2017. május 26., péntek

Rebarbarahabos sütemény



Kicsit savanykás, pikáns, nem túl habos, üdítő sütemény a délutáni kávéhoz, vagy az ebéd utáni desszertnek  ez a

rebarbarahabos sütemény.  

rebarbarahabos sütemény szelet  tányéron   eperrel ,naranccsal villával


Kellemes meglepetés amikor  a gyümölcs réteg alatt finom,roppanós csokoládé réteget fedezek fel egy süteményben.Általában a gyümölcskosarak,  tortlettek jellemzője, ám miért ne lehetne  nagyban is ugyan azt  az élmény elérni  ezen és még más indíttatásból   keletkezett  a  rebarbarahabos süteményünk.




rebarbarahabos sütemény egész  csipketerítőn


Első fázisban  tésztakosarat készítünk  omlós tésztából, hisz mint már annyiszor  szó esett róla  ennek a tésztának jót tesz, ha  pihen  az összeállítás és felhasználás között legalább egy órát.

Legfőbb szabály  a gyors munka, valamint, hogy hideg vajjal dolgozunk, hamar összeállítjuk a tésztát a  liszttel,vaníliával,tojással csipet sóval és vajjal kézzel munkalapon gyors mozdulatokkal simává dolgozzuk,majd félreteszük pihenni  a hűtőbe.

Míg  a tészta pihen,  elkészítjük  a rebarbara kompótot.
A rebarbarát megmossuk, meghámozzuk. felszeleteljük és egy kanál barnacukor,  az őrölt  fahéj és 2 evőkanál ( friss) eperdzsem  hozzáadásával puhára pároljuk. Ha túl sűrű lenne  adjunk 1-2 evőkanál vizet hozzá.Nem szükséges  hosszasan, 10 percig  elegendő főzni.
A zselatinlapokat   felodjuk hideg vízben az utasítás szerint,  kinyomkodjuk és a forró rebarabarához keverjük. Az egészet alaposan átkeverjük,  majd hagyjuk hűlni míg a zselatin  kezd megkötni.

Az omlós tésztát kinyújtjuk   3 cm vékonyra   kibéleljük vele  a  sütőformát ( ha kerámia sütőformát  használunk nincs  vele semmi dolgunk, de más anyagból készült sütőforma  esetén ajánlatos lehet kivajazni,  apró morzsával megszórni vagyis sütésre előkészíteni a sütőedényünket.
Forró sütőben, a sütő alsó részén  20 perc alatt megsütjük a tésztát.
Míg a  tészta sült a  csokoládét vízgőz felet felolvasztjuk, és  vékonyan bekenjük majd  a kész tésztát az olvadt csokoládéval. Miután megköt a csokoládé a tésztakosáron, ez adja  majd azt a roppanós csokoládé réteget  amit én úgy szeretek a gyümölcsréteg alatt.


csokoládéval bevont tésztakosár


A tejszín kemény habbá verjük, beleforgatjuk a már  félig megkocsonyásodott rebarbarát, evvel a rebarbarahabos krémmel  megkenjük a  csokoládés kosarunkat.



rebarbarahabos sütemény kávéval


Hűtsük be és néhány óra múlva fogyasztható is!
A kész sütemnényt hintsük meg  csokokládé forgácsokkal  tálalás előtt.
  

rebarbarahabos sütemény szelet   törökszegfűvel


Hozzávalók:

A tésztakosárhoz:


  • 125 g liszt
  • 1/2 vaníliarúd  kikapart belseje
  • pici só
  • 1 tojás

a tészatkosár kenéshez + a kész sütemény tetejére díszítésként :

  • 70 g étcsokoládé( magas kakó tartalmú min  .  65- 70 %)

A rebarabara habkrémhez:


  •  250 g rebarbara
  • 2 evő kanál eper dzsem
  • 2 kávés kanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1-2 evőkanál ( hideg )víz
  • 3-4 zselatin lap
  • 2.5 dl tejszín


rebarbarahabos sütemény


Kissé időigényes( várni  kell az egyes fázisok közt míg kihűl az omlós  tészta,   a csokoládé  megdermed  illetve megköt  a rebarbarahaboskrém, ám könnyen elkészíthető  gyümölcsös,  habos, csokoládés,  tavaszi -nyári sütemény .

Madát csicsergéses szép koranyári napokat amikor  már a  kertben, a természetben pihenhetünk és kávézhatunk  a rebarabarahabos sütemény mellett!

Jó étvágyat hozzá!



Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...