Korán jött a tavasz az idén, már napok óta virítanak a kertekben az ibolyák. Csodás lilás -kékek( ibolyaszínűek) és pompás illatúak. A cukrászatban kedvelt alapanyag az ibolya .
Én is tenném
- Salátába....?
- Édességbe..?
Különösen ilyenkor tavasszal élénkül fel az érdeklődésem a kertben, mezőn, erdőben található ehető virágok iránt, s talán nem kell különösen magyarázni miért szerepel kiemelt helyen az ibolya.
A cukrászatban többféle formában is találkozhatunk az ibolyával, készül belőle
- ibolya likőr
- ibolya szirup
- illatos ibolyás cukor
- ibolya krém
- ibolyás sütemény
- ibolya pudding
- ibolya fagylalt Színüket, illatukat adják ezek az apró törékeny virágok az italoknak és cukrász készítményeknek a tavaszi hangulatot idézve.
Szórhatjuk a palacsintára a virágszirmokat, ízük lágy és enyhén édes :
Egyszerűen jégbezárva a poharunkba is tehetjük ezáltal megbolondítva az italunkat .
De nem csak édesen, sósan is kínálhatjuk az ibolyát, salátába keverve húsok mellé is adhatjuk, sőt a rántottát is meghinthetjük ibolya virággal !
Keverhetjük a szárított ibolyaszirmokat teához, vagy készíthetünk "csak " belőle teát.
Készíthetnénk ibolyalekvárt ha elegendő ibolyát szedtünk. Nálunk a kertben megjelentek a fehér ibolyák is ,ha óvatosan szedjük a tövét érintetlenül hagyjuk a szüretelésnél akkor jövőre is lesz mit "betakarítani".
Próbáljátok ki !
- A görög mitológia szerint a "tavasz istennője" Persephone lába nyomán keltek életre az apró ibolya virágok .
- Az ibolya Napóleon második felesége, Mária Lujza pármai hercegnő kedvence is volt.
- Sissy is kedvelte a kandirozott ibolyát és az ibolya fagylaltot is .
Az ibolya virágokat mézben is lehet tartósítani .
Miért együnk ibolyát ?
Az ibolya nemcsak ehető növény de gyógynövény is, főbb hatóanyaga a szaponin, és a flavonoid.
Virága nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású.
Gyógytea, krém, szirup is készíthető belőle, de az már nem a gasztronómia területe.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése