2010. augusztus 19., csütörtök

belgrade beer fest
Néhány napig az egész  város  a Duna Száva találkozásnál lesz  a sör fesztiválon.

 http://www.belgradebeerfest.com/

A nyitó napon 120 000 ezren keresték fel a szabadban felállított sátrakat ,ez a terület az utóbbi idők koncert területe is  most is mint kísérő esemény ,egészen hajnali 4-ig váltják egymást a a többnyire hazai  együttesek  a színpadon .

Mi még férjem szerint  a "matinén" voltunk ,ekkor  még  a tömeg nem volt érzékelhető ,mikor azonban kifelé igyekeztünk  21 óra tájban, hömpölygő ember áradattal kellett  szembe  haladnunk , nem volt egyszerű. Addigra már lassacskán a színpad előtti  tér is megtelt . A közönség vegyes ,voltak egészen ifjak is
 ( gondolom őket  levegőzés  vonzotta ide )-- a zene  talán túl hangos , bár Janis Joplint idéző horvát Zdenka Kovačiček hangja igen kellemes volt---mi az  ő koncertje alatt "söröztünk" ----, a hippi kort idéző mind öltözetükben mind viselkedésükben ifjúság , és a közép korosztály is  szép számmal képviseltette  magát.A bejáratot szigorú ellenőrzés után lehet csak átlépni -  motozás  -( ettől  a mi esetünkben  eltekintettek !), táska ellenőrzés,  a  mindig a táskámban levő ásványvizet elkobozták  !

Számos  neves  sör  márkát  képviselő sátor mellettígy készültek a "sörhöz való"helyi specialitások
  még  vidám parki rész is  működött, és akadt helyben sütött pleskavica  stand is  bőven.
pleskavica + tortila
mindenki maga választhatja mivel kéri


A belépés ingyenes ,  ám aki sört akar kóstolni az  félliteres pohárba kérheti csak,

 kisebb nincs,  így a kóstolás inkább csak marad illúzió  ...  .viszont aki  inni akar, ihat , sör van bőven,  ami nincs ,az a szemetes ahova ki lehetne  dobni   az elhasznált műanyag poharat  kupacokban gyűlt már a " matiné " ideje alatt is mi lesz  később  mi lesz itt reggelig ???


Nekem mégis csak a csinos söröspohárban  jófajta sörkorcsolya mellé kínált sör esne jobban  azt hiszem .....a sör


deffiniciója :

"malátából,,valamint bizonyos pótanyagból  vízzel cefrézett,komlóval illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített,sörélesztővel  erjesztett szén-dioxidban dús,általában alkoholtartalmú ital"


 egy kis történelem

A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már  a Kék-Nílus völgyében is készítettek sört,erről árulkodik az, az ásatások során előkerült  közel 7000 éves edény, melyben a  sör maradványait mutatták ki.
Az ókori egyiptomiak bizonyítottan foglalkoztak sörfőzéssel már Kr e.V. évezredben  és igen népszerű italnak számított a gazdagok  sőt rabszolgák körében is  a datolyával ,datolyalevéllel ízesített ital amit kőkorsókból nádszállal szívtak ki .
A legrégebbi írásos bizonyítékok Mezopotámiából származnak,ekkor már nem csak  a sör készítést ismerték ,de azt  törvényben is szabályozták,annak megszegőit szigorúan büntették . lsd. Hammurapi törvény oszlopa 
Az Égi tehén  mítosza  néven ismert egyiptomi szöveg szerint Ré főisten az Elephantos szigeti papok  és  a sör segítségével menti meg az emberiséget.A megmenekülésről való megemlékezés napját  a              " Részegség ünnepe " néven ismerték. A sörnek és az élelemnek a neve az egyiptomi nyelvben közös  a gyökere.
Több előkelő személy sírfeliratában olvasható "  Megvédtem  a szegényeket a gazdagoktól ,kenyeret sört lepényt adtam az éhezőknek,ruhát a mezteleneknek." 

A babiloniak  mézzel és gyümölccsel ízesitették .
A korai középkorban  Flandria ( Belgium ) nevezetes a sörfőzéséről.
Angliában pedig az egyház elítéli a mértéktelen sörfogyasztást .
Ám ezeket a söröket inkább még árpa lének kellene nevezni, mert még hiányzott belőlük   komló.
A sörfőzés hagyománya a kolostorokhoz is kapcsolódik ,mivel  a  parasztok nagyrésze az adót sörben fizette, illetve  a szerzetesek  maguk is főztek  sört, hogy megkönnyítsék   a böjtölést ,mivel az ivás nem volt  tiltott a böjt alatt sem .
A szerzeteseknek  köszönhető a komló elterjedése a sörfőzésben .
Angliában  VIII. Henrik uralkodása alatt virágzott fel a tömeges sörfőzés,Bajororságban már sörtisztasági törvényt is hoztak, ami szabályozza ,hogy   a sör kizárólag  maláta ,komló  élesztő ,víz,hozzáadásával készülhet adalék  nélkül.
A serfőző céheket a serfőzdék váltották fel az idők során, majd gyárakká fejlődtek illetve napjainkra söripari konszernekké váltak.

Sör fajták:

 spontán erjesztésű sörök  legismertebb fajtája a Lambic ,Belgium a hazája

alsó erjesztésű sörök  lager  sörök pl Pils mely az elsők közt volt ebben  kategóriában

felső erjesztésű sörök

hibrid vagy különleges eljárással készült sörök pl. búza sör (itt keveredik  a két eljárás)

forrás : Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...