2019. november 23., szombat

Tartiflette


Krumpli, burgonya, kartoffel, pomme de terre, patatas, kartoska, krumpira,…….   és még ki tudja hány féle néven illetik  a világban ?
Ugyanígy számtalan variáció létezik az elkészítésére is.
Mégis  valahogy az  az érzésem  a legismertebb   a  pomfrit vagyis pomme frite vagy pommes frites   azaz a  bő zsiradékban kisütött hasáb burgonya esetleg  chips. Nem vitatom ennek is meg van a maga tudománya, tudni kell  hogyan készítsük el, hogy  az eredmény ne zsírban tocsogó,  puha,  formátlan  krumpli legyen, hanem  világos,  aranysárga (barna)  ropogós  krumplirudacska .
Azonban most nem a sült krumpli készítés fortélyairól készülök írni.  Ez alkalommal  a rakott burgonyák világába   néznénk be, igen   a rakott krumpli sem csak azt jelenti ami első hallás után felrémlik  előttünk. A  klasszikus főtt tojás és  füstölt kolbász, tejföl  alkotókon kívül még számos  dologgal lehet  rétegezni a   burgonyát és  akkor lesz belőle  francia rakott burgonya,esetleg  muszaka vagy  ép tartiflette.
Ezzel el is érkeztünk ezen írás  főszereplőjéhez a tartifelle-hez ami valójában egy speciális rakott  krumpli.
      









Reblochone,  krumpli és hagyma, füstölt szalonna és fehér bor  az összetevői ennek a  kitűnő hegyi  specialitásnak, ezt rétegezük egymás fölé amíg el nem fogynak  a hozzávalók .
Ajánlatos   télen fogyasztani ,hiszen meglehetősen tartalmas étel, tehát most jön el  a szezonja .

Meglepő módon ez az étel nem hagyományos régi  hegyi specialitás, hanem  meglehetősen fiatal.
 Ha hinni lehet  a  feljegyzéseknek  a múltszázad végén  terjedt el és lett népszerű.
A sajt  a reblochone  viszont annál régebbi múlttal dicsekedhet  a középkori adózási szokások  miatt a gazdák kétszer fejték a teheneket  az első alkalommal, ami beszámított az adóba nem a teljes mennyiséget  majd  a immár felügyelet nélkül  a másodszor a visszatartott tejet ami ugyan nem volt sok,  de  tartalmas  sűrű és krémes, így kiváló sajt alapanyagul szolgált. A  sajt neve is  másodfejés szóból ered .
Bár  a tartiflette  a modern  kor  marketing fogásának is tekinthető   ami a reblochone sajt fogyasztás fellendítése érdekében jött létre, van egy  tradicionális étel  ami az ötletet adta ez pedig a pela,
ami nem más mint  egy csőben sült  hagymás burgonya, ezt hagyományosan egy nyeles serpenyőben készítik innen az étel elnevezése is. Míg   a tartiflette  elnevezés  a burgonya vagyis  a   krumpli    helyi  elnevezéséből származtatható.




 Hozzávalók:

  • 1200 g  burgonya
  • 2 füstölt sonka vagy húsos szalonna
  • 50 g vaj 
  • só ,bors
  • 2 reblochone sajt 
  • 500 g hagyma 
  • 4dl fehérbor



Elkészítése:

Héjában főzzük meg  enyhén sós vízben  a burgonyát, ( kb 20 perc ) de  ne főzzük túl puhára, hisz akkor nem fogjuk tudni szépen szeletelni !
Ha megfőtt, tisztítsuk meg távolítsuk el  héját majd karikázzuk fel!
Míg  a krumpli fő  a szalonnát ( sonkát ) kockázzuk fel és  süssük ki  a zsírját, a  leszűrt szalonna pörcöt tegyük  félre!
A hagymát tisztítsuk meg, karikázzuk fel és  szalonna zsíron  süssük át, kicsit hagyhatjuk karamellizálódni is úgy mint amikor  hagymalekvárt készítünk.

Ha elkészültünk,  készítsünk elő egy edényt, ami lehet kerámia sütő, de  tepsi is, rétegezzük bele   a felkarikázott   krumplit sózzuk, borsozzuk,  ízlés szerint, ám ne feledkezzünk meg róla  a szalonna( sonka  és  sajt is lehet sós!)  borítsuk be  a sült hagymával, szórjuk rá a  szalonna pörcöt majd  a felszeletelt sajttal  takarjuk be. Végezetül öntsük alá  a bort, morzsoljuk rá vajat majd tegyük   180 -os  sütőbe és félóra alatt melegítsük össze várjuk meg míg  a sajt ráolvad az egész  krémes "au gratin" lesz, vagyis  olyan mint  a csőben sült  ételek, zöldségek .



Én kipróbáltam egy ropogósabb változatát is,  amikor   a burgonyát nem főztem elő, hanem   felkarikázva  a kivajazott tepsibe rétegeztem és  forró sütőben  elősütöttem, a megsült  burgonyára  terítettem ezután   a hagymát  és  szalonnát  a fentiekben leírtak  szerint,  majd következett  a sajt. Ha a bort elhagyjuk a gyerekek is  ehetnek belőle, a sajt szépen ráolvadt így is, a krumpli ropogós maradt  ez esetben .       

       

Jó étvágyat !

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷   https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼    https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋     https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...