2019. január 12., szombat

Húsleves


Húsleves, talán ez volt az első étel amit megtanultam elkészíteni, kislánykoromban  már kívülről fújtam  a receptet  a hozzávalókat soroltam, mi kell bele.



Nálunk egy szem krumpli  is került  a húslevesbe, hogy miért, az okát nem tudom,  én ma már  kihagyom  belőle, de talán még visszakerül egyszer .





Vasárnaponként rendre húsleves  volt nálunk az  első fogás, legalábbis én így emlékszem vissza,      , aztán  a levesben főtt hús tormával a legtöbbször, de gyümölcsös szószok is voltak időnként vagy fokhagymamártás, zsemleszósz és hasonlók  a főtt húshoz a főétel előtt .
 A húslevest azért is szeretem, mert sok leves alapleveként (ahol consomét, bullont említenek a receptek ) is felhasználható, ezért mindig kicsit többet főzök belőle .



húsleves




Hozzávalók ( 4 személyre):

  • ·         100g marhacsont
  • ·         400g marha comb
  • ·        
  • ·         20 g vöröshagyma
  • ·         fokhagyma
  • ·         egészbors
  • ·         szerecsendió
  • ·         gyömbér darab
  • ·         cseresznye paprika
  • ·         80 g vegyeszöldség
  • ·         30 g zeller
  • ·         20g karalábé
  • ·         20 g kelkáposzta  
  •       1-2 gomba
  •       csipetnyi kurkuma vagy sáfrány
  • ·         zöldpetrezselyem


A leves készítésehez először  a  marhacsontot  leforrázzuk, lemossuk és a fazékba tesszük .
A megmosott marhahúst ( a legalkalmasabb húsrészek: a  lábszár, fartők, szegy) egy darabban hagyjuk,rátesszük a  csontra és felöntjük  hideg vízzel, majd elkezdjük főzni. A forráskor keletkező habot  szűrőkanállal eltávolítjuk, majd   a leves megsózzuk. Megmosott héjas vöröshagymával, tisztított fokhagymával, egész borssal fűszerezzük a levest. Lassú gyöngyöző forrással főzzük, keverni nem kell, majd amikor a  hús félig megpuhult  hozzáadjuk a zöldségeket   a jól megmosott egész sárgarépát, petrezselyem gyökeret, paszternákot, karalábét,  zellert,  kelkáposztát gombát,gyömbért.
A levesben  főtt anyagok ( hús és zöldségek) puhulása után pihentetjük  a levest  a felszínén keletkező zsírt kanállal leszedjük,( ha szükséges papírtörlővel felitatjuk) majd  átszűrjük .
A kész leves  kristály tiszta, aranysárga és zsírtalan .
A húslevest forrón tálaljuk  ! Levesbetéttek kínáljuk amit a levesbe  tesszük úgy merjük a  levesestálba vagy  tányérba esetleg  csészébe a húslevest.
 A levesbetét lehet  grízgaluska,( daragaluska), májgaluska, finom metélt, eperlevél tészta  vagy amit szeretünk.
Különösen finom  ha  húsosbatyukkal kínáljuk, de ez már egy másik leves   a húsosbatyu leves  aminek a receptjét nem rég  írtam le.
  


húsleves  batyuval





Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...