Ha könnyű, előre elkészíthető nyári vendégváró receptet keresel, ami melegen és hidegen is tökéletes, akkor a cukkini quiche – vagy más néven cukkinis sós lepény – neked való! Ez a francia ihletésű, de teljesen házias változat rozslisztes tésztával, friss fűszerekkel és pirított olajos magvakkal készül, így a vegetáriánus konyha kedvelői is örömmel fogyasztják.
A recept sokféleképp variálható, akár kaporral és cukkini virággal, akár zsázsával és ropogós tökmaggal, attól függően, mi terem éppen a kertben vagy mit találunk a piacon.
A nyári vacsora menü részeként kínálhatjuk sajtos szilvasalátával vagy egy egyszerű paradicsomos hidegtállal – a tapasztalat azt mutatja, hogy a vendégek mindig repetát kérnek belőle.
- Sajtos szilva saláta
Szilvás-sajtos saláta pikáns mártással
Ez a sajtos szilvasaláta egyszerre pikáns, gyümölcsös és selymes – valódi különlegesség, ami egy nyári vendégváró vacsora részeként vagy akár önálló fogásként is megállja a helyét. A brie sajt krémessége, a szilva fanyarsága és a dió roppanóssága egy különleges, brandy-s, Worcestershire szószos mártással egészül ki.
Ez a sajtos szilvasaláta egyszerre pikáns, gyümölcsös és selymes – valódi különlegesség, ami egy nyári vendégváró vacsora részeként vagy akár önálló fogásként is megállja a helyét. A brie sajt krémessége, a szilva fanyarsága és a dió roppanóssága egy különleges, brandy-s, Worcestershire szószos mártással egészül ki.
Hozzávalók (4 főre):
A mártáshoz:
1 paradicsom
1 evőkanál Worcestershire szósz
1 evőkanál Cherry Brandy (vagy más gyümölcslikőr)
1 dl tejszín
50 g dió
Csipet só
A salátához:
300 g brie (vagy ementáli, gouda)
300 g érett, de kemény húsú szilva
100 g durvára vágott dió
Elkészítés:
A paradicsomot meghámozzuk, feldaraboljuk. A mártás hozzávalóit aprítóba tesszük, krémesre dolgozzuk, majd hűtőbe tesszük.
A sajtot és szilvát csíkokra vágjuk, a diót durvára aprítjuk. Tálalás előtt a hozzávalókat összeforgatjuk a mártással.
Tálalhatjuk önálló salátaként vagy hideg sültek mellé köretként is.
Cukkini lepény avagy quiche
Hozzávalók (4–6 adaghoz):
A sós tésztához:
-
200 g rozsliszt
-
100 g hideg vaj
-
1 tojás
-
1 teáskanál só
-
2–4 evőkanál hideg
A töltelékhez:
-
1 kg zsenge cukkini (vagy baby tök)
-
2-3 szál újhagyma zöldjével
-
1 kisebb fej friss fokhagyma
-
1 marék friss zsázsa vagy zsályalevél
-
1 marék friss kapor (opcionális)
-
2 tojás
-
2 dl tejföl
-
1 evőkanál olívaolaj (a sütéshez)
-
100 g olajos mag (tökmag, napraforgó, szezámmag, lenmag vegyesen)
-
Elkészítés:
-
Tészta előkészítése:
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást, sót és annyi vizet, hogy jól formázható, rugalmas tésztát kapjunk. Kibélelünk vele egy gyümölcstorta- vagy piteformát, villával megszurkáljuk, és 180–200 °C-on 10 percig elősütjük. -
Zöldségek előkészítése:
A cukkinit megmossuk, vékony karikákra vágjuk. Az újhagymát és fokhagymát apróra vágjuk, kevés olajon serpenyőben kissé megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk. -
Töltelék összeállítása:
A félig sült tésztára rétegezzük a cukkini szeleteket, rászórjuk a friss zöldfűszereket. A tojásokat kikeverjük a tejföllel, sózzuk, majd a zöldségekre öntjük. Végül megszórjuk az olajos magokkal. -
Sütés:
200 °C-on 30–35 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan a legfinomabb, de hidegen is kiváló!
Tálalási tipp:
Ha van kéznél cukkini- vagy sütőtökvirág, azt közvetlenül a sütés előtt ráhelyezhetjük a tetejére – látványos és ünnepi lesz tőle az étel! Ebben az esetben az olajos magokat elhagyhatjuk, és inkább friss fűszerezzük.
Ez a quiche kiváló része lehet egy nyári vacsora menünek, például:
-
Sajtos-szilvas salátával (brie sajttal, dióval, különleges mártással)
-
Szalonnába tekert grillezett kukoricával
-
Hideg gyümölcsös limonádéval vagy fröccsel
Grillezett kukorica szalonnába tekerve
Egyszerű, de látványos és teljesen ellenállhatatlan nyári köret: a szalonnába tekert grillezett kukorica igazi közönségkedvenc. Az édes, roppanós kukoricaszemeket a füstös, sós szalonna öleli körbe.
Hozzávalók (4 főre):
4 cső zsenge csemegekukorica (3–4 részre vágva)
12–16 szelet vékonyra szelt húsos szalonna
Frissen őrölt bors
Fogpiszkáló vagy konyhai zsineg
Elkészítés:
A kukoricát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Minden darabot szalonnával betekerünk, rögzítjük.
Forró sütőben (200 °C), grill alatt vagy szabadtéri grillen 15–20 percig sütjük, míg a szalonna megpirul.
Borssal meghintve kínáljuk.
Tálalhatjuk fűszervajjal vagy joghurtos mártással is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése