Lehet, hogy kiment a divatból ? Idejét múlta volna a vajas kréme miatt?Vagy csak egyszerűen feledésbe merült?
Alkotója és névadója Kugler Henrik a neves cukrász volt, a kuglernek nevezett mignon is az ő nevét őrzi.
Cukrászdája a József téren( mai József Nádor tér) majd a Vörösmarty (egykori Gizella)téren állt, melyet külföldön is ismertek,egy párizsi látogatása alkalmával ismerkedett meg és hívta Pestre későbbi társát, aki nem más mint Gerbeaud Emil volt. Gerbeaud fokozatosan átvette a tulajdon jogot is és létre jött a híres Gerbeaud cukrászda .„Kugler Henrik cs. és kir. udvari czukrászda Budapesten" helyén , a„Kugler Henrik utóda Gerbeaud”néven.
A véletlen úgy hozta, hogy alapanyag hiányában új torta receptek után kutatva bukkantam a Kugler tortára.Az év elején hasonló megfontolásból készült Krammermayer torta szintén vajas töltelékű így az idén már második újra felfedezett tortával ünneplünk
Nem tudom hány cukrászda készítheti manapság e tortákat ,nem hangzott túl ismerősnek egyik sem , a cukrászdai kínálatokban nem emlékszem találkoztam-e egyáltalán a Kugler torta vagy Krammermayer torta nevével.A Gerbeaud jelenlegi kínálatában nem szerepel az biztos. A Művész kávéház, Ruszwurm cukrászda, Zila Kávéház&Krisztina Cukrászda,Szamos ajánlatai közt sem ,
Érdekesség talán, hogy Kugler torta glutén menetes, tehát aki ilyen diétára szorul az is fogyaszthatja, bár meg kell hagyni, vajas tölteléke van ami nem könnyű, igaz nem sok vaj kell hozzá.
Hozzávalók:
- 100 ( vaníliás)porcukor
- 7 tojás
- 250 g darált mandula
- 50 g étcsokoládé
- 0,5 dl meleg víz
- 100g (vaníliás)porcukor
- 125g vaj
- 5 g csokoládé reszelék a tetejére ( dísznek )
A tojásokat ketté választjuk a cukor 2/3 részével a fehérjéből kemény habot verünk majd a tojássárgákat a maradék cukorral kikeverjük. Óvatosan összeforgatjuk a tojás habokat miközben a darált mandulát is hozzáadjuk. Gyakorlatilag piskóta tésztát készítünk avval a különbséggel, hogy mandulával helyettesítjük a lisztet.
Torta formába töltjük.
Én a kapcsos tortaformát sütőpapírral bélelem ki így szükségtelen,vajazni és morzsával szórni azt.
180 fokos gőz mentes sütőben 35 percig sütjük.
A megsült tésztát rácsra borítjuk a papírt lehúzzuk róla és ha kihűlt középen kettévágjuk.
Ide töltjük be a tölteléket amit következőképp készítünk el:
Az apróra tört vagy reszelt csokoládét feloldjuk a meleg vízben és megvárjuk amíg kihűl.Közben a vajat a cukorral habosra keverjük majd apránként hozzáadjuk a kihűlt folyékony csokoládéhoz.
Evvel a krémmel töltjük meg a tortát úgy hogy maradjon belőle a torta tetejére és az oldalára is,
A torta tetejére csokoládé forgácsot szórunk és néhány órára hűtőbe tesszük tálalás előtt.
Finomabb ha porcukorban vaníliát tartunk. Bátrabbak kísérletezhetnek orgonás vagy levendulás cukorral is nem hinném, hogy elrontja az eredeti Kugler receptet, legfeljebb kicsit más irányba viszi az ízeket.
Végezetül egy irodalmi összefüggés,ahol szintén a fent említett kugler is szerepel :
József Attila: De szeretnék…
De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni,
Jó ruhába járni, kelni,
S öt forintér kuglert venni.
Míg a cukrot szopogatnám,
Új ruhámat mutogatnám,
Dicsekednék fűnek, fának,
Mi jó dolga van Attilának.JJó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Köszönöm, pont erre volt szükségem!
VálaszTörlésIgazán örülök neki.
Törlés