Ez a selymes, joghurtos, fokhagymás, friss fűszerekkel gazdagított mártás a mediterrán konyha egyik ikonikus fogása, amit egész nyáron érdemes készíteni.
A tzatziki (τζατζίκι) a Balkán és a Közel-Kelet határvidékéről származik, de leginkább Görögországban vált világhírűvé.
A török cacık rokona, és a Balkán több országában is megtalálható saját változata (Bulgáriában tarator néven levesként, Törökországban hígabb mártásként, Cipruson gyakran mentával).
A görög konyhában a tzatziki nélkülözhetetlen része a mezze-nek, vagyis a többféle kis előételt kínáló étkezéseknek. Gyakran kíséri a grillezett húsokat (pl. souvlaki), a gyros pitát, vagy éppen friss kenyérrel, mártogatósnak fogyasztják.
Miért szeretjük annyira?
-
Egyszerű és gyors: percek alatt elkészül.
-
Hűsítő: a nyári hőségben szinte „ehető légkondi”.
-
Egészséges: friss uborka, természetes joghurt, zöldfűszerek.
-
Sokoldalú: előétel, köret vagy mártogatós is lehet.
Hozzávalók (4 főre)
-
250–300 g uborka (hámozottan vagy hámozatlanul)
-
3,5 dl sűrű joghurt (vagy joghurt-tejföl keveréke)
-
1–2 szál újhagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1–2 evőkanál olívaolaj
-
1 evőkanál borecet vagy citromlé
Kis csokor friss menta
-
1 ágacska oregánó
-
Só ízlés szerint
Elkészítés
-
Az uborkát alaposan mossuk meg, daraboljuk apróra vagy reszeljük le (én szeretem, ha kicsit darabos marad).
-
Az újhagymát, fokhagymát és a zöldfűszereket vágjuk finomra.
-
Keverjük össze a joghurtot az olívaolajjal, ecettel/citromlével, sóval, majd adjuk hozzá a fűszereket.
-
Végül forgassuk bele az uborkát.
-
Hűtve tálaljuk, friss mentalevéllel díszítve.
Tálalási ötletek
ita kenyérrel és sült hússal, ahogy a görög tengerparti tavernákban kínálják.
-
Grillezett zöldségek mellé, frissítő mártogatósnak.
-
Hideg előételként nyári vendégségekben, borozgatásokhoz.
Ha igazán autentikus ízt szeretnél, használj görög joghurtot és frissen vágott fűszereket – a különbség azonnal érezhető.
A
Remekül illik hozzá a pita kenyér, és souvlakia, ( és a szirázó napsütés, a sós tengeri levegő) ahogy azt nyaralásaink alatt tapasztaltuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése