A már megszokott fügés receptek után kipróbáltunk valami újat, a hagyományos piték, tarte.-k és fügesaláta után a sajtos-fügés pennát kóstoltuk meg. Kitűnő ötlet ennek a késő nyári gyümölcsnek a lilahagymás, gorgonzolás mentás tésztához való társítása. Fantasztikus ízek illatok jellemzik amit kár lenne kihagyni!
Immáron azon szerencsések közé tartozunk az utóbbi években , hogy a füge többé nemelérhetetlen számunkra ,Van egy lila fügét termő fa a teraszunk alatt és eg y másik világos fügét termő Anyósoméknál . az idén kicsit aggódva láttuk nem lesz jó termés a lilafüge valóban nem is volt sok és lassan már le is érett.
A másik bokor viszont ontja kicsit ugyan megkésett de most már van füge rajt a bőven.
A másik bokor viszont ontja kicsit ugyan megkésett de most már van füge rajt a bőven.
A füge azon túl, hogy nagyon finom, egészséges gyümölcs is. Magas rosttartalma miatt emésztést segítő hatású, fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések kialakulását.( pl a változókor utáni mellrák kialakulásának kockázatát).
Újabban arról is olvastam a füge fa levele is fogyasztható teának, limonádénak.
Tervezem ezt is megkóstolni kipróbálni hamarosan.
Hozzávalók:
- 500 g penne
- 4 db friss füge ( de még jobb ha 8 db)
- 2 fej lilahagyma
- 150 g gorgonzola
- 10cl tejszín
- 3 ágacska friss menta
- 3 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
A hagymát tisztítsuk meg, karikázzuk fel tegyük egy serpenyőbe és az olívaolajon süssük
kis lángon 10 percig míg karamellizálódik a hagyma.
Adjuk hozzá a szétmorzsolt gorgonzolát és a tejszínt forraljuk össze kb 5 percig. Sóval borssal ízesítjük a mártást.
Közben egy nagyobb edényben vizet forralunk a tésztának, amit bő sós vízben fogkeményre főzünk.
Én most integrált pennét használtam és kevertem hozzá egy kevés fussilit is így két fajta tésztát tálaltam.
A megfőtt a tészta leszűrjük, szükség szerint adhatunk egy kanál főzőlevet a mártásba is. A tésztát meglocsoljuk a sajtmártással . A megmosott leszárított friss fügéket négy felé vágjuk a sajtos tésztára helyezzük és a zöld friss mentalevelekkel meghintjük a z egészet sózzuk borsozzuk .
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése