2018. július 11., szerda

Tortilla Española – A klasszikus spanyol tojáslepény receptje burgonyával


A spanyol konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása a tortilla española, más néven spanyol omlett. Ez a vastag, szaftos tojáslepény elsőre talán meglepő névegyezést mutat a mexikói tortilla-lapokkal – ám teljesen más ételről van szó. Míg a mexikói tortilla egy vékony, hajlékony kenyérféle, addig a spanyol tortilla tartalmas, rusztikus fogás, amely leginkább tojásból és burgonyából készül.







Egyszerű alapanyagokból építkezik, mégis laktató, ízes és rendkívül sokoldalú. Melegen, langyosan vagy hidegen is tálalható – tapasbárban, pikniken, de akár vacsorára is megállja a helyét.






spanyol tojáslepény

 A tortilla, tartalmas étel, nem  szellős, nem  könnyed.

A klasszikus tortilla recept  krumplival készül.


  


Tálaljuk cikkekre vágva.





Változatok

A klasszikus verzió mellett a tortilla más hozzávalókkal is készülhet – de mindig csak egy fő alapanyag legyen a középpontban:

  • sült paprika

  • cukkini

  • gomba

  • spenót

  • garnéla vagy tonhal




tojáslepény


Tortilla Española – A klasszikus spanyol tojáslepény receptje



Hozzávalók :




  • 3 közepes burgonya
  • 4 db tojás
  • 1 csomó újhagyma vagy eg ykisebb fej vöröshagyma 
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt  bors
  • olívaolaj

Elkészítés lépésről lépésre

  1. A burgonya előkészítése
    Hámozd meg a krumplit, majd vékony karikákra vagy félkarikákra szeleteld. Párold vagy gőzöld félpuhára, hogy sütés közben ne maradjon nyers.

  2. A hagyma megfonnyasztása
    A felkarikázott hagymát (vagy finomra vágott újhagymát) egy serpenyőben, kevés olívaolajon dinszteld meg, majd add hozzá a burgonyát, és együtt pirítsd néhány percig.

  3. A tojásalap elkészítése
    A tojásokat verd fel egy tálban sóval és borssal, majd öntsd rá a hagymás burgonyára. Ne keverd össze! Hagyd, hogy az alja szépen megszilárduljon.

  4. A tortilla megfordítása
    Amikor az alsó fele megsült, csúsztasd ki egy lapos tányérra, majd gyors mozdulattal borítsd vissza a serpenyőbe, hogy a másik fele is átsüljön. (Ha így nehéz, tegyél egy tányért a serpenyő tetejére, fordítsd át, majd csúsztasd vissza.)

  5. Tálalás
    Ha mindkét oldala aranybarnára sült, tedd ki egy tálra, pihentesd pár percet, majd cikkekre vágva tálald. Melegen és hidegen is kiváló.






Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a receptet készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:



Rozmaringesibolya logo

1 megjegyzés:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...