Kicsit savanykás, pikáns, nem túl habos, üdítő sütemény a délutáni kávéhoz, vagy az ebéd utáni desszertnek ez a
rebarbarahabos sütemény.
Kellemes meglepetés amikor a gyümölcs réteg alatt finom,roppanós csokoládé réteget fedezek fel egy süteményben.Általában a gyümölcskosarak, tortlettek jellemzője, ám miért ne lehetne nagyban is ugyan azt az élmény elérni ezen és még más indíttatásból keletkezett a rebarbarahabos süteményünk.
Első fázisban tésztakosarat készítünk omlós tésztából, hisz mint már annyiszor szó esett róla ennek a tésztának jót tesz, ha pihen az összeállítás és felhasználás között legalább egy órát.
Legfőbb szabály a gyors munka, valamint, hogy hideg vajjal dolgozunk, hamar összeállítjuk a tésztát a liszttel,vaníliával,tojással csipet sóval és vajjal kézzel munkalapon gyors mozdulatokkal simává dolgozzuk,majd félreteszük pihenni a hűtőbe.
Míg a tészta pihen, elkészítjük a rebarbara kompótot.
A rebarbarát megmossuk, meghámozzuk. felszeleteljük és egy kanál barnacukor, az őrölt fahéj és 2 evőkanál ( friss) eperdzsem hozzáadásával puhára pároljuk. Ha túl sűrű lenne adjunk 1-2 evőkanál vizet hozzá.Nem szükséges hosszasan, 10 percig elegendő főzni.
A zselatinlapokat felodjuk hideg vízben az utasítás szerint, kinyomkodjuk és a forró rebarabarához keverjük. Az egészet alaposan átkeverjük, majd hagyjuk hűlni míg a zselatin kezd megkötni.
Az omlós tésztát kinyújtjuk 3 cm vékonyra kibéleljük vele a sütőformát ( ha kerámia sütőformát használunk nincs vele semmi dolgunk, de más anyagból készült sütőforma esetén ajánlatos lehet kivajazni, apró morzsával megszórni vagyis sütésre előkészíteni a sütőedényünket.
Forró sütőben, a sütő alsó részén 20 perc alatt megsütjük a tésztát.
Míg a tészta sült a csokoládét vízgőz felet felolvasztjuk, és vékonyan bekenjük majd a kész tésztát az olvadt csokoládéval. Miután megköt a csokoládé a tésztakosáron, ez adja majd azt a roppanós csokoládé réteget amit én úgy szeretek a gyümölcsréteg alatt.
A tejszín kemény habbá verjük, beleforgatjuk a már félig megkocsonyásodott rebarbarát, evvel a rebarbarahabos krémmel megkenjük a csokoládés kosarunkat.
Hűtsük be és néhány óra múlva fogyasztható is!
A kész sütemnényt hintsük meg csokokládé forgácsokkal tálalás előtt.
Hozzávalók:
A tésztakosárhoz:
- 125 g liszt
- 1/2 vaníliarúd kikapart belseje
- pici só
- 1 tojás
a tészatkosár kenéshez + a kész sütemény tetejére díszítésként :
- 70 g étcsokoládé( magas kakó tartalmú min . 65- 70 %)
A rebarabara habkrémhez:
- 250 g rebarbara
- 2 evő kanál eper dzsem
- 2 kávés kanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál barna cukor
- 1-2 evőkanál ( hideg )víz
- 3-4 zselatin lap
- 2.5 dl tejszín
Kissé időigényes( várni kell az egyes fázisok közt míg kihűl az omlós tészta, a csokoládé megdermed illetve megköt a rebarbarahaboskrém, ám könnyen elkészíthető gyümölcsös, habos, csokoládés, tavaszi -nyári sütemény .
Madát csicsergéses szép koranyári napokat amikor már a kertben, a természetben pihenhetünk és kávézhatunk a rebarabarahabos sütemény mellett!
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése