Megint egy hétvége amikor 38 fok is lehet, csoda -e ha mediterrán ebédet kívánunk.?
Paradicsomos pirítós azaz
ki ne ismerné aki egy kicsit is érdeklődik spanyol konyha iránt, hisz ez egyik leghíresebb spanyol étel manapság. Nem volt azonban ez a leves mindig hideg, sőt piros sem.
A római legionáriusok mindig tartottak maguknál kenyeret,fokhagymát, olíva olajat, sót ,ecetet így ezekből az alapanyagokból könnyűszerrel készítettek pasztát amit vízzel hígítva máris levesként fogyaszthattak.Valószínű az ibériai pásztoroktól vették át ők is ezt a receptet.
hozzávalói :
A tisztított felaprított zöldségeket a kenyérrel sóval, borecettel és az olaj felével letakarva hidegre tesszük kb. 12-24 órára, ez alatt a só és ecet hatására az ízek megfelelő képen kibontakoznak.Tálalás előtt turmixoljuk a maradék olajat fokozatosan hozzá adagoljuk. Egészen krémes állagú lesz, ha szükséges átszűrjük, ne maradjon benne véletlenül paradicsom-, paprika- mag zöldség rost stb. A vízzel hígítjuk, de az állaga maradjon sűrű. Tálaláskor tehetünk bele kockára vágott paradicsomot, uborkát, sonkát akár halat is .
Miért éppen sárgarépa püré? Jó sok sárgarépát kaptunk a napokban, és mivel most a legfőbb fogyasztója teljes élet nagyságban is apósom kertjében felügyeli növekedésüket, mit kezdjek addig míg haza nem tér, evvel a rengeteg sárgarépával? Aztán Anyósom megint felpakolt bennünket egy jó adag sült paprikával .....és jött az ötlet ....a kettőt együtt hasznosíthatnám, lehetne egy keleti fűszerezésű köret belőle .
Amint haza értünk már vettem is lábost és melegítettem, pirítottam a koriandert a római köménnyel egészen míg illatuk be nem lengte lakást, majd mozsárban mert az az igazi, megtörtük, ehhez hívtam egy erős kezű segítséget a biztonság kedvéért. Sót, karika szárított erőspaprikát, fokhagymát, héjától megtisztított sült paprikát adtam hozzá és tovább pépesítettem az olajat is bele csurgatva. Krémes paszta lett a végeredmény ezt hívják Harissza -nak (a kusz-kusz készitéséhez is ezt használják)
Paradicsomos pirítós azaz
"pa amb tomoquet"
ha most Spanyolországban lennénk...... ( tapas )egy pohárka sherry mellé míg elkészül az ebéd remek étvágy gerjesztő !
- Gazpacho,
igazi spanyol specialitás, igen kedvelt hideg zöldség leves .
- Hátszín sárgarépa pürével,mázas sárgarépával
egyenesen a kertből
- rétes- és fagylalt
zárja a sort
Gazpacho,
ki ne ismerné aki egy kicsit is érdeklődik spanyol konyha iránt, hisz ez egyik leghíresebb spanyol étel manapság. Nem volt azonban ez a leves mindig hideg, sőt piros sem.
A római legionáriusok mindig tartottak maguknál kenyeret,fokhagymát, olíva olajat, sót ,ecetet így ezekből az alapanyagokból könnyűszerrel készítettek pasztát amit vízzel hígítva máris levesként fogyaszthattak.Valószínű az ibériai pásztoroktól vették át ők is ezt a receptet.
hozzávalói :
- 1/2 kg paradicsom
- 100 g uborka
- 200 g paprika
- csomag új hagyma
- kis fej fokhagyma
- só
- 2 dl olíva olaj
- 1 dl borecet
- 100 g száraz kenyér
A tisztított felaprított zöldségeket a kenyérrel sóval, borecettel és az olaj felével letakarva hidegre tesszük kb. 12-24 órára, ez alatt a só és ecet hatására az ízek megfelelő képen kibontakoznak.Tálalás előtt turmixoljuk a maradék olajat fokozatosan hozzá adagoljuk. Egészen krémes állagú lesz, ha szükséges átszűrjük, ne maradjon benne véletlenül paradicsom-, paprika- mag zöldség rost stb. A vízzel hígítjuk, de az állaga maradjon sűrű. Tálaláskor tehetünk bele kockára vágott paradicsomot, uborkát, sonkát akár halat is .
- Hátszín sárgarépa pürével,mázas sárgarépával
Miért éppen sárgarépa püré? Jó sok sárgarépát kaptunk a napokban, és mivel most a legfőbb fogyasztója teljes élet nagyságban is apósom kertjében felügyeli növekedésüket, mit kezdjek addig míg haza nem tér, evvel a rengeteg sárgarépával? Aztán Anyósom megint felpakolt bennünket egy jó adag sült paprikával .....és jött az ötlet ....a kettőt együtt hasznosíthatnám, lehetne egy keleti fűszerezésű köret belőle .
- 6 kávés kanál koriander
- 4 kávés kanál római kömény
- 4-5 kávés kanál olíva olaj
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 kávés kanál só
- 2 db sült paprika
- erős paprika
A sárgarépa püréhez a sárgarépát kevés vajon megpárolom, szükség esetén kevés folyadékot (vizet erőlevest), lehet hozzáadni majd narancshéj darabokat vékonyra szeletelve, kevés fahéjat, sót borsot is, végül pürésitjük , egy kis vajjal montírozzuk, egy -két kanálka harisszo-t adunk bele . Mázas répához a sárgarépákat ép csak forró vízbe dobjuk pár percre azaz blansirozzuk, lehűtjük és a vajon felolvasztott fahéjas cukorban megforgatjuk.
A hátszínt ízlés szerint átsütjük.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése