Darázsfészek, így hívják ezt a süteményt, tudod miért?
Igazából mákos és diós kalácsnak indult, mert a család azt rendelt volna, de januárban már nem volt kedvem a sokadik mákos-,és diós kalácsot készíteni így kicsit átalakult. Mákos kalácsot ugyan még pár nappal ezelőtt csináltam, ezért most a dióson lett volna a sor, ám ekkor jött az ötlet ez hasonló de mégsem ugyan az, legyen hát darázsfészek.
Kelt tészta, dió töltelék, feltekerve a tészta,hm, hasonlít ugye ?
Magyar Elek 7 tojássárgából és őrölt mandulával írja a receptjét az Ínyesmester szakácskönyve című könyvében majd a félig sült süteményt rumos tejszínnel locsolja meg, nagyon ínycsiklandozó majdnem elcsábultam, e gazdag változatot azonban mégis leredukáltam hiszen nálunk "csak" reggeli sütemény lett, olyan mindennapi, így a tésztája a hagyományos általam készített kelt tészta 1 tojással ( természetesen a tojás mennyiségét lehet növelni ) majd forrázott dió töltelékkel töltöttem így jobban hasonlít az eredi kívánságra, a diós kalácsra.
Formája szerint viszont kimondottan darázsfészek az általam készített sütemény.
Hamar el fog fogyni az már most látszik .
Hozzávalói :
- 500 g liszt
- 7 tojássárgája ( én összesen 1 tojással készítettem ez alkalommal és így is tökéletes lett)
- csipet só
- 30 g élesztő
- 2,5 dl tej
- 200g vaj
- 200g őrölt mandula v dió
- 200 g cukor
- 2dl tejszín vagy tej ( a kenéshez)
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk. Hozzáadjuk a szitált liszthez, a tojással, pici sóval és a maradék tejjel összedolgozzuk, meleg helyen hagyjuk pihenni .Ezalatt a tészta a duplájára kel.Lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk vékonyra és megkenjük a vajas cukros mandulás töltelékkel az eredeti recept szerint. Itt én eltértem a hagyományos darázsfészek recepttől és forrázott diótölteléket használtam a vajas mandula krém helyett.
A továbbiakban már követtem a tradicionális útmutatót. A tölteléket ami most forrázott dió egyenletesen eloszlattam a kinyújtott tésztán vizes( széles) kés vagy spatula segítségével könnyebb! Feltekertem a tésztát és ujjnyi vastag szeleteket vágtam a tekercsből ( kézzel kicsit meg lehet igazítani, hogy szép kerek legyen minden szelet !
A levágott tekercseket lazán egymás mellé helyezzük a kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezen, hagyjuk kelni ismét, majd előmelegített forró, enyhén gőzös sütőben megsütjük a darázsfészket.
Mikor már félig megsült a tészta a tetejét lekenjük ( meglocsoljuk ) cukros tejjel vagy tejszínnel.
A kész darázsfészek sütemény kínálható reggeli vagy uzsonna süteményként is kávéhoz, teához kakaóhoz egyaránt.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése