2025. szeptember 4., csütörtök

Mediterrán fügés focaccia – a nyár végi és őszi asztal kedvence

Ha szereted a mediterrán konyha egyszerre rusztikus és kifinomult világát, a fügés focaccia kihagyhatatlan élmény. Ez az olasz lapos kenyér különleges változata a friss vagy szárított fügével nemcsak a nyár végét és az őszt idézi, hanem egy darabka gasztronómiai történelmet is. De vajon honnan származik, és miért ennyire népszerű ma is?




Őszi mediterrán kenyér: fügés focaccia sajttal és fűszerekkel

A focaccia története

  • Az ókorban a rómaiak már sütöttek hasonló kenyeret, panis focacius néven. A tűz parazsában sült lapos kenyérből nőtt ki a mai focaccia.

  • A Liguriában honos klasszikus változat egyszerű: olívaolaj, só, esetleg rozmaring. Innen terjedt el egész Olaszországban.

  • A régiók saját változatokat hoztak létre: Toszkána híres a szőlős schiacciatáról, Puglia a paradicsomos változatról, Szicília a fűszeres, gazdagabb kenyerekről.



A fügés focaccia gyökerei

  • A füge a mediterrán térség egyik legősibb gyümölcse, már az ókori görögök és rómaiak étrendjében is fontos szerepet kapott.

  • A közép- és dél-olasz falvakban a füge és a kenyér párosítása hagyomány volt, különösen a szüreti időszakban.

  • Toszkánában és Umbriában gyakran készítettek fügés kenyereket és focacciákat, főként ünnepi alkalmakkor.

  • Szicíliában és Pugliában a szárított füge is helyet kapott a kenyérben – télen, amikor a friss gyümölcs nem volt elérhető.


Hogyan  készítsük   a fügés focacciat?

A füge édessége egyedülállóan párosítható sós és fűszeres ízekkel:

Fűszerek

  • Rozmaring

  • Kakukkfű

  • Zsálya vagy bazsalikom

  • Frissen őrölt fekete bors

Sajtok

  • Kecskesajt

  • Gorgonzola

  • Ricotta salata

  • Húsok

    • Prosciutto crudo (Parma, San Daniele)

    • Pancetta

    Extrák

    • Méz

    • Balzsamecet

    • Pirított dió vagy mandula


Fügés focaccia  – mediterrán kenyér édes és sós ízekkel


 Fügés focaccia

Hozzávalók :

  • 500 g liszt

  • 300 ml langyos víz

  • 50 g élesztő

  • 2 ek olívaolaj + a tetejére még

  • 1 tk só

  • 6–8 friss füge (vagy 10–12 szárított)

  • 2–3 ág rozmaring

  • opcionálisan: kecskesajt, méz, dió a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben.

  2. A lisztet, sót, olívaolajat összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős vizet.

  3. Kidagasztjuk, és 1 órát kelesztjük.

  4. A megkelt tésztát kiolajozott tepsibe nyújtjuk.

  5. A tetejére tesszük a negyedelt fügéket, rozmaringot, meglocsoljuk olívaolajjal.

  6. 200 °C-on kb. 25 percig sütjük.

  7. Tálaláskor megszórhatjuk morzsolt kecskesajttal, dióval, csorgathatunk rá kevés mézet.





Édes és sós találkozása: fügés focaccia



Miért különleges a fügés focaccia?

  • Egyszerre édes és sós – átmenet desszert és főfogás között.

  • Szezonalitást ünnepel: a nyár végét és az őszi bőséget hozza az asztalra.

  • Mediterrán hagyományt idéz, mégis tökéletesen illeszkedik a modern „gourmet” konyhába.






Jó étvágyat! 

Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt receptet, készítsd el te is! 
Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
 Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól: 
📷 Instagram – rozmaringesibolya 
🖼 Pinterest – rozIbolya 
🖋 Facebook – Rozmaring & Ibolya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...