Mindig is izgatta a fantáziámat, milyen lehet a rozskenyér torta?
Eljött az ideje, kipróbáltuk, megéri a meggyszezonban elkészíteni!
Elkészítése könnyű, íze kicsit fanyar, üdítően savanykás, pont annyira krémes amennyire kell, hogy az legyen és meglepő a kenyér darabkákat felfedezni a tortában. Izgalmas ízek, különleges nyári torta a rozskenyér torta.
Remekül felhasználható a megmaradt, kicsit szikkadt kenyér is.
A rozskenyeret, ami a mi esetünkben természetesen házi sütésű rozskenyér, apró kockákra vágjuk és megpirítjuk. Én a kenyérsütéskor úgyis meleg sütőbe tettem, hiszen a nyári melegben ez is több mint kéne, sütőpapíron a pizzasütő lemezen, de serpenyőben is piríthatjuk, folytonos keverés közben.Ha elkészült,tegyük félre hagyjuk kihűlni a kenyér darabokat!
Daráljuk le a mandulát!Mossuk meg, magozzuk ki a meggyet !
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral keverjük habosra. A sütőport, étkezési keményítőt keverjük el a kihűlt kenyérkockákkal és a darált mandulával, adjuk hozzá a meggy-, likőrt, pálinkát ( nálunk ez az alkoholban eltett meggy "leve" volt)majd adjuk a tojáshabhoz.
A tojás fehérjét verjük kemény habbá és forgassuk össze a tésztával.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra , a sütőparírral bélelt kapcsos tortaformába simítsuk a tésztát és süssük meg kb 30 perc alatt.
A kapcsos torta formából kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a tortát.
Míg a torta hűl, a tejszínt verjük kemény habbá.
A rozskenyér torta összeállításához a közepén vágjuk ketté a tortát és kenjük meg a tejszínhabbal , majd a kimagozott, lecsöpögtetett meggyet halmozzuk rá. Illesszük a tetejére a tortalapot, majd a maradék tejszín habbal vonjuk be a tortát ne csak a tetején az oldalán is, a torta tetejére tegyünk meggy szemeket díszítésül.
Tálalás előtt tegyük hidegre, közvetlen a hűtőből kivéve kínáljuk a nyári melegben jól fog esni egy szelet a jól behűtött enyhén habos sok gyümölcsös rozskenyér tortából a délutáni kávéhoz, teához .
Különösen ha van lehetőségünk kint a kertben elfogyasztani.
hozzávalói :
Szép nyarat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Eljött az ideje, kipróbáltuk, megéri a meggyszezonban elkészíteni!
Elkészítése könnyű, íze kicsit fanyar, üdítően savanykás, pont annyira krémes amennyire kell, hogy az legyen és meglepő a kenyér darabkákat felfedezni a tortában. Izgalmas ízek, különleges nyári torta a rozskenyér torta.
Remekül felhasználható a megmaradt, kicsit szikkadt kenyér is.
A rozskenyeret, ami a mi esetünkben természetesen házi sütésű rozskenyér, apró kockákra vágjuk és megpirítjuk. Én a kenyérsütéskor úgyis meleg sütőbe tettem, hiszen a nyári melegben ez is több mint kéne, sütőpapíron a pizzasütő lemezen, de serpenyőben is piríthatjuk, folytonos keverés közben.Ha elkészült,tegyük félre hagyjuk kihűlni a kenyér darabokat!
Daráljuk le a mandulát!Mossuk meg, magozzuk ki a meggyet !
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral keverjük habosra. A sütőport, étkezési keményítőt keverjük el a kihűlt kenyérkockákkal és a darált mandulával, adjuk hozzá a meggy-, likőrt, pálinkát ( nálunk ez az alkoholban eltett meggy "leve" volt)majd adjuk a tojáshabhoz.
A tojás fehérjét verjük kemény habbá és forgassuk össze a tésztával.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra , a sütőparírral bélelt kapcsos tortaformába simítsuk a tésztát és süssük meg kb 30 perc alatt.
A kapcsos torta formából kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a tortát.
Míg a torta hűl, a tejszínt verjük kemény habbá.
A rozskenyér torta összeállításához a közepén vágjuk ketté a tortát és kenjük meg a tejszínhabbal , majd a kimagozott, lecsöpögtetett meggyet halmozzuk rá. Illesszük a tetejére a tortalapot, majd a maradék tejszín habbal vonjuk be a tortát ne csak a tetején az oldalán is, a torta tetejére tegyünk meggy szemeket díszítésül.
Tálalás előtt tegyük hidegre, közvetlen a hűtőből kivéve kínáljuk a nyári melegben jól fog esni egy szelet a jól behűtött enyhén habos sok gyümölcsös rozskenyér tortából a délutáni kávéhoz, teához .
Különösen ha van lehetőségünk kint a kertben elfogyasztani.
hozzávalói :
- 200 g rozskenyér ( teljes kiőrésű rozslisztből készült házi sütésű kenyér)
- 150 g őrölt mandula
- 6 tojás
- 120 g cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 20 étkezési keményítő
- 2 evőkanál meggy-, likőr,pálinka
- 4 dl tejszín
- 400 g kimagozott megy
Szép nyarat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése