2012. április 3., kedd

Húsvéti kalács,fonott kalács,briós


A hagyományoknak megfelelően húsvétkor   fonott kalácsot eszünk.
A kalács formája többnyire hosszúkás, de egyes vidékeken kerek is lehet.
  fonott kalács

Közeleg a húsvét, fonott kalács, sonka, tojás, torma  együttese  a mai napig elválaszthatatlan   e  tavaszi ünneptől.

A kalács sokáig mint dekoráció jelent meg nálunk az  asztalon, pedig ha nem túl édes, remek kiegészítője a húsvéti tipikus reggelinek, a retek, újhagyma és torma csípősségét  kellemesen kiegyensúlyozza,   hozzá  a puha omlós  húsvéti sonka .......  pazar étkezés , egy pohárka jó bor  vagy  sör, .....na, ez már nem  is  reggelire való , de ez a "menü" egész nap fogyasztható.
húsvéti  fonott kalács

Miért  kalács ?
Mert fehér,  mert ünnepi,  a hétköznapok   egyszerű kenyerét, "fekete kenyerét " hivatott helyettesíteni az  ünnepi asztalon a drágább, ritkábban fogyasztott alapanyagból, nagyobb gonddal több munkával  készült tészta .Bőséget, jólétet, az életet jelképezi. A legnagyobb hagyománya Olaszországban  van  a  húsvéti kalács készítésnek ahol  galamb formában készítik  a termékenységet  szimbolizálva.


fonott kalácsFoszlós kalács így  is nevezik sok felé.
Elkészítése  kicsit idő igényes, szánjunk rá bőven időt , megéri! Az eredmény aranysárga, kelt tésztára jellemző apró lyukacsos  rugalmas  foszlós tészta  lesz .fonott kalácsokElső lépésként  kovászt készítünk,ehhez langyos tejben feloldjunk  egy kevés  cukrot, elkeverjük benne az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet,  átkeverjük, tetejét  is meghintjük liszttel és  langyos helyen  kelesztjük.  A mennyiségek az alapanyagok minőségétől függenek, ha jobb minőségű liszttel dolgozunk ( magas sikér tartalom)sűrűbb kovászt készítsünk,  több lisztet (200-300 g ) használjunk ez esetben.Ha a liszt nem olyan jó akkor  lágyabb kovászt  készítsünk,  kevesebb liszttel  (100-150 g )  és a kovász készítéséhez  több tejet  adjunk hozzá.  Ha a  kovász megnőtt,  felülete repedezett, állaga rugalmatlan , készíthetjük a tésztát.

A megmaradt tejet  meglangyosítjuk, feloldjuk  benne a vajat, sót, megmaradt  cukrot, (vaníliás cukor ?),citrom reszeléket adunk  hozzá. Átszitált  langyos  - (meleg )helyen   előkészített liszthez adjuk a kovásszal együtt és sima tésztává dagasztjuk. ( Míg a dagasztó lapátról,edény falától  el nem válik.) Pihentetjük,  míg  a kétszeresére nem nő a tészta  térfogata. Ekkor ismételten dagasztjuk vagyis  átgyúrjuk, ezt a műveletet  szellőztetésnek nevezik. Majd újból kelesztjük a tésztát, míg enyhén rugalmas, könnyen  formázható lesz.

Enyhén lisztezett munka asztalon kigömbölyítjük,vékony rudakká sodorjuk, lazán fonjuk.

Így fonjuk:


kalács fonács
2.kalács fonács

 3.

.


  Az elkészült   kalácsot óvatosan  sütőpapírral bélelt  lemezre helyezzük , enyhén felvert tojással  átkenjük, újból kelesztjük, ha megkelt,  200 fokos  enyhén gőzös sütőben  aranysárgára sütjük .

( kb. 20 perc)

briós,briocheHozzávalói  :  • 500 g liszt
  • 50 g  vaj
  • 2 g élesztő
  • 2,5 dl  tej
  • 2 tojás  sárgája
  • citrom reszelék
  • tojás a kenéshez
  • 2 g vaníliás cukor (?)


 Igazán különleges  lesz ha   ibolyás cukorral készítjük  a tavaszra való tekintettel.

Nyáron majd friss házi dzemekkel kínálom a  reggelikhez:


briós  friss házi dzsemmel
kalács fonács

fonott kalács, briós


Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷  https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...