Csokoládé és mogyoró torta a Krammermayer torta, igazi ínyenc torta.
Budapest első polgármesterének nevét viselő torta mondhatjuk méltatalanul mellőzött torta, de talán még nem késő ezen változtatni!
Kamermayer Károly ( 1829.-1897.) fiatalon vett részt a a szabadságharcban, majd jogot végzett.
1872-1896 között az egyesített főváros első polgármestere volt. Nevéhez fűződik a Közvágóhíd és a Fővám téri Nagycsarnok megépítése is. Sokat tett Budapest
világvárossá fejlődésének megindításért. Nagy ínyenc volt az általa kitalált dióbélbe forgatott pulykamell és egy különleges torta mindmáig
a kedvelt ínyencségek közé
tartozik. Tudhatjuk meg a névadóról.
Hozzávalók (16 szeletes torta)
- · 8 tojás
- · 160 g cukor
- · 160 g liszt
- · vaj/zsír + liszt a forma kikenéséhez
- · 200 g vaj
- · 100g porcukor
- · 100g finomra darált pörkölt mogyoró
- · 100g étcsokoládé a tetejére
- · 2 marék vagdalt pörkölt mogyoró az oldalára
A tojásfehérjét habbá
verjük, majd a cukrot apránként beleszórjuk és addig verjük amíg el nem olvad
benne a cukor.
Ezután a tojássárgáját, majd
a lisztet keverjük bele,ebből a
masszából a 7 lapot sütünk.
Egy sütő lemezt vagy tepsi hátoldalát 23 cm átmérőjű tortakarika nagyságának
megfelelően megvajazunk, enyhén meglisztezünk. A tészta 1/7 –t rákenjük előmelegített
sütőben közepes lángon ( 180 fok ) kb.
12 percet sütjük, amint a sütőből kivettük,
a lapot késsel kissé megemeljük, majd félretéve hűlni hagyjuk, a maradék
tésztából ugyanígy még 6 lapot sütünk.
A krémhez a
vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a finomra darált mogyoróval ízesítjük.
A kihűlt tortalapokat evvel a mogyorós vajas krémmel kenjük
meg úgy, hogy az oldalára is jusson belőle, de
a tetejére nem kell, hisz oda majd csokoládé kerül. A csokoládét vízgőz
felett megolvasztjuk és egyenletesen eloszlatjuk a torta tetején.
Hűtőben kb. 2 órát
dermesztjük, majd az oldalát vagdalt
pörkölt mogyoróval körbe tapasztjuk .
Olyan tortát kellett választanom ez alkalomra melyben nem szerepel tejszín, így a párizsi krém, trüffel krém nem jöhetett szóba, az általunk kedvelt torták többsége viszont ezekkel a krémekkel készül. Némi keresgélés után bukkantam a Krammermayer tortára receptjére, aminek őszintén örülök, így utólag is bebizonyosodott jó választás volt. A születésnapost is sikerült meglepni egy különlegességgel, egy nem mindennapi tortával és mi is gazdagodtunk egy újabb kitűnő torta recepttel.
Ajánlom jó szívvel kipróbálásra!
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése