Húsleves, talán ez volt az első étel amit megtanultam elkészíteni, kislánykoromban már kívülről fújtam a receptet a hozzávalókat soroltam, mi kell bele.
Nálunk egy szem krumpli is került a húslevesbe, hogy miért, az okát nem tudom, én ma már kihagyom belőle, de talán még visszakerül egyszer .
Vasárnaponként rendre húsleves volt nálunk az első fogás, legalábbis én így emlékszem vissza, , aztán a levesben főtt hús tormával a legtöbbször, de gyümölcsös szószok is voltak időnként vagy fokhagymamártás, zsemleszósz és hasonlók a főtt húshoz a főétel előtt .
A húslevest azért is szeretem, mert sok leves alapleveként (ahol consomét, bullont említenek a receptek ) is felhasználható, ezért mindig kicsit többet főzök belőle .
Hozzávalók ( 4 személyre):
- · 100g marhacsont
- · 400g marha comb
- · só
- · 20 g vöröshagyma
- · fokhagyma
- · egészbors
- · szerecsendió
- · gyömbér darab
- · cseresznye paprika
- · 80 g vegyeszöldség
- · 30 g zeller
- · 20g karalábé
- · 20 g kelkáposzta
- 1-2 gomba
- csipetnyi kurkuma vagy sáfrány
- · zöldpetrezselyem
A leves készítésehez először
a marhacsontot leforrázzuk, lemossuk és a fazékba tesszük .
A megmosott marhahúst ( a legalkalmasabb húsrészek: a lábszár, fartők, szegy) egy darabban hagyjuk,rátesszük a
csontra és felöntjük hideg vízzel, majd elkezdjük főzni. A forráskor keletkező habot szűrőkanállal eltávolítjuk, majd a leves megsózzuk. Megmosott héjas
vöröshagymával, tisztított fokhagymával, egész borssal fűszerezzük a
levest. Lassú gyöngyöző forrással főzzük, keverni nem kell, majd amikor a hús félig megpuhult hozzáadjuk a zöldségeket a jól megmosott egész sárgarépát, petrezselyem
gyökeret, paszternákot, karalábét, zellert, kelkáposztát gombát,gyömbért.
A levesben főtt
anyagok ( hús és zöldségek) puhulása után
pihentetjük a levest a felszínén keletkező zsírt kanállal
leszedjük,( ha szükséges papírtörlővel felitatjuk) majd átszűrjük .
A kész leves kristály
tiszta, aranysárga és zsírtalan .
A húslevest forrón tálaljuk
! Levesbetéttek kínáljuk amit a levesbe
tesszük úgy merjük a levesestálba vagy tányérba esetleg csészébe a húslevest.
A levesbetét lehet grízgaluska,( daragaluska), májgaluska, finom metélt, eperlevél tészta vagy amit szeretünk.
Különösen finom ha húsosbatyukkal kínáljuk, de ez már egy másik leves a húsosbatyu leves aminek a receptjét nem rég írtam le.
Különösen finom ha húsosbatyukkal kínáljuk, de ez már egy másik leves a húsosbatyu leves aminek a receptjét nem rég írtam le.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése