2014. április 3., csütörtök

Csicseriborsó curry

 Cseppet sem rejtélyes, ám mégis kalandos úton  fedeztem fel újra  a csicseriborsót.

Véletlenül jutottam  hozzá:

----- Férjem   egyik  ritka  egyedüli bevásárlásáról széles mosollyal tért haza kezében  egy zacskó csicseriborsóval. Lelkesedése oly nagy volt, hogy időm sem volt megállítani  már bontotta is, hogy megkóstolja a gyermekkorát idéző ropogtatnivalót, ám  hamarosan lehervadt a mosoly  az arcáról és  bosszúsan jegyezte meg ezt kidobhatjuk  mert kőkemény,nem jó . Ekkor vettem alaposasabban szemügyre  mit is vásárolt és most már az én arcomon jelent meg  az elégedett mosoly.

Az ő elvárásai szerint egy pörkölt  ( a sózott mogyoróhoz, mandulához  hasonló)   snack-et kellett volna vásárolnia,  míg a zacskóban igazi,  feldolgozatlan   csicseriborsó volt.
-------

Azóta  számtalan formában ettük már és most már szándékosan vásároljuk az itteni üzletekben újonnan fellelt ( s reméljük állandóan eztán megtalálható) csicseriborsót.

Ettük egytálételként és  hummusként  (aminek a receptjét  is szándékozom majd ide is feltenni, hisz óriási sikert aratott köreinkben )




Most a

 csicseriborsó curry -n 

 a sor  méghozzá spenóttal, mert tavasz van :


Hozzávalói   :
  • 250 g csicseri borsó
  •          kevés szódabikarbóna
  •          víz
  • 250 g friss spenót levél
  •          fél üveg (házi )darabos  paradicsom( szósz ?)
  •     1   friss paradicsom jelen esetben  sült kapia paprika helyettesíti( a mélyhűtőből)
  •     1   csomag  újhagyma
  •          csomag friss fokhagyma
  •     2 cm- nyi  gyömbér
  • 2-3  ek olaj( szezám-,kókusz-, vagy  olíva)
  •    1 tk őrölt kömény
  •         szárított chili paprika
  •         garam masala
  •         tengeri só,
  •         frissen őrölt bors

                 őrölt koriander,(mozsárban tört)
                 mustármag


A csicseriborsót előző nap  beáztatjuk   szódabikarbonás vízbe.
Legalább egy éjszakát hagyjuk állni!
Főzés előtt alaposan leöblítjük és  hideg vízben feltesszük főni ,a főző vízbe is tehetünk szódabikarbonát  ez által meggyorsítjuk a puhulási folyamatot, lecsökken a főzés ideje és elősegítjük a  könnyebb emésztést is.
Ha megpuhult leszűrjük .
Szárazon  megpörköljük  a fűszereket, félretesszük őket.
A garam  masalát is  készíthetjük magunk, frissen !
Másik edényben olajat hevítünk ezen  megforgatjuk az apróra vágott gyömbért és a hagymákat, hozzáadjuk   a chili paprikát és a fűszereket majd "felengedjük" a paradicsommal, átkeverjük.
A friss paradicsomot cikkekre vágjuk vagy  a helyette   használt  sültpaprikát, ezt is hozzáadjuk mielőtt  a csicseriborsót belekevernénk, ha szükséges kevés vízzel pótoljuk a levét.Összerottyantjuk, ha már majdnem kész,  beledobjuk   megmosott spenót leveleket is megvárjuk amíg  összeesnek és átkeverés után máris tálalható  ez a  roppant egyszerűen elkészíthető indai  ízletes  kellemesen fűszeres  étel.
Mindenki izlés szerint  a tányérján frissen őrölt borssal  tovább fűszerezheti.




Ez a bejegyzés  a Foodpanda  támogatásával jött létre.

           A Foodpanda  világ számos országában sikerrel működik az utóbbi években    már Magyarországon is jelen van .  Egyszerű és gyors  házhoz szállítás, interneten okostelefonról  vagy tabletről is elérhető étel rendelés,  ez amit tudnak nyújtani.
A fővárosi  éttermeken kívül az ország más területeire is kiterjed.
A hazai konyha  kínálatán túl, az olasz-,  és a keleti   konyha  egyaránt szerepel  az  étlapokon . Kényelmes  megoldás, ha ép nincs kedvünk, vagy valami miatt nem tudunk  főzni, ám mégis otthon szeretnénk  étkezni.
Izgalmas  dolog  otthonunkba varázsolni az éttermet.
Próbáljátok ki, kíváncsi lennék  a tapasztalataitokra!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly