Tavaszi friss, zsenge karalábéból finom levest főzünk minden szezonban.Bár általában nálunk a zöldséglevesekbe nem kerül hús most mégis a kivétel erősíti a szabályt.
Ilyenkor tavasszal olyan harsogóan zöldek és frissek a karalábé levelei is,vétek lenne eldobni őket, természetesen az is belekerül a levesbe és a húsvét utáni időszakban a levesbetét a sonkagombóc lesz, hisz mindig van sonkamorzsa és sonkamaradék az ünnepek után.
A karalábét meghámozzuk, megmossuk, csíkokra vágjuk, a zsenge karalábé levelek egy részét félretesszük a legkisebbeket ami ott a közében szinte ki se nőtt még, a többit összevágjuk.
Vajon kicsit megpárolom a felszeletelt újhagymát és az összevágott karalábé leveleket, majd pár perc múlva a karalábét is hozzáadom, kevergetem néhány percet, de nem hagyom megpirulni.
Ezt követően felöntöm zöldséglével a húsvét utáni időszakban ennek egy részét sonkalével válthatjuk fel nagyon finom lesz a levesünk.
Ne feledjük a sonkalé nem csak füstöst ízt ad a levesnek, lehet sós is, ügyeljünk, figyeljünk a sózásra!
Míg fedő alatt főzzük puhára a karalábét,közben elkészítjük a sonkagombócot.
A sonkát vágjuk apróra ( esetleg darálhatjuk ha finomabbra szeretnénk), keverjük össze a tojással, házi kenyérmorzsával, ennek hiányában használhatunk zsemlemorzsát is, sóval,borssal majorannával fűszerezzük és diónyi gombócokat formálunk enyhén vizes kézzel. A forrásban lévő levesbe óvatosan beleeresszük a gombócokat, lassú tűzön 8-10 percig főzzük.
A félre tett karalábé leveket is apróra vágjuk, a levesbe szórjuk tálaláskor, ha van lehetőségünk további zöldfűszert is adhatunk a levesbe mint ánizs-, vagy menta-, lestyán vagy csalán zöld levele apróra vágva.
Hozzávalók:
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Ilyenkor tavasszal olyan harsogóan zöldek és frissek a karalábé levelei is,vétek lenne eldobni őket, természetesen az is belekerül a levesbe és a húsvét utáni időszakban a levesbetét a sonkagombóc lesz, hisz mindig van sonkamorzsa és sonkamaradék az ünnepek után.
A karalábét meghámozzuk, megmossuk, csíkokra vágjuk, a zsenge karalábé levelek egy részét félretesszük a legkisebbeket ami ott a közében szinte ki se nőtt még, a többit összevágjuk.
Vajon kicsit megpárolom a felszeletelt újhagymát és az összevágott karalábé leveleket, majd pár perc múlva a karalábét is hozzáadom, kevergetem néhány percet, de nem hagyom megpirulni.
Ezt követően felöntöm zöldséglével a húsvét utáni időszakban ennek egy részét sonkalével válthatjuk fel nagyon finom lesz a levesünk.
Ne feledjük a sonkalé nem csak füstöst ízt ad a levesnek, lehet sós is, ügyeljünk, figyeljünk a sózásra!
Míg fedő alatt főzzük puhára a karalábét,közben elkészítjük a sonkagombócot.
A sonkát vágjuk apróra ( esetleg darálhatjuk ha finomabbra szeretnénk), keverjük össze a tojással, házi kenyérmorzsával, ennek hiányában használhatunk zsemlemorzsát is, sóval,borssal majorannával fűszerezzük és diónyi gombócokat formálunk enyhén vizes kézzel. A forrásban lévő levesbe óvatosan beleeresszük a gombócokat, lassú tűzön 8-10 percig főzzük.
A félre tett karalábé leveket is apróra vágjuk, a levesbe szórjuk tálaláskor, ha van lehetőségünk további zöldfűszert is adhatunk a levesbe mint ánizs-, vagy menta-, lestyán vagy csalán zöld levele apróra vágva.
Hozzávalók:
a leveshez
- 20 g vaj
- 1/2 csomag újhagyma
- 4 karalábé zöldjével együtt ( csak az ép és zsenge leveleket használjuk!)
- 8 dl zöldséglé( tetszés szerinti sonkalével helyettesíthető, ideális 1:1 arányban használni)
- só bors ízlés szerint
- 1-2 ág zöld fűszer( ánizs, vagy menta, lestyán csalán levél
sonka gombóchoz:
- 250 g darabolt ( darált ) sonka ( lehet a húsvéti főtt sonka is)
- 1 tojás
- 100 g ( házi)kenyér morzsa vagy zsemlemorzsa
- só bors majoranna ízlés szerint
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése