2019. október 6., vasárnap

Hentes tokány

 Tudod mikor  hívunk egy az ételt pörköltnek és mikor tokánynak?  Nagyon hasonló  a tányéron, azonban az elkészítésében eltérő ez a két étel.



hentes tokány


A külföldi csoportoknak  az éttermek  előszeretettel kínálnak  különböző tokányokat, így találkoztam én is először  a hentes tokánnyal  a  Dunapark nevű kávéház- étteremben  a Szent István park  Pozsonyi utca  sarkán a  huszadik század  utolsó évtizedeiben,  ahova  gyakran jártunk. Azóta már talán nincs meg, vagy biztosan átalakították, felújították,  talán a  neve is megváltozott, azonban a   hentes tokány  nem tűnt el az éttermek étlepjairól ( remélem ).

A tokány története  történelme kissé vitatott a fellelhető anyagok  közt  találunk utalásokat   a  régi pásztorok  készíthették talán először,vagy összefüggésbe hozható  törökökkel netán általuk kerül be hozzánk .Tény, a  magyarosnak nevezett ételek közt számtalan tokány található.

A tokány a pörkölttől és  paprikástól abban különbözik leginkább, hogy a húst nem kockára, hanem  kisujjnyi  csíkokra  vágjuk. A fűszerpaprika nem játszik fontos szerepet,sőt a legtöbb tokánynál el is marad azonban előtérbe kerül más fűszer  mint a  törött bors a hentes tokány esetében, máshol a majoranna . 


hentes tokány


Hozzávalók:


  • 800 g sertéshús
  • 150g  húsos szalonna és sonka vegyesen
  • 1 fej hagyma
  • 1 friss paradicsom vagy 1 kanál   paradicsom püré
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 db ecetes uborka
  • törött bors
  • 1 dl fehér bor 
  • 1-2 húslé /víz



A húst, sonkát, szalonnát  csíkokra vágjuk, hisz  ettől lesz "tokány." 
Ne feledjük jellegzetesen hosszúkás  hús csíkok  találhatók  a tokány típusú ételekben. Finomra felaprítjuk a hagymát. A szalonna zsírját kisütjük, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, rádobjuk a sonkát és a húst, amit fehéredésig sütünk. Hozzáadjuk a paradicsomot, fokhagymát, átkeverjük, beletesszük  a sót, borsot és felöntjük a borral.
Fedő alatt pároljuk, ha  elpárolgott  a leve, apránként pótoljuk a folyadékot,  adjunk hozzá csont-,/húslevet vagy vizet, de egyszerre mindig  csak  keveset.
A  kész tokánynak rövid sűrű leve legyen!
A majdnem kész ételhez  a főzés végén adjuk  hozzá az ecetes uborkát és még pár percig együtt melegen tartjuk tálalás előtt.


Tarhonyával,  petrezselymes főtt burgonyával szokták tálalni, de illik hozzá  a párolt rizs is .












Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy Pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...