2011. május 25., szerda

EPER, EPER, EPER

3 + 1  finom epres recept



EPER 

ha megkérdeznék melyik  a kedvenc gyümölcsöm biztos gondolkodás nélkül azt vágnám rá elsőre az eper !
Aztán  szépen felsorolnám az összes többit is,  mert minden gyümölcs  kedvenc, de azért az eper az jutna először  eszembe.
Most aztán igazán nem lehet panaszra okom  igazi illatos eprekkel térek haza a piaci túráimról nap mint nap.
Kerül is minden féle változatban belőle az asztalunkra .Összegyűjtottem néhány receptet, ötletet, hisz  eperrel készíthető annyi minden csak fantázia kérdése.
Az eper  kerülhet  hideg levesbe, salátába, és gyümölcs salátába, süteménybe, faglaltba, jégkrémbe, szószba, mártásba,készíthetünk eperdzsemet, likőrt , belőle.


  1. Ínycsiklandozó saláta, ami akár előétel is lehetne.



Epres tavaszi saláta illatos kerti fűszerekkel



Epres tavaszi saláta illatos kerti fűszerekkel,mint  citromfű, menta ,kapor,

























Minnél több féle zöld saláta kerül bele  annál ízletesebb ( fejes saláta, tépősaláta, madár saláta, jégsaláta, tölgyfalevél saláta,rukkola  stb,.)
Ne feledjük azonban  csak a legfrisebbb példányok alkalmasak arra, hogy ízletes saláta készüljön belőlük. Válasszunk mindig ropogós,élénk színű zöldfélét,így biztosak lehetünk benne ,hogy gazdag  A vitaminban.
Epres tavaszi saláta illatos kerti fűszerekkel és  virágokkal

A salátákat alapos mosás után centrifugáljuk, apróra tépkedjük, keverőtálba helyezzük, apróra vágott sonkát is adhatunk hozzá, így akár komplett vacsoraként is megállja majd a helyét.
De, lehetne sonka helyett camembert is hozzáadni, ha azt kívánjuk. A megmosott szeletelt epret óvatosan belekeverjük ha van más gyümölcs pl. cseresznye pár szemet adjunk abból is  hozzá, locsoljuk meg a tálalás előtt tokaji furmint borecettel,   és szórjuk meg apróra vágott friss  kerti fűszerekkel .( pl. kapor,menta, citromfű).


Epres tavaszi saláta illatos kerti fűszerekkel só és bors örlőa háttérben



     2. Hideg krémleves


Joghurtos selymes eperkrém leves





Joghurtos selymes eperkrém leves eperdarabokkal és menta levelekkel

















Elkészítése  nem igényel komolyabb előkészületet, a megmosott megtisztított epreket  turmixoljuk egy csepp mézzel és személyenként 2 dl joghurttal valamint néhány levélke mentával .
Az általam használt joghurt krémes és folyékony  egyáltalán nem savanyú!!
Az otthon található joghurtok ennél darabosabbak és talán savanykásabbak,  lehet  picit többet tenni a mézből, de óvatosan, mert a leves célja az étvágy gerjesztés  kellemesen pikáns savanykás ízt kell elérnünk! Ezt az eper biztosítja, ha szükséges kevés vízzel hígíthatjuk, hogy kanalazható legyen.



Hozzávalói :

  • 8 dl joghurt, 
  • 500 g eper, 
  • kis csokor menta, 
  • pár csepp  illatos bazsalikom  méz



 3. fűszeres eper öntetek

húsok mellé,pikáns  kiegészítői  a melek és hideg sülteknek érdemes kipróbálni .

 Az epres desszertek,számtalan variáciban készíthetőek, krémes és gyümölcsös formában is üdítőek, szemet gyönyörködtetőek.

 4. Piskóta rolád,

   és   desszertek,  jégkrém,


epres márvány torta  friss eperrel  és citrom fű levéllel
epres -túrós márvány torta

 Epres édességek, friss jammek, levendulás-,rozmaringos-,ibolyás-, változatban   vége  - hossza nincs a sornak.....

Igen ez lett volna az előző VKF.42 témája is remek időzítéssel,, csakhogy arról jól lekéstem, pedig eper is, színes is,.........



Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly