2017. június 27., kedd

Tzatziki recept – Görög uborkasaláta egyszerűen, frissítő nyári mártogatós

    
Ha szereted a hagyományos tejfölös uborkasalátát, akkor a tzatziki, vagyis a görög uborkasaláta, garantáltan a kedvenced lesz!
Ez a selymes, joghurtos, fokhagymás, friss fűszerekkel gazdagított mártás a mediterrán konyha egyik ikonikus fogása, amit egész nyáron érdemes készíteni.





tzatziki,frissítő mártogatós

A tzatziki (τζατζίκι) a Balkán és a Közel-Kelet határvidékéről származik, de leginkább Görögországban vált világhírűvé.
A török cacık rokona, és a Balkán több országában is megtalálható saját változata (Bulgáriában tarator néven levesként, Törökországban hígabb mártásként, Cipruson gyakran mentával).
A görög konyhában a tzatziki nélkülözhetetlen része a mezze-nek, vagyis a többféle kis előételt kínáló étkezéseknek. Gyakran kíséri a grillezett húsokat (pl. souvlaki), a gyros pitát, vagy éppen friss kenyérrel, mártogatósnak fogyasztják.


Tzatziki fűszerek



Miért szeretjük annyira?

  • Egyszerű és gyors: percek alatt elkészül.

  • Hűsítő: a nyári hőségben szinte „ehető légkondi”.

  • Egészséges: friss uborka, természetes joghurt, zöldfűszerek.

  • Sokoldalú: előétel, köret vagy mártogatós is lehet.








görök uborka saláta  hozzávalói

Hozzávalók (4 főre)

  • 250–300 g uborka (hámozottan vagy hámozatlanul)

  • 3,5 dl sűrű joghurt (vagy joghurt-tejföl keveréke)

  • 1–2 szál újhagyma

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 1–2 evőkanál olívaolaj

  • 1 evőkanál borecet vagy citromlé

  • Kis csokor friss menta

  • 1 ágacska oregánó

  • Só ízlés szerint









tzatziki

Elkészítés

  1. Az uborkát alaposan mossuk meg, daraboljuk apróra vagy reszeljük le (én szeretem, ha kicsit darabos marad).

  2. Az újhagymát, fokhagymát és a zöldfűszereket vágjuk finomra.

  3. Keverjük össze a joghurtot az olívaolajjal, ecettel/citromlével, sóval, majd adjuk hozzá a fűszereket.

  4. Végül forgassuk bele az uborkát.

  5. Hűtve tálaljuk, friss mentalevéllel díszítve.

Tálalási ötletek 

  • ita kenyérrel és sült hússal, ahogy a görög tengerparti tavernákban kínálják.

  • Grillezett zöldségek mellé, frissítő mártogatósnak.

  • Hideg előételként nyári vendégségekben, borozgatásokhoz.

 Ha igazán autentikus ízt szeretnél, használj görög joghurtot és frissen vágott fűszereket – a különbség azonnal érezhető.


A

Tzatziki








tzatziki


Remekül illik hozzá a pita kenyér, és souvlakia, ( és  a szirázó napsütés, a   sós tengeri levegő) ahogy azt  nyaralásaink alatt tapasztaltuk.


pita kenyér


Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a frissítő uborkasalátát  készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...