2019. január 23., szerda

Krammermayer torta

Hogy jutott eszembe ezt az ismeretlen tortát megsütni ? Miért ismeretlen, miért nem szerepel  a cukrászdák pultjain s lopódzott be a kedvenc süteményeink közé ?
Csokoládé és mogyoró torta a Krammermayer torta, igazi ínyenc torta.
Budapest első polgármesterének nevét viselő torta mondhatjuk méltatalanul mellőzött torta, de talán még nem késő ezen változtatni!



Kamermayer Károly ( 1829.-1897.)  fiatalon vett részt a a szabadságharcban, majd jogot végzett.
1872-1896 között az egyesített főváros első polgármestere volt. Nevéhez fűződik a Közvágóhíd és  a Fővám téri Nagycsarnok megépítése is. Sokat tett Budapest világvárossá fejlődésének megindításért. Nagy ínyenc volt   az általa kitalált dióbélbe forgatott  pulykamell és egy különleges torta  mindmáig  a kedvelt  ínyencségek közé tartozik. Tudhatjuk meg  a névadóról. 




Kramermayer torta


Hozzávalók (16 szeletes torta)
  • ·         8 tojás
  • ·         160 g cukor
  • ·         160 g liszt
  • ·         vaj/zsír + liszt a forma kikenéséhez
  • ·         200 g vaj
  • ·         100g porcukor
  • ·         100g finomra darált pörkölt mogyoró
  • ·         100g étcsokoládé a tetejére
  • ·         2 marék vagdalt pörkölt mogyoró az oldalára


Kramermayer torta szelet


A tojásfehérjét  habbá verjük, majd  a cukrot apránként  beleszórjuk és addig verjük amíg el nem olvad benne  a cukor.
Ezután a tojássárgáját, majd  a lisztet keverjük bele,ebből a masszából a 7 lapot sütünk.

Egy sütő lemezt vagy tepsi hátoldalát  23 cm átmérőjű tortakarika nagyságának megfelelően megvajazunk, enyhén meglisztezünk. A tészta 1/7 –t rákenjük előmelegített sütőben közepes lángon  ( 180 fok ) kb. 12 percet sütjük, amint  a sütőből kivettük, a lapot késsel kissé megemeljük, majd félretéve hűlni hagyjuk, a maradék tésztából ugyanígy még 6 lapot sütünk.

A krémhez  a vajat  a porcukorral  habosra keverjük, majd  a finomra darált  mogyoróval ízesítjük.
A kihűlt tortalapokat evvel a mogyorós vajas krémmel kenjük meg úgy, hogy az oldalára is jusson belőle, de  a tetejére nem kell, hisz oda majd csokoládé kerül. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és egyenletesen eloszlatjuk a  torta tetején.

Hűtőben  kb. 2 órát dermesztjük, majd  az oldalát  vagdalt  pörkölt mogyoróval körbe tapasztjuk .




Kramermayer torta



Olyan tortát kellett választanom ez alkalomra melyben nem szerepel  tejszín,  így  a párizsi krém,   trüffel krém nem jöhetett szóba,  az általunk kedvelt  torták többsége viszont ezekkel  a krémekkel készül. Némi  keresgélés után bukkantam a  Krammermayer tortára receptjére,  aminek őszintén örülök,  így utólag  is bebizonyosodott jó választás volt. A  születésnapost is sikerült meglepni egy különlegességgel,  egy nem mindennapi tortával  és mi is gazdagodtunk egy újabb  kitűnő torta recepttel.
Ajánlom jó szívvel  kipróbálásra!





Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...