2019. október 28., hétfő

Kugler torta

A Kugler torta  a 19.század közepétől élte fénykorát   kora kedvelt édessége  volt   ma talán kevésbé ismert torta.



Kugler torta szelet

Lehet, hogy kiment  a divatból ? Idejét múlta  volna a vajas kréme miatt?Vagy csak egyszerűen feledésbe merült?

Kugler torta

Alkotója és névadója  Kugler Henrik  a neves cukrász volt,  a kuglernek  nevezett mignon is  az ő nevét őrzi.
Cukrászdája  a  József téren( mai József Nádor tér) majd  a Vörösmarty (egykori Gizella)téren állt, melyet külföldön is ismertek,egy párizsi  látogatása alkalmával ismerkedett meg és hívta  Pestre későbbi társát, aki nem más mint  Gerbeaud Emil  volt. Gerbeaud fokozatosan  átvette  a tulajdon jogot is és létre jött a híres Gerbeaud cukrászda  .Kugler Henrik cs. és kir. udvari czukrászda Budapesten" helyén ,   aKugler Henrik utóda Gerbeaud”néven.

A véletlen úgy hozta, hogy  alapanyag hiányában új torta receptek után kutatva bukkantam a  Kugler tortára.Az év elején hasonló megfontolásból készült  Krammermayer torta  szintén vajas töltelékű  így az idén már  második újra felfedezett tortával ünneplünk


Nem tudom hány cukrászda készítheti manapság e tortákat ,nem hangzott túl ismerősnek  egyik sem , a cukrászdai kínálatokban  nem emlékszem találkoztam-e egyáltalán a Kugler torta vagy Krammermayer torta nevével.A Gerbeaud jelenlegi kínálatában nem szerepel az biztos. A Művész kávéház, Ruszwurm cukrászda, Zila Kávéház&Krisztina Cukrászda,Szamos   ajánlatai közt sem ,
Érdekesség talán, hogy Kugler torta  glutén menetes,  tehát  aki  ilyen diétára szorul az is fogyaszthatja, bár meg kell hagyni,  vajas tölteléke van ami nem könnyű, igaz nem sok vaj kell hozzá.





Kugler torta szelet




Hozzávalók:


  • 100  ( vaníliás)porcukor
  • 7 tojás
  • 250 g darált mandula
  • 50 g étcsokoládé
  • 0,5 dl  meleg víz
  • 100g  (vaníliás)porcukor
  • 125g vaj
  •  5 g csokoládé reszelék a tetejére ( dísznek )





Kugler torta szelet


A tojásokat ketté választjuk  a cukor 2/3 részével a fehérjéből kemény habot verünk majd  a tojássárgákat  a maradék  cukorral kikeverjük. Óvatosan összeforgatjuk a tojás habokat miközben a  darált mandulát is hozzáadjuk. Gyakorlatilag piskóta tésztát készítünk avval a különbséggel, hogy   mandulával helyettesítjük a lisztet.
Torta formába töltjük. 
Én  a kapcsos tortaformát sütőpapírral bélelem ki így szükségtelen,vajazni és morzsával  szórni azt.   
180 fokos gőz mentes sütőben 35 percig sütjük.

A megsült tésztát  rácsra  borítjuk  a papírt lehúzzuk  róla  és ha kihűlt  középen  kettévágjuk.
 Ide töltjük be  a tölteléket amit következőképp készítünk el:
Az apróra tört vagy reszelt csokoládét feloldjuk a meleg vízben  és megvárjuk amíg kihűl.Közben  a vajat  a cukorral habosra keverjük majd apránként hozzáadjuk a kihűlt folyékony csokoládéhoz.
Evvel  a krémmel töltjük meg a tortát  úgy hogy maradjon belőle   a torta tetejére és az oldalára is,
A torta tetejére csokoládé forgácsot szórunk és  néhány órára hűtőbe tesszük tálalás előtt.
Finomabb ha  porcukorban  vaníliát tartunk. Bátrabbak kísérletezhetnek   orgonás vagy levendulás cukorral is  nem hinném, hogy elrontja az eredeti Kugler receptet, legfeljebb kicsit  más irányba viszi az ízeket.   






Kugler  torta

Végezetül  egy irodalmi összefüggés,ahol szintén  a fent említett kugler  is szerepel :

 József Attila: De szeretnék…

De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni,
Jó ruhába járni, kelni,
S öt forintér kuglert venni.


Míg a cukrot szopogatnám,
Új ruhámat mutogatnám,
Dicsekednék fűnek, fának,
Mi jó dolga van Attilának.J
 



Jó étvágyat !

 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

2 megjegyzés:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...