A tkemali egy nagyon finom szósz, Grúziában járva találkoztam vele először, a saslik mellé vagy halhoz zöldségekhez kínálják.
Sajnos annak idején nem jutott eszembe feljegyezni a receptet, s talán feledésbe is merült volna a tkemali, a grúz szilva szósz, ha a nyári grillezések során fel nem bukkant volna egy íz, s vele az emlékek.
Valahogy reprodukálni kell, a szilva adott, az biztos van benne és koriander is, meg fokhagyma , petrezselyem és kapor valamint csípős paprika.
A semmihez nem hasonlítható zöld friss koriander íze, amivel gyakran találkoztunk a Rica -tó melletti piknikezésnél, amikor a saslik vagy a hal mellé adták a nagy adag salátát ízesítve vele.
Mirabella szilvából készül a Tkemali, vagyis a vad szilva, a ringló a tkemali alapanyaga . Láttam receptet ,ahogy a mellékelt videóban is ahol zöld ringlóból készül én eddig érett sárga és lila mirabellával próbáltam ,talán jövőre a zöld változatát is elkészítem.
Az idén nem termett a kerti lépcső melletti fánk talán a fagy, talán a jégeső a hibás, de gyümölcs nincs ez egy lila termésű ringló fa a sárga ringló évekkel korábban kihalt sajnos.
Olyan természetesnek vettem az idén nincs ringló nem lesz dzsem sem, pedig azt is nagyon szeretjük igazán pikáns, de a piacon felfedeztünk egy kicsit ugyan nagyobb szemű sárga ringlót mint a mienk , nem tudtunk ellenállni, vettünk pár kilót, így lett tkemali is az idén lila és sárga ringlóból is.
grúz szilva szósz
Hozzávalók :
- 3 kg mirabella szilva ( vadringló)
- 1,5 teáskanál só
- 1,,5 fej fokhagyma
- 1-2 szál édeskömény
- 2 db chili paprika
- jó nagy csokor friss zöldfűszer( kapor, menta, korriander)
Elkészítése:
A legjobb most is mint mindig a gyümölcsöt frissen a fáról szedni és azonnal feldolgozni, de ez a lehetőség nem mindig áll rendelkezésre, azért igyekezzünk minél előbb feldolgozni a beszerzett gyümölcsöt. Első lépésben alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le a gyümölcsöt, a vad ringló esetében kimagozni lehetetlen a gyümölcsöt nyersen, így a főzést magostól kezdjük meg, egy arra alkalmasban nagyobb edényben ( lábos) .Időnként keverjük meg, le ne kapjon és közben készítsük elő a zöldfűszereket, mossuk, szárítjuk, összekötjük kis csokorba a menta a kapor, a koriander szárait és a rotyogó mirabellához adjuk .
Ha megpuhult a szilva átszűrjük, paszírozzuk eltávolítjuk a magokat .
A chili paprikát fokhagymával mozsárban összetörjük, pépessé dolgozzuk, a kapor zöldjét mentaleveleket édesköményt, apróra vágjuk és a sóval együtt azt is megtörjük a mozsárban végül a vadringlóhoz adjuk. Átforraljuk kellő sűrűségűre főzzük és gondosan előkészített ( forrázott ,fertőtlenített) tiszta üvegekbe töltjük .
Most is mint mindig a lezárt üvegeket pár percre a fejük tetejére fordítjuk, majd én hűtőtáskában hagyom kihűlni és másnap felcímkézve mehet a kamra polcra.
Találtam egy nagyon szimpatikus videót ami szemléletessé teszi hogy készül a tkemali :
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése