Krumpli, burgonya, kartoffel, pomme de terre, patatas, kartoska,
krumpira,……. és még ki tudja hány féle néven illetik a
világban ?
Ugyanígy számtalan variáció létezik az elkészítésére is.
Mégis valahogy
az az érzésem a legismertebb a pomfrit vagyis pomme frite vagy pommes frites azaz a bő
zsiradékban kisütött hasáb burgonya esetleg chips. Nem vitatom ennek is meg van a maga
tudománya, tudni kell hogyan készítsük el, hogy az eredmény ne zsírban
tocsogó, puha, formátlan krumpli legyen, hanem világos,
aranysárga (barna) ropogós krumplirudacska .
Azonban most nem a sült krumpli készítés fortélyairól
készülök írni. Ez alkalommal a
rakott burgonyák világába néznénk be, igen a rakott krumpli
sem csak azt jelenti ami első hallás után felrémlik előttünk. A
klasszikus főtt tojás és füstölt kolbász, tejföl alkotókon kívül még
számos dologgal lehet rétegezni a burgonyát és akkor lesz belőle francia rakott
burgonya,esetleg muszaka vagy ép tartiflette.
Ezzel el is érkeztünk ezen írás főszereplőjéhez a
tartifelle-hez ami valójában egy speciális rakott krumpli.
Reblochone, krumpli és hagyma, füstölt szalonna és
fehér bor az összetevői ennek a kitűnő hegyi specialitásnak,
ezt rétegezük egymás fölé amíg el nem fogynak a hozzávalók .
Ajánlatos télen fogyasztani ,hiszen meglehetősen
tartalmas étel, tehát most jön el a szezonja
.
Meglepő módon ez az étel nem hagyományos régi hegyi
specialitás, hanem meglehetősen fiatal.
Ha hinni lehet
a feljegyzéseknek a múltszázad végén terjedt el és lett
népszerű.
A sajt a reblochone viszont annál régebbi
múlttal dicsekedhet a középkori adózási szokások miatt a gazdák
kétszer fejték a teheneket az első alkalommal, ami beszámított az
adóba nem a teljes mennyiséget majd a immár felügyelet nélkül
a másodszor a visszatartott tejet ami ugyan nem volt sok, de tartalmas sűrű és krémes, így kiváló
sajt alapanyagul szolgált. A sajt neve is másodfejés szóból ered .
Bár a tartiflette a modern kor
marketing fogásának is tekinthető ami a reblochone sajt fogyasztás
fellendítése érdekében jött létre, van egy tradicionális étel ami
az ötletet adta ez pedig a pela,
ami nem más mint egy csőben sült hagymás
burgonya, ezt hagyományosan egy nyeles serpenyőben készítik innen az étel
elnevezése is. Míg a tartiflette elnevezés a
burgonya vagyis a krumpli
helyi elnevezéséből származtatható.
- 1200 g burgonya
- 2 füstölt sonka vagy húsos szalonna
- 50 g vaj
- só ,bors
- 2 reblochone sajt
- 500 g hagyma
- 4dl fehérbor
Elkészítése:
Héjában főzzük meg enyhén sós vízben a burgonyát, ( kb 20 perc ) de ne főzzük túl puhára, hisz akkor nem fogjuk tudni szépen szeletelni !
Ha megfőtt, tisztítsuk meg távolítsuk el héját majd karikázzuk fel!
Míg a krumpli fő a szalonnát ( sonkát ) kockázzuk fel és süssük ki a zsírját, a leszűrt szalonna pörcöt tegyük félre!
A hagymát tisztítsuk meg, karikázzuk fel és szalonna zsíron süssük át, kicsit hagyhatjuk karamellizálódni is úgy mint amikor hagymalekvárt készítünk.
Ha elkészültünk, készítsünk elő egy edényt, ami lehet kerámia sütő, de tepsi is, rétegezzük bele a felkarikázott krumplit sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint, ám ne feledkezzünk meg róla a szalonna( sonka és sajt is lehet sós!) borítsuk be a sült hagymával, szórjuk rá a szalonna pörcöt majd a felszeletelt sajttal takarjuk be. Végezetül öntsük alá a bort, morzsoljuk rá vajat majd tegyük 180 -os sütőbe és félóra alatt melegítsük össze várjuk meg míg a sajt ráolvad az egész krémes "au gratin" lesz, vagyis olyan mint a csőben sült ételek, zöldségek .
Én kipróbáltam egy ropogósabb változatát is, amikor a burgonyát nem főztem elő, hanem felkarikázva a kivajazott tepsibe rétegeztem és forró sütőben elősütöttem, a megsült burgonyára terítettem ezután a hagymát és szalonnát a fentiekben leírtak szerint, majd következett a sajt. Ha a bort elhagyjuk a gyerekek is ehetnek belőle, a sajt szépen ráolvadt így is, a krumpli ropogós maradt ez esetben .
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése