2011. május 16., hétfő

Tavaszi étkek a terítéken

Fokhagymás tavaszi sült, vajon párolt karalábéval ricotta és zsályavirág társaságában

Karalábé mint köret, eltudom képzelni többféle változatban is. Ma a legegyszerűbb vajas karalábé került az tányérunkra friss új  fokhagymá-val tűzdelt sertés karaj mellé, melyet zacskóban sütöttem. El kell ismernem hidegen sokkal szebben szeletelhető, akkor jobban látszik  a zöld majd fehérbe átváltó fokhagyma karika a húsban. Az egész húst mindkét oldalról hosszában ellentétes irányban tűzdeltem meg a fokhagyma szálakkal így szeleteléskor szinte minden szeletbe kellene jutnia  zöld ( szár) és fehér  fokhagyma karikának is. Ez elégnek is bizonyult a fűszerezéshez, kívülről sóztam és langyos sütőben hosszasan sütöttem.

Az egészen zsenge karalábékat, tisztítás darabolás után kevés vajon a finomra vágott karalábé levelekkel együtt megpárolom fogkeményre és vágott petrezselyem zölddel megszórom.
Az örökzöld, a klasszikus zöldborsó leves idei friss zöldborsóból !!!
Nagy kedvenc....., évek óta  májusban, az egyetlen volt amire határozottan emlékszem, szerettem.
Zöldborsó leves és eper, ez volt a menü nálunk éveken át  késő tavasszal és nem untuk meg, aztán én mint városi kislány falura kerültem  és a szokásos 3 havi nyaralás megint borsóval kezdődött, mert ott szerencsére később érett és mehettem a kertbe, szedhettem  friss zöldborsót, amit aztán Nagyapával pucoltunk  a dió fa alatt az árnyékban és még aznap a tányérba került  mint borsóleves csipetkével. Azért előfordult néha malőr is,  "-kislányom ez nem elég a leveshez-" korholt  időnként Nagymama ,...naná hisz megdézsmáltam még szedés közben a kertben  csak úgy nyersen, kifejtés közben pedig " vétek " lett volna nem kóstolgatni, így aztán még az is előfordult nem mehettem  a borsó közelébe mikor már kevés volt a kertben,   míg nem lett leves belőle....
Igen ez is tipikus gyermekkori nosztalgia mint azt korábban megjegyezte egy kedves olvasóm ...na de akkor még nem volt divat  a gyereket TV elé ültetve  vagy a számítógép elé  téve " kivonni   a forgalomból " . Tessék csak megkérdezni tőle mit látott a  múlt héten vagy  múlt hónapban, netalán tavaly, milyen filmet műsort nézett nap mint nap,  tuti azt mondja nem emlékszem .....Nos, én  még annyi év távlatából is emlékszem a tál alakjára amibe a borsót fejtettük, a leves ízére amit  majdnem ugyanúgy készített Nagymama mint  Évi néni az unokatestvéreim édesanyja és Anyu aki tőlük tanulta. Ez a leves  csak zöldség leves, itt húsnak, húslének helye nincs, van benne  zöldhagyma szárastul, fokhagyma és zöldpetrezselyem amiből csokrot kötünk  a  fokhagyma szárával, hogy ne ússzon szét a levesben. Kerül még bele sárgarépa legjobb ha zsenge, vékony  egészben és  gyökér is, na persze borsó és a szép egészséges lehúzott héja. Hagyományos rántással készül  szép piros színt kapva  a hozzáadott pirospaprikától és levesbetétnek apró csipetke  jár bele, amit néha petrezselymes galuskával váltottunk ki .

Hozzávalók:

 • 800 g zöldborsó  amit kifejtünk,valamint a szép egészséges héja is amíg egészen zsenge
 • 1 csomag új sárgarépa
 • 1 csomag egészen vékony petrezselyem gyökér szárastul levelestül
 • 1 szál újhagyma
 • 1 szál új fokhagyma szárastul
 • 1 kocka cukor ( igen nálam sokszor még az édességben sincs cukor, de borsólevesben van !)
 • rántáshoz: evőkanál  olaj, 1 kanálnyi liszt, kávés kanálnyi pirospaprika,vágott petrezselyemzöld
 • a galuskához :
 • 1 tojás
 • liszt ( amennyit felvesz, hogy laza legyen)
 • vágott petrezselyem zöld
 • 1 kávés kanál puha vaj


ez  már a nem ehető rész


ez megy a levesbe

Ezek után az elkészítse  már magától adódik, a  borsót kifejtjük, a héját lehúzzuk. Ezt úgy csináljuk, hogy a kezünkbe
vesszük a kifejtett borsó héját  úgy hogy az a fele van kívül ami egyébként is, kb. 1 cm magasságban felénk megtörjük majd hirtelen mozdulattal lerántjuk  a belső hártyát, a megmaradt zöld részt alapos mosás után tesszük  a levesbe.
A gondosan előkészített zöldségeket hideg vízben feltesszük főni, sózzuk beletesszük  a cukrot. Amikor már a kellemes friss borsó illata érezhető  konyhában, készíthetjük a rántást. Ehhez felhevítjük a zsiradékot, beleszórjuk  lisztet ( attól függően milyen sűrű étel kívánunk elérni  a liszt mennyiségét növeljük vagy csökkentjük) zsemle színűre pirítjuk, a tűzről levéve elkeverjük benne a pirospaprikát és hideg vízzel felengedjük,  csomó mentesre keverjük és a forrásban levő leveshez adjuk, elkeverjük, újból felforraljuk. A kikevert galuskát kiskanál segítségével szabálytalan alakúra szaggatjuk a forrásban levő levesbe.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly