2019. október 3., csütörtök

Pörkölt

A magyaros konyha egyik legalapvetőbb  és meghatározó étele  a pörkölt.
Rövid szaftú, tartalmas,  nem sűrített étel.

Paprikával ( őrölt pirospaprika) készülő étel,mely készülhet borjúból, bárányból, marha- ,vagy sertéhúsból, vadból,  baromfiból és halból  is, de gombából sőt akár  más zöldségből, de létezik  zúza, máj  és pacal pörkölt is. Nagy szerepet kap az ételben  az apróra vágott hagyma, leve sűrű, mártásszerű raguhoz  hasonlítható.
Gundel szerint  a fűszerpaprika  színanyagait a   sertészsír oldja ki  a legjobban és legtökéletesebben. Itt  a magas hőfokon  kisütött pörzsízű sertés zsírra gondol.
Vajjal, margarinnal, olajjal   képtelenség az  kívánt ízhatást elérni.
Fontos azonban  szem előtt tartani  a  túl hevített zsírban  a  fűszerpaprika  kesernyés mellékízt kap  és a szín anyagai is barnás tónust képeznek .
A hazai édes-nemes  és csemege paprikákból többet használjunk ( ne féljünk akár soknak tűnő mennyiségtől se )   míg  a rózsa és  erős paprikákat csak  után ízésítéshez  alkalmazzuk!
A pörkölt csípősségének beállításához  zöld  paprikát is használhatunk .




pörkölt  nokedlivel

A fűszerpaprika  a világ egyik legsokoldalúbb  fűszere színe,melyet a régi magyar konyhában  még nem ismertek  valószínűleg a  törökök hozhatták be és honosították meg hazánk területén. Érdekesség talán, hogy török hódoltság idején Magyarorzságra került paprika a lenézett paraszti fűszernek számított eleinte és lassan került csak  az urak konyhájába.Később azonban  a korábban használt  fűszereket ( mint a sáfrány,gyömbér,bazsalikom) teljesen kiszorította .
A paprika íze,  A és C vitamin tartalma jó hatással van az emésztőrendszerre.

A magyaros konyháról bátran elmondhatjuk  a fűszerpaprika az egyik fő védjegye.

Attól függően  alapvetően milyen húst használunk  fűszerezzük  a pörköltet és kerülhet bele extra fűszer mint  fokhagyma, majoranna, vagy  ( vörös)bor.





pörkölt  nokedlivel

A pörkölt elkészítése:


A színhúst  2-3 cm-s kockákra vágjuk,a csontos húst ennél nagyobb  40 -50 g darabokra, A zsírban  a hagymát kissé megpirítjuk ( kivéve  az  ürü, a marha és vadhúsok esetében, ahol csak fonnyasztjuk a hagymát ).
Ezután  a hőfokot csökkentve   a nem túl forró hagymás zsírhoz adjuk a  fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük,  rátesszük a húst, sózzuk és pörköljük egy ideig, majd felengedjük kevés  csontlével,  húslével,vagy vízzel és mérsékelt tűzön fedő alatt pároljuk. Fontos, hogy mindig csak kevés folyadékot  hozzáadva pótoljuk az elpárolgott levét, a hús ne főjjön,  hanem rövid lében készüljön szinte pörkölődjön !
Amint  a hús puhulni kezd,adjuk hozzá  a paradicsomot és  a  zöldpaprikát.

A készre párolt ételt tetszés szerinti körettel kínáljuk  többnyire  galuskával, tarhonyával esetleg főtt burgonyával( a ha  marha vagy vadhúsból készült a pörkölt)  .
Illik hozzá az idény saláta és  a pikáns savanyúság is, a csalamádé vagy  ecetes paprika  egyaránt .


pörkölt nokedlivel




Hozzávalók:



  • 1 kg  színhús ( vagy 1,2 -1,5 kg  csontos  hús)/ lapocka,csülök, apróhús/
  • 80-120 g  zsír
  • 250 g vöröshagyma
  • 20 g fűszerpaprika
  • fokhagyma
  • kömény
  • 150-200 g  zöldpaprika
  • 100 g paradicsom 



Léteznek  különleges  pörkölt változatok mint  a puszta pörkölt  amit többnyire   bográcsban készítenek és burgonya cikkelyeket adnak bele.


Ne feledjük   a jó pörkölt az alapja   a gulyásnak ( gulyásleves ) is  de  hortobágyi palacsinta sincs  pörkölt alap nélkül. .



Lám egy egyszerű pörkölt amit szinte minden hazai háztartásban készítenek mennyi  mindenre kell figyelni, hogy valóban remekmű kerüljön  a tányérunkra.   


Jó étvágyat !

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷   https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼    https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋     https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...