Lassan évtizedek óta magam sütöm a kenyerünket,
ritka kivétel ha vásárolunk, általában ez
az utazásaink alatt történik csak.
Az
egyik kedvenc a rozs kenyér a "sütödémben".
Korábban
kevertem a liszteket, mára már a
rozs kenyér kizárólag rozs lisztből készül.
Igaz, kicsit nehezebb így dolgozni a
tésztával, de megéri a vesződséget, ajánlom
kipróbálásra az alábbi recept szerint .
Előző este
az élesztőt langyos vízben
feloldom kevés rozs lisztet szitálok rá
és másnapig lefedve hagyom szoba
hőmérsékleten.
Másnap reggel,
délelőtt, ahogy az időm engedi a
rozs liszt, só köménymag és víz
hozzáadásával bedagasztom géppel. Amikor már elválik az edény falától a
gépet kikapcsolom, a tésztát letakarom
és hagyom kelni.
Általában
majdnem a duplájára nő. A hőmérséklettől
függően ez 1/2-1 óra.
Lisztezett munkafelületre borítom eztán
és kézzel átgyúrom, ez a munkafázis
egyik legkritikusabb része, hisz
meglehetősen ragad a kezemhez ha
kizárólag rozslisztet használok,
de idővel hozzá lehet szokni és már nem okoz olyan gondot mint az első alkalmakkor.
Addig
gyúrom míg könnyen formázható, rugalmas
és homogén kenyértésztát nem kapok,
időnként alálisztezek a könnyebb kezelhetőség kedvéért.
Lehet tetszés szerint formázni, cipó,
kerek formára vagy hosszúkásra, amit a legjobban szeretünk,
a könnyebb és esztétikusabb szeletelés
miatt ez nálunk praktikusabb.
A formára igazított kenyeret
már lehetne sütni, de érdemes
még egy rövid ideig pihentetni,
ekkor még tovább növekszik.
Közben
bekapcsolom a sütőt 200-220 fokra, egy edényben vizet teszek be, hogy majd a kenyér enyhén gőzös sütőben süljön. Amint bemelegedett a
sütő a kenyeret áthelyezem sütőpapírral
bélelt sütőlemezre és most lehet
dekorálni, bevágni, ezt ollóval szoktam,
vagy megszurkálni ( villával pl.) esetleg megcsavarni ekkor rusztikusabb lesz a
"végeredmény".
Egy órát
sütöm légkeveréses sütőben. Amint kisült rácsra helyezem és
hagyom kihűlni.
A kész kenyér a fehér kenyérnél lényegesen
tömörebb. A köménytől kellemesen
aromás, a rozs liszt miatt sötét színű.
Belezete puha a kérge szilárd.
Nem kell hozzá más mint
1 kg
rozsliszt, (+ 100 g a lisztezéshez)
3
dl langyos viz ,
3 teás
kanál tengeri só
25 g élesztő
és tetszés szerint ízesíthető fűszerezhető pl
teás kanál köménymaggal.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el
te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a
Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Az egyik kedvenc a rozs kenyér a "sütödémben".
Korábban kevertem a liszteket, mára már a rozs kenyér kizárólag rozs lisztből készül.
Igaz, kicsit nehezebb így dolgozni a tésztával, de megéri a vesződséget, ajánlom kipróbálásra az alábbi recept szerint .
Előző este az élesztőt langyos vízben feloldom kevés rozs lisztet szitálok rá és másnapig lefedve hagyom szoba hőmérsékleten.
Másnap reggel, délelőtt, ahogy az időm engedi a rozs liszt, só köménymag és víz hozzáadásával bedagasztom géppel. Amikor már elválik az edény falától a gépet kikapcsolom, a tésztát letakarom és hagyom kelni.
Általában majdnem a duplájára nő. A hőmérséklettől függően ez 1/2-1 óra.
Lisztezett munkafelületre borítom eztán és kézzel átgyúrom, ez a munkafázis egyik legkritikusabb része, hisz meglehetősen ragad a kezemhez ha kizárólag rozslisztet használok, de idővel hozzá lehet szokni és már nem okoz olyan gondot mint az első alkalmakkor.
Addig gyúrom míg könnyen formázható, rugalmas és homogén kenyértésztát nem kapok, időnként alálisztezek a könnyebb kezelhetőség kedvéért.
Lehet tetszés szerint formázni, cipó, kerek formára vagy hosszúkásra, amit a legjobban szeretünk, a könnyebb és esztétikusabb szeletelés miatt ez nálunk praktikusabb.
A formára igazított kenyeret már lehetne sütni, de érdemes még egy rövid ideig pihentetni, ekkor még tovább növekszik.
Közben bekapcsolom a sütőt 200-220 fokra, egy edényben vizet teszek be, hogy majd a kenyér enyhén gőzös sütőben süljön. Amint bemelegedett a sütő a kenyeret áthelyezem sütőpapírral bélelt sütőlemezre és most lehet dekorálni, bevágni, ezt ollóval szoktam, vagy megszurkálni ( villával pl.) esetleg megcsavarni ekkor rusztikusabb lesz a "végeredmény".
Egy órát sütöm légkeveréses sütőben. Amint kisült rácsra helyezem és hagyom kihűlni.
A kész kenyér a fehér kenyérnél lényegesen tömörebb. A köménytől kellemesen aromás, a rozs liszt miatt sötét színű. Belezete puha a kérge szilárd.
Nem kell hozzá más mint
- 1 kg rozsliszt, (+ 100 g a lisztezéshez)
- 3 dl langyos viz ,
- 3 teás kanál tengeri só
- 25 g élesztő
- és tetszés szerint ízesíthető fűszerezhető pl teás kanál köménymaggal.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése