkészítés:
-
A zöldségeket megmossuk, szárazra töröljük, és felkockázzuk.
-
Egy nagy serpenyőben, olívaolajon, közepes lángon egyenként megsütjük a zöldségeket, míg enyhén megpirulnak. A megsült zöldségeket melegen tartjuk.
-
Amikor minden zöldség elkészült, visszatesszük őket a serpenyőbe, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és a meghámozott, negyedelt paradicsomot.
-
Lassú tűzön, időnként megkeverve főzzük, amíg a paradicsom levet ereszt és a ragunk szaftos, mégis sűrű lesz. Ha szükséges, kevés erőlevessel lazíthatjuk.
-
Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, végül friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórjuk.
Ratatouille fokhagymás-petrezselymes rákkal
A legutóbbi mediterrán ebédünkön a ratatouille mellé fokhagymás-petrezselymes rákkal is kísérleteztem – igazi nyári csemege lett belőle!
A rákokat kevés olívaolajon, apróra vágott fokhagymával és friss petrezselyemmel átsütöttem, majd forrón, a ratatouille mellé tálaltam.
Ez az egyszerű trükk egy pillanat alatt különleges ünnepi fogássá varázsolja a hagyományos zöldségragut – ajánlom kipróbálásra!
Még több zöldséges egytálétel és lecsós recept a blogon:
Ha szereted a ratatouille-hoz hasonló, zöldséges, szaftos ételeket, nézd meg ezeket a recepteket is:
Anyukám klasszikus magyar lecsója – roppanós paprikával
Lecsós hátszín házi knédlivel és zöldbabágyon
Shakshuka – közel-keleti tojásos lecsó, fűszeresen
Sataraš – balkáni lecsó paradicsommal és paprikával
További nyári zöldséges ételekért is érdemes körülnézni a blogon!

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése