2014. április 16., szerda

Húsvéti nyúl kenyértésztából

Húsvétkor, illetve azt megelőzően, évek óta készítek  nyuszit is a gyerekek miatt, amikor kenyeret sütök. Nem túl bonyolult s kedves színfoltja az asztalnak  egy- egy étkezéskor.


A kenyér tésztát  készíthetjük  tetszőleges lisztből.
Nálunk a kenyér és péksütemény  már évek óta  graham-, teljeskiőrlésű- vagy  rozs lisztből készül. 
Ha van, szívesen használok,  hajdina-, zab-,  vagy árpa lisztet is,  ezeket azonban  keverem  nem csak azt áruk miatt   de a könnyebb megmunkálhatóság miatt  is  csak kis mennyiségben használom.


Egyszerűen a formája más, a tészta,  az elkészítés  a kenyér alap  receptjével megegyező. De talán még így sem  pontosan  fogalmaztam, mert  a bármilyen kenyér változatból készíthető.

Ilyenkor tavasszal lehet(ne) olajbogyóval gazdagítani  a kenyeret. De  lehet(ne) magos is  ( tökmag-, napraforgó-, len-, szezám mag  kerülhet bele/mák?/,) kinek, hogy tetszik  illetve, mihez fogja  kínálni,a hangsúly most a nyuszi formán van.


Én előző nap felfuttatom az élesztőt, kevés liszttel megszórom és egy teljes éjszaka hagyom pihenni , dolgozni az élesztőt.
Ez így bevált.
Másnap  bedagasztom, langyos sós vízzel és a liszttel gép segítségével, míg homogén nem lesz,majd letakarva pihentetem.
Ha duplájára nőtt( megkelt) lisztezett munkafelületre  borítom,  ha megfelelő alapanyagokkal dolgozunk  teljesen elválik az edény oldalától a tészta..
Kézzel átgyúrom,formázom.
Nehéz pontosan leírni meddig kell gyúrni azt az ember egy idő után érzi.
Mire kész,jó a  tészta  a munkaasztal is tiszta  az összes lisztet feldolgoztuk és kezünk is tiszta  nem ragad, nem lisztes, a tészta rugalmas, jól formázható.
Általában hosszúkásra alakítom tésztát mert könnyebben, mutatósabban szeletelhető így a kenyér.
Most a nyuszikhoz, csíkokat vágok le ebből  hosszúra formázott kenyértésztából ,átsodrom a kezem és  a munkaasztal között hengerelve,hogy sima legyen  feltekerem csiga alakra, a fejekhez a csík 1/3 részét kicsit kilapítom  tojás -vagy oválisra formázom, összeragasztom,enyhén összenyomon, a füleknél csak a konyhában kenyérhez használatos ollóval ketté vágom középen  tésztát  mindkét fül közepét kicsit végig húzom   az olló hegyét. Eligazgatom és   sütőpapírral bélelt lemezem gőzös sütőben  ropogósra sütöm.
A szemeket  vagy az ollóval jelöljük be, vagy   maggal "jelöljük ki ".
Ha kész megspricceljük  vagy  ecsettel áthúzzuk hideg vízzel ,hogy  fényesebb legyen a felülete.
Az idén a tésztába medvehagymát tettem, sőt még töltelék is  került a nyuszikba.Darált sonka és fehér friss sajt keverékét töltöttem a nyuszik "testébe". Először téglalapokká nyújtottam a tészta csíkot majd a tölteléket ráhelyezve feltekertem és  a fentiekben leírtak szerint folytattam  a formázást.

Hozzávalók:


  • 500 g liszt
  • 20 g élesztő
  • 10 g tengeri só  
  • 10 g olajos mag( napraforgó,tökmag)
  • 1 evőkanál medvehagyma pesto (opcionális)


  • a töltelékhez :

  • 200 g füstölt sonka
  • 100 g friss fehér sajt




Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷  https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...