A külföldi csoportoknak az éttermek előszeretettel kínálnak különböző tokányokat, így találkoztam én is először a hentes tokánnyal a Dunapark nevű kávéház- étteremben a Szent István park Pozsonyi utca sarkán a huszadik század utolsó évtizedeiben, ahova gyakran jártunk. Azóta már talán nincs meg, vagy biztosan átalakították, felújították, talán a neve is megváltozott, azonban a hentes tokány nem tűnt el az éttermek étlepjairól ( remélem ).
A tokány története történelme kissé vitatott a fellelhető anyagok közt találunk utalásokat a régi pásztorok készíthették talán először,vagy összefüggésbe hozható törökökkel netán általuk kerül be hozzánk .Tény, a magyarosnak nevezett ételek közt számtalan tokány található.
A tokány a pörkölttől és paprikástól abban különbözik leginkább, hogy a húst nem kockára, hanem kisujjnyi csíkokra vágjuk. A fűszerpaprika nem játszik fontos szerepet,sőt a legtöbb tokánynál el is marad azonban előtérbe kerül más fűszer mint a törött bors a hentes tokány esetében, máshol a majoranna .
Hozzávalók:
- 800 g sertéshús
- 150g húsos szalonna és sonka vegyesen
- 1 fej hagyma
- 1 friss paradicsom vagy 1 kanál paradicsom püré
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 3 db ecetes uborka
- törött bors
- 1 dl fehér bor
- 1-2 húslé /víz
A húst, sonkát, szalonnát csíkokra vágjuk, hisz ettől lesz "tokány."
Ne feledjük jellegzetesen hosszúkás hús csíkok találhatók a tokány típusú ételekben. Finomra felaprítjuk a hagymát. A szalonna zsírját kisütjük, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, rádobjuk a sonkát és a húst, amit fehéredésig sütünk. Hozzáadjuk a paradicsomot, fokhagymát, átkeverjük, beletesszük a sót, borsot és felöntjük a borral.
Fedő alatt pároljuk, ha elpárolgott a leve, apránként pótoljuk a folyadékot, adjunk hozzá csont-,/húslevet vagy vizet, de egyszerre mindig csak keveset.
A kész tokánynak rövid sűrű leve legyen!
A majdnem kész ételhez a főzés végén adjuk hozzá az ecetes uborkát és még pár percig együtt melegen tartjuk tálalás előtt.
Tarhonyával, petrezselymes főtt burgonyával szokták tálalni, de illik hozzá a párolt rizs is .
A kész tokánynak rövid sűrű leve legyen!
A majdnem kész ételhez a főzés végén adjuk hozzá az ecetes uborkát és még pár percig együtt melegen tartjuk tálalás előtt.
Tarhonyával, petrezselymes főtt burgonyával szokták tálalni, de illik hozzá a párolt rizs is .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy Pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése