2012. április 9., hétfő

Húsvéti báránygerinc, színes - zöldséges körettel




Hát nem kívánatos, így amikor már kibontottam a vastag  fehér köpenyéből, ami szorosan burkolta ?Férjem ugyan erősen tiltakozott ellene, - csak nem  akarod azt levenni ?-,  mert állítása szerint  itt, ahol nem  is olyan ritkaság a  bárány pecsenye (nem csak ) a húsvéti asztalon, csakúgy  sütik  a faggyúval együtt, attól szaftosabb lesz. A legtöbbször nem is otthon,  hanem a péknél vagy az éttermek erre  a célra felállított
  " báránysütőiben " a szabadban, egészben, csak sózzák  semmi más fűszer nem kerül ilyenkor rá.
 Hát, most én ettől a  " hagyománytól" alaposan eltértem, nem bántam meg.




Omlós, puha, finom pecsenye került a tányérokra.

Húsvét vasárnapja volt  néhány órával a vendégek érkezése előtt. 

Friss fokhagymát a zöldjével együtt apróra vágtam, a kakukkfüvet úgyszintén.
Rozmaringot morzsoltam, sóval mozsárban,  kevés mentát is adtam hozzá,  ezen fűszerekkel dörzsöltem be  húst és végül  " nyakon öntöttem"  egy pohárka "vörössel " majd hagytam pihenni órákon keresztül, mielőtt a sütőbe toltam volna.
Sütés előtt még  egy citrom levét is rácsavartam majd sütőpapírral  lefedve  a sütőedényt   kb. félóra alatt omlósra sütöttem. Ennyi idő alatt nem  sül "túl", kicsit még rózsaszín , ízletes....,

Hozzávalói :

Bárány gerince
só.
 egy ág rozmaring
7-8- ágacska kakukkfű
1 dl olívaolaj
1 db citrom
1 ág menta levél
 köteg friss fokhagma
1 pohár vörös bor

Párolt spenót, sárgarépa, rozmaringos burgonya  a körete.




A burgonya szinte vele, ( a hússal együtt) sül, egy másik edényben  a negyedekre vágott hámozott  burgonyát  morzsolt rozmaringgal, sóval,  meghintem,  olívaolajjal locsolva  megsütöm. Mikor majdnem kész,   fekete  olívabogyót adok hozzá.


A serpenyőben felhevítem az olívaolajat, őrölt borsot, sót szórok bele és  a frissen mosott spenót leveleket valamint  a sárgarépa darabokat  jól átforgatom rajta,  az egész csak pár perc,végül citrom- lével locsolom  és fedő alatt pihentetem tálalásig.
 .

300 g spenót
300 g sárgarépa
1 kg burgonya

100 g fekete olívabogyó
egy ágacska rozmaring
1/2 dl olívaolaj

 Tálalásnál néhány aszalt, olívaolajban eltett  paradicsom  is remekül illik hozzá

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly