2022. augusztus 5., péntek

Tkemali, a grúz szilvaszósz




A tkemali  egy nagyon finom  szósz,  Grúziában járva  találkoztam vele először, a saslik mellé vagy  halhoz  zöldségekhez kínálják.





Sajnos annak idején  nem jutott eszembe   feljegyezni a receptet,  s talán feledésbe is merült volna a tkemali, a grúz szilva szósz,  ha  a  nyári  grillezések során  fel nem  bukkant volna egy  íz, s vele az  emlékek.




Valahogy reprodukálni kell, a szilva adott, az  biztos van benne  és koriander is, meg fokhagyma , petrezselyem  és kapor valamint  csípős paprika.

A semmihez nem hasonlítható  zöld  friss koriander íze, amivel  gyakran találkoztunk a Rica -tó melletti  piknikezésnél, amikor a saslik vagy a hal mellé adták a nagy adag salátát  ízesítve vele.

Mirabella szilvából készül a  Tkemali, vagyis a vad szilva, a  ringló a  tkemali alapanyaga . Láttam receptet ,ahogy a mellékelt videóban is  ahol zöld ringlóból készül  én  eddig érett sárga és   lila mirabellával próbáltam ,talán jövőre  a zöld változatát is elkészítem.
 
 Az idén nem  termett  a kerti lépcső melletti fánk  talán a  fagy,  talán  a jégeső a hibás,  de  gyümölcs nincs ez egy lila termésű ringló fa  a  sárga  ringló évekkel korábban  kihalt sajnos.
Olyan természetesnek vettem az idén nincs ringló nem lesz dzsem sem, pedig azt is nagyon szeretjük  igazán pikáns,  de  a piacon felfedeztünk egy kicsit ugyan nagyobb szemű sárga ringlót mint a mienk , nem tudtunk ellenállni, vettünk pár kilót,  így lett tkemali  is az idén  lila  és  sárga  ringlóból is.
    

grúz szilva szósz

Hozzávalók :
  • 3 kg mirabella szilva ( vadringló)
  • 1,5 teáskanál só 
  • 1,,5 fej fokhagyma
  •  1-2 szál édeskömény
  • 2 db chili paprika
  • jó nagy csokor friss zöldfűszer( kapor, menta, korriander)
Elkészítése:
A legjobb most  is mint mindig a  gyümölcsöt frissen  a fáról szedni és azonnal feldolgozni,  de  ez a lehetőség nem mindig áll rendelkezésre, azért igyekezzünk minél előbb feldolgozni a beszerzett gyümölcsöt. Első lépésben alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le  a gyümölcsöt, a vad ringló esetében kimagozni lehetetlen  a gyümölcsöt nyersen,  így a főzést  magostól   kezdjük meg,  egy arra alkalmasban  nagyobb edényben ( lábos) .Időnként keverjük  meg, le ne kapjon és közben  készítsük  elő a zöldfűszereket, mossuk, szárítjuk,  összekötjük  kis csokorba  a  menta a  kapor, a koriander szárait és a rotyogó mirabellához adjuk .
Ha megpuhult  a szilva átszűrjük, paszírozzuk  eltávolítjuk a magokat . 
A chili paprikát  fokhagymával mozsárban összetörjük,  pépessé dolgozzuk, a kapor zöldjét  mentaleveleket édesköményt,  apróra vágjuk  és a sóval együtt azt is megtörjük a  mozsárban  végül  a vadringlóhoz adjuk. Átforraljuk kellő sűrűségűre főzzük  és gondosan előkészített ( forrázott ,fertőtlenített) tiszta üvegekbe töltjük .
Most is mint mindig  a lezárt  üvegeket  pár percre  a fejük tetejére fordítjuk, majd  én hűtőtáskában hagyom kihűlni és másnap felcímkézve mehet  a kamra polcra.

Találtam egy nagyon szimpatikus  videót   ami szemléletessé teszi  hogy készül a  tkemali  :







Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...