A klasszikus zöldbabfőzelék nálunk a családi kedvenc minden évben vártuk már június második felét amikor megjelent a zsenge zöldbab és akkor készülhetett a zöldbableves csipetkével vagy galuskával és a zöldbab főzelék felváltva. Először szinte mindig édesapám születés-,és névnapjára ünnepi fogásként került az asztalra .
A kapros zöldbabfőzelékről több emlék is felbukkan
nemcsak, mint az ünnepi menü része hagyományosan minden évben,
volt, hogy barátnőm frissen forrón hozta a Duna-parti
víkendházba csak úgy "ajándékba" és van egy réges- régi
történet is ami eszembe jutott ...
A felnőttek autóval mentek mi biciklivel, így a futár
szerepét is betöltöttem a ház és a horgásztanya közt.
Speciális feladatot is kaptam, hozzak
elemózsiát a horgászásban megéhezett családtagoknak.
Nagynénémmel szépen visszabicikliztünk a
Nagymamához aki nem várva a halra, készítette az ebédet a
konyhában. Pontosan már nem tudom mi is volt az
ebéd az nap, de a zöldbab főzelék kaporral megmaradt az
emlékezetemben ( még az ízét is érzem a számban ) annyi
év után is.
Bepakoltunk a kosárba nagy adagot és már vihettem is a tó partra. Aztán
másodszor és talán harmadszor.... negyedszer??
Fordultam még néhányszor után pótlásért, szerencsére
Nagymama egy "hadseregnek " főzött
Magyaros zöldbabfőzelék kaporral
Ez a zöldbab főzelék sárgahüvelyű zöldbabból készül. Magyaros,
mert piros a paprikától, de rántás helyett
habarással készül és sok friss
zöldfűszer gazdagítja.
Az elkészítés módja és az alapanyagok kiválasztásánál is törekedtünk,
hogy egészséges és finom ételt készítsünk.
A zöldbabot tisztítsuk meg
csípjük le végeit húzzuk le szálkákat. Ha friss, zsenge a
zöldbabunk, nem kell félni, hogy szálkás, de a biztoság kedvéért mikor
lecsípjük a végeit, kicsit húzzuk meg, ha van, akkor letudjuk így húzni a
szálkát. Vásárlás előtt ellenőrizzük a babot, ha kettétörjük és
roppan a zöldbab, ekkor biztosan friss. A zsenge zöldbabban még nem
vagy alig fejlődtek ki a szemek. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy
saját termést szüretelünk lehetőség szerint közvetlen felhasználás előtt
szedjük le.
Mossuk meg a babot, tördeljük
3-4 cm-nyi darabokra. Vegyünk 2-3 gerezd fokhagymát ( új, friss
fokhagymát használjunk! ) tisztítsuk meg mossuk meg és késlapjával kicsit
nyomjuk szét. A hegyespaprikát, paradicsomot és
a zöldfűszereket, kaprot, tárkonyt, petrezselymet mossuk meg szárítsuk
le és daraboljuk a parikát paradicsomot
a zöldfűszereket vágjuk apróra. Vajon, esetleg kevés víz
hozzáadásával megpároljuk a sárgahüvelyű babot, adjuk hozzá a paradicsom
és a hegyespaprikát valamint a
fokhagymát is. Ne főzzük, főleg ne bő vízben amit úgyis leöntenénk róla.
Ügyeljünk arra a bab főjön meg, de ne főzzük túl, érezzük a fogunk
alatt amikor majd a szánkba vesszük, tartsa meg a
feszességét. Így sokkal gusztusosabb lesz a tányéron és jobban megtartja a
tápanyagokat az ásványianyagok és vitaminok nem
kerülnek a főzővízbe az ételben maradnak.
A megpárolt zöldbabot pici pirospaprikával
színezett tejfölös habarással sűrítjük .
Ehhez a tejfölben elkeverjük a lisztet és
pirospaprikát, majd a forró babhoz adjuk, csomó mentesre keverjük,
forralunk rajta egyet, hintsük meg frissen őrölt sóval és kész is. Közvetlen
tálalás előtt az apróra vágott zöldfűszerekkel bőven megszórjuk, átkeverjük.Ha szeretjük kevés citlom lével( frissenfacsart citrom levével ) vagy tárkonyecettel ízesíthetjük.
Kínálhatuk mellé vagdaltat, húspogácsát, frissen
sültet vagy tükörtojást, esetleg lecsót is.
Ez egy egyszerű finom étel,mely szuper ebéd ötlet, hidegen is kitűnő fogás a nyári nagy melegben akár a munkahelyre is vihetjük egy csinos dobozban, még melegíteni sem kell fogyasztás előtt .
Hozzávalók :
- 800 g sárgahüvelyű bab
- 20 g vaj
- 3 dl tejföl
- csipet só
- 20 g liszt
- citrom lé vagy tárkonyecet ízlés szerint
- 2 g őrölt pirospaprika
- nagy csokor zöldfűszer,kapor, pertezselyem tárkony
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése