2017. június 27., kedd

Tzatziki

   Ha szereted  a  tejfölös uborka salátát  akkor a  tzatziki   avagy  a görög uborkasaláta  is  a kedvenced lesz!
 A tzatziki balkáni specialitás, Görögországban, a nyaralások alkalmával  szinte biztosan találkozunk vele, de miért várnánk  a nyaralásig, kóstoljuk meg az itthoni (saját) változatatot,készítsünk magunk is  tzatzikit könnyen egyszerűen!





tzatziki




Különösebb nehézség nélkül beszerezhetőek  a hozzávalói, uborka, hagyma  van mindenütt itthon is   egész nyáron,  tejföl, joghurt sőt görög joghurt is, bár én vettem  annak idején  eredeti  tzatziki fűszerkeveréket   az itthon termő zöldfűszerekkel is elkészíthető , sőt  ugyanolyan ízletes lesz, ha nem  még finomabb, hiszen frissen kerülnek  a tzatzikinkbe. .

Tzatziki fűszerek










 A tzatziki egészséges és nagyon finom, érdemes  "honosítani"! Számtalan érv  szól mellette:
-   Elkészítése egyszerű. kínálhatjuk a  tzatzikit  előételként és  húsok mellé is, akár  a grill party-k nélkülözhetetlen   fogásává is válhatnak,  "mártogatósnak" szintén megfelelő nyár esti borozgatások alkalmával   a teraszon,  a kertben nyaralást idéző hangulatot teremtve .








Hozzávalók:


  • 250-300 g uborka
  • 3,5 dl sűrű joghurt ( vagy tejföl és joghurt keveréke)
  • 1-2 szál  új hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál borecet vagy citrom leve
  •  ki s csokor friss menta levél
  • 1 ágacska oregano
  • 1/2 csokor kapor




tzatziki



Az uborkát használhatjuk hámozottan és hámozatlanul is. Jól mossuk meg, majd vágjuk apró darabokra, vagy reszeljük le. Nálunk a legkedveltebb  ha kicsit darabos marad, ha érezzük a  fogunk alatt  ropogni így én az utóbbi időben  darabolom az uborkát, a legtöbbször  nem reszelem az uborkát.


Tzatziki

Az új hagymát, fokhagymát a zöld szárával együtt és  a zöld fűszereket vágjuk  egészen apróra, dolgozzuk bele a sűrű joghurtba ( vagy fele-fele joghurt tejföl  keverékébe). Adjuk hozzá   az olívaolajat, borecetet(  vagy citrom levét)  sózzuk, végül   az uborkát is keverjük bele. Behűtve kínáljuk, friss  menta levélkékkel díszíthetjük.






tzatziki


Remekül illik hozzá a pita kenyér, és souvlakia, ( és  a szirázó napsütés, a   sós tengeri levegő) ahogy azt  nyaralásaink alatt tapasztaltuk.


pita kenyér


Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
,



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...