2017. május 14., vasárnap

Hideg rebarbara leves

 Jönnek a meleg napok amikor jól esik  majd üdítő, hideg levesekkel  felfrissülni, melyek készülhetnek gyümölcsből ,zöldségből egyaránt.
Néha kevés alkollal, borral fokozhatjuk az ízeket mint a rebarbara leves esetében is.

A rebarbarát tavasszal  ajánlom  fogyasztani, hisz ekkor még   alig van friss zöldség  a piacokon, ám   a rebarbara  már megjelenik. A rebarbara rendkívül gazdag vitaminokban, (A, B-1, B-2 és niacin) valamint  ásványi anyagokban (mint a kálium, kalcium, foszfor, magnézium  vas  és szelén).
A rebarbara leves  különösen  pikáns, savanykás,ízét  a zöldség  az alma sav, citrom sav és oxálsav tartalmának köszönheti, emiatt  remek étvágy gerjesztő és frissítő.
A vizelet hajtó és salaktalanító hatása miatt rendkívül kedvelt a rebarbara, a  tavaszi tisztító kúrák étrendjében is. Sőt  a fogyókúrába is beépíthető hisz,  100 g rebarbara  mindössze  16 kcal. ám figyeljünk  milyen receptet választunk a fogyókúrához  hisz a fent említettt  savanyú ízt  gyakran jelentős mennyiségű cukor hozzáadásával   ellensúlyozzák.
Ebben  a blogban is találhatók  rebarbarás  chutney és sütemény receptek is.  
A hideg rebarbara leves cukor hozzáadása  nélkül készül,így  valóban nem tartalmaz  sok kalóriát.





Elkészítése:

A rebarbara szárakat  hideg vízben megmossuk, lecsurgatjuk és éles késsel meghámozzuk,
leöblítjük, majd apró darabokra vágjuk Hideg vízben feltesszük főni, fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, sót hozzáadva puhára, egészen pépesre főzzük. Ha megfőtt  a tűzről levéve kicsit hagyjuk   hűlni, fém szűrőn áttörjük, szűrt citrom levet és  fehér bort adunk hozzá, habverővel simára keverjük, majd hűtőbe tesszük

Tálaláskor tehetünk a tányérokba, leveses csészékbe  finomra  vágott fűszeres pirított diót is .




Hozzávalók:


  • 500 g rebarbara
  • 1/4     citrom kifacsart leve
  • 1        fahéj rúd
  • 3-4     szegfűszeg
  • csipet tengeri só
  • 2  dl   száraz fehér bor
  • 40 g   fűszeres pirított dió









Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...