- Pa amb tomoquet vagyis spanyol paradicsomos pirítós
- Gazpacho spanyol nyers zöldség leves igazi spanyol specialitás, igen kedvelt hideg zöldség leves .
- Hátszín sárgarépa pürével mázas sárgarépával
- rétes- és fagylalt zárja a sort
Paradicsomos pirítós spanyol módra azaz a "pa amb tomoquet"
ha most Spanyolországban lennénk...... ( tapas )egy pohárka sherry mellé míg elkészül az ebéd remek étvágy gerjesztő !
Gazpacho
Gazpacho, ki ne ismerné aki egy kicsit is érdeklődik spanyol konyha iránt, hisz ez egyik leghíresebb spanyol étel manapság. Nem volt azonban ez a leves mindig hideg, sőt piros sem.A római legionáriusok mindig tartottak maguknál kenyeret,fokhagymát, olíva olajat, sót ,ecetet így ezekből az alapanyagokból könnyűszerrel készítettek pasztát amit vízzel hígítva máris levesként fogyaszthattak.Valószínű az ibériai pásztoroktól vették át ők is ezt a receptet.
hozzávalói :
- 1/2 kg paradicsom
- 100 g uborka
- 200 g paprika
- csomag új hagyma
- kis fej fokhagyma
- só
- 2 dl olíva olaj
- 1 dl borecet
- 100 g száraz kenyér
- Hátszín sárgarépa pürével,mázas sárgarépával
Miért éppen sárgarépa püré?
Jó sok friss sárgarépát kaptunk a napokban, és mivel most a legfőbb fogyasztója teljes élet nagyságban is apósom kertjében felügyeli növekedésüket, mit kezdjek addig míg haza nem tér, evvel a rengeteg sárgarépával? Aztán Anyósom megint felpakolt bennünket egy jó adag sült paprikával .....és jött az ötlet ....a kettőt együtt hasznosíthatnám, lehetne egy keleti fűszerezésű köret belőle .
Harissza – a paprika csípős arca
Észak-Afrikában nemcsak mártásként, hanem pácban, kuszkusz mellé vagy levesek ízesítésére is használják. Házi változatban elkészítve is kiváló – főleg, ha grillezett hús mellé szeretnél valami igazán különlegeset kínálni.
harissza recept
- 6 kávés kanál koriander
- 4 kávés kanál római kömény
- 4-5 kávés kanál olíva olaj
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 kávés kanál só
- 2 db sült paprika
- erős paprika
Grillezett hátszín harisszával – egyensúly és karakter
A csípős harissza fűszeres sárgarépapürével és karamellizált sárgarépával egészen új szintre emeli a marhahátszínt. A pikáns–édes ízek tökéletesen ellensúlyozzák egymást. A zöldségek színe és zamata élénkít, a hús szaftja földel. Ha egyszer kipróbálod, nehéz lesz visszatérni az unalmas köretekhez.
Balkáni rokonok – paprika minden nyelven ért
A harissza keleti rokona a Balkánon ismert paprikakrémeknek – mint az ajvár, a pindzsur vagy akár a paprika lekvár. Ezek ugyan kevésbé csípősek, de az alap ugyanaz: tűzön sült paprika, karakteres olajos krémként.
Itt találod az autentikus balkáni ajvár receptemet,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése