2010. augusztus 3., kedd

Sültpaprika krémleves & barackos gombóc

A nyár slágere lehet ! 

Páratlanul könnyed és nagyon finom, akár desszernek akár második fogásnak is kínálhatjuk a sárgabarackos gombócot. 
Könnyű túrós tésztába burkoljuk  a kimagozott sárgabarackot, a magok helyére  fahéjas cukrot teszünk,majd a kifőtt gombócokat finom pirított házi morzsában  meghempergetjük.



barackos gombóc


Kecskemétri rózsarózsabarackkal is finom a barackosgombóc, bár ekkor  a   gombócok jó nagyok lesznek  a kisebb  sárgabarackokkal a gombócok is  csinosabbak.
Ilyenkor a nyár elején, derekán  még nem krumplis tésztából készítjük a  gombócokat.
Az új krumpli még nem  igazán lenne  jó  erre a célra nehezen összeállítható a  tészta,  majd ősszel a szilvásgombóchoz  krumplis tésztát használok.
 Júliusban a  sárgabarack szezonban   túrós tésztából készül a gombóc .
Páratlanul könnyed és nagyon finom   akár desszernek akár második fogásnak is kínálhatjuk. 

barackos gombóc



Mivel a hőmérő higany szála továbbra is 34 fokot mutat sőt időnként úgy tűnik ennél is melegebb van így megint egy  hideg  leves, a napi levesünk

   Sült paprika krém kevés joghurttal és édes  tejföllel


A sült paprika  balkáni specialitás, nekem legalábbis úgy tűnik.
Nincs olyan háztartás ahol ne sütnének naponta a nyár folyamán paprikát. 
Átható illata kikúszik az utcákra, sütik grillen, parázson, tűzhelyen sőt  még olyat is láttam amikor a járdán a ház elé kitett rácson nyilt tűzön sütötték a paprikát. 
Aztán a paprika  héját gondosan eltávolítják, azaz lehúzzák. Vannak erre különböző jól bevált praktikák,van aki zacskóba teszi, letakarja, lényeg az hólyagosra kell sütni a paprikákat csak akkor jó, ha kissé fel pöndörödik a héja. Nos ezt a paprikát felhasználva készült egyszerű turmixolással a mai leves, egy gerezd fokhagymát adtam hozzá, petrezselyem zöldet, joghurtot és crème de fresh-t, mivel az itteni joghurtok lazábbak, lehet, hogy célszerű lenne otthon még higitani forralt lehűtött víz,vagy tej esetleg ezek keverékével.


   


Levesgyöngyöt,vagy pirított kenyér szeletet ajánlok hozzá és egy pohár könnyű száraz fehér bort.


cukkinis omlett


cukkinis  tojáslepény
               
Meleg előétel  vagy  köztes fogás lehet a  tojáslepény cukkinivel,ami  nem más mint egy  rántotta, kevés olajon  cukkini szeleteket átsütöm és a habosra felvert sózott tojást ráöntöttem kocsonyás állagúra sütöttem.Csíkokra vágott sült szűz pecsenyével kínáltam.Mivel siettem így kimaradt, de  lehetett volna  friss zsázsával is  megszórni, ahogy azt eredetileg terveztem .


a zsázsa ami lemaradt a mai ebédről












sárgabarackos gombóc
                                                         

Barackos gombóc 


 


Könnyű túrós tésztából készült, ezen  a nyáron valószínű utoljára .

Hozzávalók :

  •  15-20 db sárgabarack,
  •  15-20 db kocka cukor
  •                 fahéj,
  •  200 g      liszt
  •      1    db tojás
  •  450 g      túró,
  •                 só
  •                 reszelt citrom héj
  •                 zsemle morzsa ( Ha van házi kenyér morzsa az is  megfelelő , sőt!) 
  •  150 g      vaj




A lisztből, tojással, túróval, 100 g  vajjal, reszelt citrom héjjal, csipetnyi sóval tésztát  készítünk, kigömbölyítjük és kb fél órát hideg helyen pihentetjük. Eztán kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, 7x7cm-es kockákra vágjuk  a tésztát és mindegyik négyzet közepébe ültetünk egy kimagozott sárgabarackot, a magok helyére  fahéjas kocka cukrot  teszünk. A négyzeteket a sarkuknál összecsípve gombócokat formázunk  és forrásban levő vízben kifőzzük őket. A kész gombócokat egyenként megforgatjuk vajon pirított zsemle-,( kenyér) morzsában. A kenyér morzsa  természetesen  házi készítésű és rozs illetve teljes kiőrléssű lisztből készített kenyerekből  készült.  Ízlés szerint cukrozott fahéjjal kínáljuk.


Ha szeretnénk  valami újat kipróbálni  a zsemlemorzsát  kókuszreszelékkel, pirítotott olajos mag vagdalékkal, mákkal is  helyettesíthetjük .





Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...