2011. május 16., hétfő

Tavaszi étkek a terítéken





Tavaszi friss zöldborsó leves&fokhagymás tavaszi sült, vajon párolt karalábéval ricotta gobóccal és zsályavirággal







Fokhagymás tavaszi sült, vajon párolt karalábéval ricotta és zsályavirág
Fokhagymás tavaszi sült, vajon párolt karalábéval ricotta és zsályavirág társaságában






















Karalábét


mint köretet, eltudom képzelni többféle változatban is. Ma a legegyszerűbb vajas karalábé került az tányérunkra friss új  fokhagymá-val tűzdelt sertés karaj mellé, melyet zacskóban sütöttem. El kell ismernem hidegen sokkal szebben szeletelhető, akkor jobban látszik  a zöld majd fehérbe átváltó fokhagyma karika a húsban. Az egész húst mindkét oldalról hosszában ellentétes irányban tűzdeltem meg a fokhagyma szálakkal így szeleteléskor szinte minden szeletbe kellene jutnia  zöld ( szár) és fehér  fokhagyma karikának is. Ez elégnek is bizonyult a fűszerezéshez, kívülről sóztam és langyos sütőben hosszasan sütöttem.

Az egészen zsenge karalábékat, tisztítás darabolás után kevés vajon a finomra vágott karalábé levelekkel együtt megpárolom fogkeményre és vágott petrezselyem zölddel megszórom.

hozzávalók:


  •  4 db friss zsenge karalábé
  • 1 csokor  fokhagyma
  •  800-1000  g sertés karaj egyben
  •   2-5 zsálya levél & virág
  •  50 g vaj 
  •  csomó petrezselyem zöldje
  •  ízlés szerint só







Az örökzöld, a klasszikus zöldborsó leves idei friss zöldborsóból !!!



friss idei zöldborsóleves

Nagy kedvenc....., évek óta  májusban, az egyetlen volt amire határozottan emlékszem, szerettem.
Zöldborsó leves és eper, ez volt a menü nálunk éveken át  késő tavasszal és nem untuk meg, aztán én mint városi kislány falura kerültem  és a szokásos 3 havi nyaralás megint borsóval kezdődött, mert ott szerencsére később érett és mehettem a kertbe, szedhettem  friss zöldborsót, amit aztán Nagyapával pucoltunk  a dió fa alatt az árnyékban és még aznap a tányérba került  mint borsóleves csipetkével. Azért előfordult néha malőr is,  "-kislányom ez nem elég a leveshez-" korholt  időnként Nagymama ,...naná hisz megdézsmáltam még szedés közben a kertben  csak úgy nyersen, kifejtés közben pedig " vétek " lett volna nem kóstolgatni, így aztán még az is előfordult nem mehettem  a borsó közelébe mikor már kevés volt a kertben,   míg nem lett leves belőle....
Igen ez is tipikus gyermekkori nosztalgia mint azt korábban megjegyezte egy kedves olvasóm ...na de akkor még nem volt divat  a gyereket TV elé ültetve  vagy a számítógép elé  téve " kivonni   a forgalomból " . Tessék csak megkérdezni tőle mit látott a  múlt héten vagy  múlt hónapban, netalán tavaly, milyen filmet műsort nézett nap mint nap,  tuti azt mondja nem emlékszem .....Nos, én  még annyi év távlatából is emlékszem a tál alakjára amibe a borsót fejtettük, a leves ízére amit  majdnem ugyanúgy készített Nagymama mint  Évi néni az unokatestvéreim édesanyja és Anyu aki tőlük tanulta. Ez a leves  csak zöldség leves, itt húsnak, húslének helye nincs, van benne  zöldhagyma szárastul, fokhagyma és zöldpetrezselyem amiből csokrot kötünk  a  fokhagyma szárával, hogy ne ússzon szét a levesben. Kerül még bele sárgarépa legjobb ha zsenge, vékony  egészben és  gyökér is, na persze borsó és a szép egészséges lehúzott héja. Hagyományos rántással készül  szép piros színt kapva  a hozzáadott pirospaprikától és levesbetétnek apró csipetke  jár bele, amit néha petrezselymes galuskával váltottunk ki .

friss zöldborsó & új sárgarépa






Hozzávalók:

  • 800 g zöldborsó  amit kifejtünk,valamint a szép egészséges héja is amíg egészen zsenge
  • 1 csomag új sárgarépa
  • 1 csomag egészen vékony petrezselyem gyökér szárastul levelestül
  • 1 szál új hagyma
  • 1 szál új fokhagyma szárastul
  • 1 kocka cukor ( igen nálam sokszor még az édességben sincs cukor, de borsólevesben van !)
  • rántáshoz: evőkanál  olaj, 1 kanálnyi liszt, kávés kanálnyi pirospaprika,vágott petrezselyemzöld
  • a galuskához :
  • 1 tojás
  • liszt ( amennyit felvesz, hogy laza legyen)
  • vágott petrezselyem zöld
  • 1 kávés kanál puha vaj


ez  már a nem ehető rész


ez megy a levesbe





Ezek után az elkészítése  már magától adódik, a  borsót kifejtjük, a héját lehúzzuk. Ezt úgy csináljuk, hogy a kezünkbe
vesszük a kifejtett borsó héját  úgy hogy az a fele van kívül ami egyébként is, kb. 1 cm magasságban felénk megtörjük majd hirtelen mozdulattal lerántjuk  a belső hártyát, a megmaradt zöld részt alapos mosás után tesszük  a levesbe.
A gondosan előkészített zöldségeket hideg vízben feltesszük főni, sózzuk beletesszük  a cukrot. Amikor már a kellemes friss borsó illata érezhető  konyhában, készíthetjük a rántást. Ehhez felhevítjük a zsiradékot, beleszórjuk  lisztet ( attól függően milyen sűrű étel kívánunk elérni  a liszt mennyiségét növeljük vagy csökkentjük) zsemle színűre pirítjuk, a tűzről levéve elkeverjük benne a pirospaprikát és hideg vízzel felengedjük,  csomó mentesre keverjük és a forrásban levő leveshez adjuk, elkeverjük, újból felforraljuk. A kikevert galuskát kiskanál segítségével szabálytalan alakúra szaggatjuk a forrásban levő levesbe.   



zöldborsó leves  leveses tálban


Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...