Sajtos mángold torta paradicsom "granitával"
Könnyű, zöldséges, mégis tartalmas – ez a sajtos mángold torta az egyik legjobb nyári recept, ha friss zöldeket kapunk a kertből vagy a piacról. Ráadásul egy különleges, hűsítő kísérő is jár mellé: paradicsom granita, ami nemcsak izgalmas, hanem felfrissít a legnagyobb melegben is.
A mángold az egyik legnagyobb nyári kedvencem – enyhén földes, karakteres íze jól illik a különféle sajtokhoz, és sokkal több lehetőség rejlik benne, mint elsőre gondolnánk. Ha van a kertben, vagy a termelői piacon szép példányokat találunk, érdemes kipróbálni ezt a receptet. A torta szaftos, a külseje finoman roppanós, a tetején pedig egy selymes sajtréteg adja meg a koronát.
Sajtos mángold torta recept
Hozzávalók:
-
100 g vaj
-
1 tojás
-
450 g túró vagy friss sajt (kecske- vagy juhsajt is lehet)
-
500 g friss mángold
-
150 g liszt
-
60 g búzadara
-
1 kávéskanál tengeri só
-
zsemlemorzsa a forma szórásához
-
2 dl joghurt
125 g brie vagy camembert (botmixerrel krémesítve)
Elkészítés:
Paradicsom granita – mediterrán hűsítő
Ez az olasz ihletésű jeges paradicsomgranita remekül ellensúlyozza a torta krémességét, és frissítően hat a forró napokon.
Így készül a paradicsom granita:
Érett, hámozott paradicsomokat friss bazsalikomlevelekkel együtt aprítóban pépesítünk.
A pürét lapos tálba öntjük, és betesszük a mélyhűtőbe legalább fél órára.
Amikor megfagyott a felső réteg, villával alaposan átkeverjük, hogy jeges, jégkásaszerű állagot kapjunk.
Ezt a lépést még 1-2 alkalommal megismételjük, míg a textúra kellően lazává, frissítővé nem válik.
Ha szeretjük a pikáns ízeket, egy apró csípős paprikakarikával is feldobhatjuk – de csak mértékkel, mert az idei paprikák igazán erősek!
Önálló ételként kínálható hangulatos estéken egy pohárka illatos-, zamatos fehér borhoz.
Miért érdemes mángolddal főzni?
A mángold nemcsak finom, de tele van vasban, kalciumban, antioxidánsokban, és a spenótnál kevésbé oxálsavas, így érzékenyebb gyomrúak is bátran fogyaszthatják. A leveles zöldek közül az egyik legkarakteresebb – konyhakerti kincs, amit érdemes gyakran beépíteni a menübe.
Frissítve 2025.július
VálaszTörlés