2010. augusztus 14., szombat

Spanakopita

  Görög specialitás  a  spanakopita



.......nem is olyan bonyolult dolog elkészíteni aztán mikor esszük lehet kicsit nosztalgiázni .Már évek óta nem jártunk az "istenek földjén ", de szívesen vissza idézzük nem csak gasztronómiai emlékeinket.  Olimpus, a Meteorák, a kolostorok amelyek a hegy tetején a világtól elzárva épültek, (akkoriban  még hálókban  lifteztek a lakói nem lehetett  a ma járható úton megközelíteni őket.) 
A Halkidiki- félsziget természeti szépsége, változatos tengerpartja, Attika, Mikene, Epidauros, Athen,  Korinthos ....az ókor csodás kincseivel  na és a szigetvilág .....sorolhatjuk még. Az emlékek jönnek,  a snapakopita meg fogy ....

 Kultúra, művészet szerelmesei évről évre térnek ide vissza de ahogy a már az ókori lakomákról szóló tudósításokból is  értesültünk az itteniek nem vetették meg a jó falatokat sem, olívaolaj, olívabogyó, szőlő, .mazsola, füge,bor társaságában múlatták az időt,  mi is kóstoltunk útjaink során számtalan ínyencséget, szőlő levélkébe töltött finomságokat, halakat és tengergyümölcseit, bárányt, gyümölcsöt, különösen sok fügét és  mag nélküli szőlőt, zöldségeket, mindent amit csak  elénk tettek......
Gyermek koromban volt egy görög család,  ott laknak a közelünkben néha vacsoráztunk együtt, az asztalon ekkor mindig volt olíva olajjal meglocsolt zöldség, olajbogyó is, máig emlékszem az ízükre, .. azóta még jobban  megismertem a görög konyhát .....Eleni  a lányuk velem egyidős,   most Athénban él,  visszaköltözött  később az egész család ..



görög specialitás


Ma egy kicsit  rájuk is emlékezve készült a  görög ihletésű vacsora:

Hozzávalók :

  • 500 g leveles tészta
  • 1000 g spenót
  • 400 g túró vagy juh sajt
  • reszelt szerecsendió
  • 1 -2 gerezd fokhagyma
  • csomag  újhagyma




Elkészítése:


A megmosott  spenót leveleket  megpárolom, annyi víz bőven elegendő amennyi   a mosás után  a leveleken marad .Kinyomkodom a felesleges levet belőle és durvára vágom. Kanálnyi olíva olajon megfuttatom  a karikára vágott újhagymát, hozzáadom a spenótot és kikapcsolom a tűzhelyet. Fűszerezem sóval, fehérborossal, szerecsendióval, belekeverem  a túrót vagy  reszelt juh sajtot. A leveles tésztát vékonyan kinyújtom úgy, hogy a tepsi méretére szabva  hat lapot kapjak. Ebből hármat az alulra fektetek, erre jön a fent leírt túrós spenót és a maradék három tészta lappal befedem. A tetejét megkenem tojással, forró sütőben sütöm kb. 35-40 percig.
Egy pohár behűtött száraz fehér bor és sirtaki zene illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...