2010. augusztus 14., szombat

Nyári vendégváró vacsora három fogással – Cukkini quiche, sajtos szilvasaláta és grillezett kukorica

Ha könnyű, előre elkészíthető nyári vendégváró receptet keresel, ami melegen és hidegen is tökéletes, akkor a cukkini quiche – vagy más néven cukkinis sós lepény – neked való! Ez a francia ihletésű, de teljesen házias változat rozslisztes tésztával, friss fűszerekkel és pirított olajos magvakkal készül, így a vegetáriánus konyha kedvelői is örömmel fogyasztják.
A recept sokféleképp variálható, akár kaporral és cukkini virággal, akár zsázsával és ropogós tökmaggal, attól függően, mi terem éppen a kertben vagy mit találunk a piacon.

A nyári vacsora menü részeként kínálhatjuk sajtos szilvasalátával vagy egy egyszerű paradicsomos hidegtállal – a tapasztalat azt mutatja, hogy a vendégek mindig repetát kérnek belőle.


cukkini virágos  quiche


  • Sajtos szilva saláta

Szilvás-sajtos saláta pikáns mártással

  • Ez a sajtos szilvasaláta egyszerre pikáns, gyümölcsös és selymes – valódi különlegesség, ami egy nyári vendégváró vacsora részeként vagy akár önálló fogásként is megállja a helyét. A brie sajt krémessége, a szilva fanyarsága és a dió roppanóssága egy különleges, brandy-s, Worcestershire szószos mártással egészül ki.



sajtos  szilva saláta























Hozzávalók (4 főre):

A mártáshoz:

  • 1 paradicsom

  • 1 evőkanál Worcestershire szósz

  • 1 evőkanál Cherry Brandy (vagy más gyümölcslikőr)

  • 1 dl tejszín

  • 50 g dió

  • Csipet só

A salátához:

  • 300 g brie (vagy ementáli, gouda)

  • 300 g érett, de kemény húsú szilva

  • 100 g durvára vágott dió

Elkészítés:

  1. A paradicsomot meghámozzuk, feldaraboljuk. A mártás hozzávalóit aprítóba tesszük, krémesre dolgozzuk, majd hűtőbe tesszük.

  2. A sajtot és szilvát csíkokra vágjuk, a diót durvára aprítjuk. Tálalás előtt a hozzávalókat összeforgatjuk a mártással.

Tálalhatjuk önálló salátaként vagy hideg sültek mellé köretként is.







Cukkini lepény avagy quiche




Hozzávalók (4–6 adaghoz):

A sós tésztához:

    cukkini lepény ( quiche)
  • 200 g rozsliszt

  • 100 g hideg vaj

  • 1 tojás

  • 1 teáskanál só

  • 2–4 evőkanál hideg 

    A töltelékhez:

    • 1 kg zsenge cukkini (vagy baby tök)

    • 2-3 szál újhagyma zöldjével

    • 1 kisebb fej friss fokhagyma

    • 1 marék friss zsázsa vagy zsályalevél

    • 1 marék friss kapor (opcionális)

    • 2 tojás

    • 2 dl tejföl

    • 1 evőkanál olívaolaj (a sütéshez)

    • 100 g olajos mag (tökmag, napraforgó, szezámmag, lenmag vegyesen)



  




Elkészítés:

  1. Tészta előkészítése:
    A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást, sót és annyi vizet, hogy jól formázható, rugalmas tésztát kapjunk. Kibélelünk vele egy gyümölcstorta- vagy piteformát, villával megszurkáljuk, és 180–200 °C-on 10 percig elősütjük.

  2. Zöldségek előkészítése:
    A cukkinit megmossuk, vékony karikákra vágjuk. Az újhagymát és fokhagymát apróra vágjuk, kevés olajon serpenyőben kissé megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk.

  3. Töltelék összeállítása:
    A félig sült tésztára rétegezzük a cukkini szeleteket, rászórjuk a friss zöldfűszereket. A tojásokat kikeverjük a tejföllel, sózzuk, majd a zöldségekre öntjük. Végül megszórjuk az olajos magokkal.

  4. Sütés:
    200 °C-on 30–35 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan a legfinomabb, de hidegen is kiváló!

Tálalási tipp:
Ha van kéznél cukkini- vagy sütőtökvirág, azt közvetlenül a sütés előtt ráhelyezhetjük a tetejére – látványos és ünnepi lesz tőle az étel! Ebben az esetben az olajos magokat elhagyhatjuk, és inkább friss fűszerezzük.




eg yszelet cukkini quiche



Ez a quiche kiváló része lehet egy nyári vacsora menünek, például:

  • Sajtos-szilvas salátával (brie sajttal, dióval, különleges mártással)

  • Szalonnába tekert grillezett kukoricával

  • Hideg gyümölcsös limonádéval vagy fröccsel





cukkini lepény ( quiche)









cukkini lepény








Grillezett kukorica szalonnába tekerve

Egyszerű, de látványos és teljesen ellenállhatatlan nyári köret: a szalonnába tekert grillezett kukorica igazi közönségkedvenc. Az édes, roppanós kukoricaszemeket a füstös, sós szalonna öleli körbe.

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 cső zsenge csemegekukorica (3–4 részre vágva)

  • 12–16 szelet vékonyra szelt húsos szalonna

  • Frissen őrölt bors

  • Fogpiszkáló vagy konyhai zsineg

Elkészítés:

  1. A kukoricát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Minden darabot szalonnával betekerünk, rögzítjük.

  2. Forró sütőben (200 °C), grill alatt vagy szabadtéri grillen 15–20 percig sütjük, míg a szalonna megpirul.

  3. Borssal meghintve kínáljuk.

Tálalhatjuk fűszervajjal vagy joghurtos mártással is.




Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a frissítő nyári salátát, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...