A mai ebéd főszereplője a
saláta. A napokban olvastam valahol, "akik nem tudnak főzni azoknak való " az idézet nem pontos....... de motoszkál a fejemben a gondolat ... hát igen, talán nem tudok én sem, de a salátákat nagyon szeretjük! Most is a konyhám tömve friss zöldségekkel részben hétvégei piacozásnak részben a nagyszülői veteményesnek köszönhetően ...a saláta így adott .
Aztán a gombhoz a kabátot elven lassan összeállt a teljes kép, íme mai menü :
hideg mentás - sárgadinnyeleves sonka metélttel
vegyes " balkáni "saláta kapris sertésszelettel
A leves elkészítése percek kérdése csak pontos időzítés fontos. Először a menta teát készítettem és hűtöttem le .Tálalás előtt közvetlen néhány friss menta levélkét a behűtött sárgadinnyével mentateával összemixeltem, dinnyegolyókkal, metéltre vágott sonkával kínáltam.Üdítően friss az íze, nem hiába isznak menta teát a forró égövi országokban . Frissen őrölt borsot lehet mellé kínálni.
hozzávalók:
- 2 kg sárgadinnye
- 6 dl menta tea
- 1-2 ágacska menta
- 100 g sonka
A kicsontozott sertés karajt kissé megsóztam, két ujjnyi szeletekre vágtam minden szelet közepébe 3-4 cm széles vágást ejtettem, ebbe 3-4 cm hosszú szalonna darabokat dugtam, majd olívaolajjal vékonyan kikent serpenyőben erős lángon sütni kezdtem míg szépen meg nem pirult, ekkor megfordítottam a másik oldalukra, tovább sütöttem míg ez az oldal is megpirult. Hozzáadtam a tejfölt a tűzhelyet alacsony fokozatra állítva a kapribogyót is még fedő alatt 5- 10 percig, majd a tűzhely kikapcsolása után további 10 percig hagytam a tálalás előtt.
Pikáns savanykás íz a cél, ha kell lehet citrommal fokozni ezt én most nem láttam szükségesnek.
Tekintettel a hőmérsékletre csak salátával kínáltam volna, de a gyermek kívánságára kevés tészta is került mellé amit végül is nem bántunk .
Hozzávalók :
- 600 g kicsontozott sertés karaj
- 450 g tejföl
- 100 g húsos füstölt szalonna
- kanál kapri bogyó
- kanál olíva olaj
- só
salátába: paprika, zöld- ,piros- ,édes-, és erős, paprika, paradicsom, uborka, olívabogyó, feta sajt ,origano, zöldsaláta került, tárkony ecettel és olívaolajjal meglocsolva.
|
készült ma még krumplis zelleres kenyér is
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése