Ezúttal azonban a megszokott petrezselymes verzió helyett valami másra vágytunk. Egy kis zöldborsóval, friss kertifűszerekkel, selymes besamel mártással készült. A végeredmény egy igazi tavaszvég ízélmény – egyszerű, mégis különleges.
Besameles zöldborsós újkrumpli
Ki is volt Béchameil Márki ?
Louis de Béchameil, egy igazi ínyenc és államférfi XIV. Lajos udvarmestere. Nevét örökre megőrizte a róla elnevezett fehér mártás, amely azóta is alapmártás a klasszikus konyhában. A besamel az évszázadok során leegyszerűsödött, de népszerűsége töretlen – mindenki ismeri, sokan használják.
Most is ezt használtam , egy tavaszi zöldséges fogásban.
Hozzávalói :
- 1000 g újburgonya
- 500 g kifejtett zsenge zöldborsó
- 1/2 dl olívaolaj
- 3 -4 dl tej
- 50 g vaj
- 40 g liszt,
- 4-5 egészen zsenge vékony szál fokhagyma
- 1 szál újhagyma
- friss zöld fűszernövények ( petrezselyem zöld, kapor, menta, oregano, snidling) bőven, nem sajnálva
- 1 dl tejszín

Elkészítés:
-
Az alaposan megmosott újburgonyát félpuhára sütjük kevés olívaolajon.
-
Hozzáadjuk a zöldborsót, és együtt pároljuk tovább, amíg minden megpuhul.
-
Közben elkészítjük a besamel mártást: a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymaszárat, újhagymát és kaprot, kissé megfuttatjuk, majd meghintjük a liszttel.
-
Kevergetve felöntjük tejjel és tejszínnel, csomómentesre dolgozzuk, és sűrű mártássá főzzük.
-
Ha elkészült, a zöldségekre öntjük, összeforgatjuk, sózzuk.
-
Tálaláskor gazdagon megszórjuk a friss, aprított zöldfűszerekkel. Nálunk most kacsasült mellé került az asztalra – méghozzá olyan, amilyet a nagymamám is készített: almával, friss fokhagymával és oregánóval töltve, cserépedényben sütve. A receptet és az ízeket tőle hozom, és mindig eszembe jut, ha főzök. A kenyérsütés, a réteskészítés, a konyha szeretete – mind tőle tanultam.
Ma, amikor a születésnapját ünnepelnénk – ha még velünk lenne – ezzel az étellel gondolunk rá. Egy tányérnyi emlék, szeretetből tálalva.
Az Ő emlékére tiszteletére emeltük poharunkat, házi készítésű levendula likőrrel .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése