Uborkaszezon – Frissítő receptek, saláták, levesek és nyári italok uborkából
Frissítő falatok, hűsítő italok és a bőség zavara a nyári konyhában
Az uborkaszezon hivatalosan is megérkezett – zölden, roppanósan, üdítően. A piacok standjai roskadoznak a friss kígyó- és fürtös uborkától, a hőség pedig szinte kiált a hidratáló falatokért és jéghideg, zöld szeletekkel teli kancsókért. Ez az az időszak, amikor az uborka nem csupán savanyúság, hanem főszereplő: nyers salátákban, joghurtos öntetben, levesként, italban, vagy épp egy meglepő koktélban.
De „uborkaszezon” ez a nyár más értelemben is – ahogy a sajtóban ezzel a szóval gyakran az eseménytelen időszakot jelölik, a gasztroblogban épp az ellenkezője igaz: ez a legmozgalmasabb időszak! A piacokon hevernek az alapanyagok, a konyhában új ötletek, régi receptek és friss inspirációk sorakoznak. Nem csend van, hanem szín, illat, íz és nyüzsgés – a bőség zavara.
Ebben a bejegyzésben:
megmutatom az uborka gasztronómiai arcait, a legegyszerűbb salátától a hideg levesen át az
martiniig,
hozok pár gondolatot arról is, miért tesz jót az uborka a szervezetnek a hőségben,
végül pedig szólok néhány szót arról is, miért érdemes nyáron blogot írni – mert a „téma a piacon hever”.
Az uborka – több mint savanyúság
Akár nyersen, akár savanyítva, levesként vagy koktélként, az uborka meglepően sokoldalú. Magas víztartalma révén kiváló hidratáló, gazdag káliumban, hűsít, frissít, gyulladáscsökkentő hatású.
A nyári étrendben igazi aduász, különösen, ha nem csak a klasszikus savanyúságként tekintünk rá.
A blogon már szereplő receptek közül néhány kedvenc:
a tarator, a bolgár hideg uborkaleves joghurttal és dióval
chlodnik ,lengyel hideg céklaleves,uborkával, friss kaporral, újhagymával és savanyított tejtermékkel
a tzatziki, a görög nyár megtestesítője
a sopszka saláta, amit nem lehet nem szeretni
a különleges uborka & cékla cappuccino, ahol a zöld találkozik a céklával
a gazpacho a spanyol nyár hideg levese
a soljanka, ahol az uborka egy-egy savas kontrasztként jelenik meg
és a klasszikus, nap érlelte kovászos uborka, ami önmagában is egy történet
vagy a hentestokány, ahol az uborka épp csak bekacsint, de milyen jókor!
Ha inni is szeretnénk belőle…
Az uborkaszeletek a vízben vagy limonádéban nem csak mutatósak, de ízben is sokat adnak.
Próbáltad már mentával, citrommal, vagy akár egy kis gyömbérrel? És az uborkás martinit egy forró nyári estén?
A blog frissítő italtippjei gyerekeknek és felnőtteknek:
-
Uborkás limonádé: citrommal, mézzel és mentalevéllel
-
Uborkavíz: csak pár szelet, jéggel, pohárban vagy kancsóban
-
Uborkás-gyömbéres szóda: enyhén csípős, frissítő
-
Uborkamartini: gin, lime és uborka tökéletes nyári harmóniában
Nem uborkaszezon – hanem ízbőség
A nyár nem a csend ideje a konyhában, hanem a felfedezésé. Az uborka csak az egyik szereplő a sok közül, de érdemes rászánni egy külön figyelmet – ahogy ebben a bejegyzésben is tesszük.
Bár egy szezonról szól, valójában sok minden másról is: konyhai örömökről, inspirációról, nyári lendületről. Mert mikor, ha nem most?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése