A crostata Olaszország szerte igen elterjedt olcsó és könnyen elkészíthető rácsos torta, amit leginkább meggylekvárral töltenek, de lehet mással is.
a kosarat a napokban festettem át saját kezűleg |
Ez még nem a tervezett piknikre készült, most még csak a gyermek haza fuvarozása ürügyén Anyósoméknál ebédelünk remélem a kertben. Az este még gyorsan lefőztem egy adag szeder lekvárt vagy jam-et inkább .... ? Így reggel már semmi sem állíthatott meg a közkedvelt Crostata-ig .
a tészta hozzávalói:
- 150 g liszt
- 1 tojás
- kevés víz
- só
- 70 g vaj ( egyenesen a hűtőből!)
- sütőpor
Elkészítése:
Az fentiekből gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, jó ha kb. félórát pihentetjük (fóliában , a hűtőben ), majd kinyújtjuk ,1/10-ét csíkokra vágjuk (tavaly Toskana -ban úgy láttam több tésztával borítják ,de mi így szoktuk meg ) a többit gyümölcstorta formába fektetjük,úgy, hogy legyen pereme is nehogy kiszökjön a lekvár sülés közben. Én most kerámiát használok és nem lisztezem, vajazom stb, de attól függően kinek milyen anyagú sütőformája van célszerű nem megfeledkezni annak megfelelő előkészítéséről . A sütőpapír használat ebben az esetben nem a legjobb választás.A formába helyezett tésztára kenjük a lekvárt és a csíkokkal beborítjuk, rácsozzuk tetszés szerint .
Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütöm.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése