2022. március 17., csütörtök

Együnk ibolyát(?)!


Korán jött  a tavasz az idén,  már  napok óta virítanak a kertekben  az ibolyák. Csodás lilás -kékek( ibolyaszínűek) és pompás illatúak. A cukrászatban kedvelt alapanyag  az ibolya .
Én is tenném

  • Salátába....?
  • Édességbe..?







Azonban  napokig csak néztem  őket és nem tudtam betelni  a látványukkal.
Nehezen szánom rá magam, hogy begyűjtsem őket. Félek leszakítani  olyan szépek.

ibolya

Jó ötlet  virágokkal díszíteni az ételt ? Milyen íze van az ehető virágoknak ? Honnan ismerjük fel őket, illetve honnan tudjuk  melyik ehető? Számtalan kérdés vár megválaszolásra.
Különösen  ilyenkor tavasszal élénkül fel az érdeklődésem a kertben,  mezőn, erdőben található ehető virágok iránt,  s talán  nem kell különösen magyarázni  miért  szerepel  kiemelt helyen  az ibolya.
       

A cukrászatban többféle formában is találkozhatunk  az ibolyával, készül belőle

  • ibolya likőr
  • ibolya szirup
  • illatos ibolyás  cukor
  • ibolya krém 
  • ibolyás sütemény  
  • ibolya pudding
  • ibolya fagylalt                                                                                                                                       Színüket,  illatukat  adják   ezek az apró  törékeny virágok  az italoknak és cukrász készítményeknek  a  tavaszi hangulatot idézve.     
Szórhatjuk  a palacsintára a virágszirmokat, ízük lágy és enyhén édes :


Egyszerűen jégbezárva   a poharunkba is  tehetjük ezáltal megbolondítva az italunkat .



De nem csak édesen,  sósan is kínálhatjuk az ibolyát, salátába keverve  húsok mellé is adhatjuk, sőt  a rántottát is meghinthetjük ibolya virággal !




Keverhetjük a szárított ibolyaszirmokat  teához, vagy készíthetünk "csak " belőle teát.

Készíthetnénk ibolyalekvárt  ha elegendő ibolyát szedtünk. Nálunk a  kertben  megjelentek a fehér  ibolyák is ,ha óvatosan szedjük  a tövét  érintetlenül hagyjuk a szüretelésnél akkor  jövőre is lesz mit "betakarítani".  
 

 Próbáljátok ki !


  • A görög mitológia szerint   a "tavasz istennője" Persephone lába nyomán keltek életre az apró ibolya virágok .

  • Az ibolya Napóleon második felesége, Mária Lujza pármai hercegnő kedvence  is volt.

  • Sissy is kedvelte a kandirozott ibolyát és  az ibolya fagylaltot is .

Az ibolya virágokat mézben  is lehet tartósítani .

Miért együnk  ibolyát ?

Az ibolya nemcsak ehető növény  de gyógynövény is, főbb hatóanyaga  a szaponin, és  a  flavonoid.
Virága nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású.

Gyógytea, krém, szirup is készíthető belőle, de az már nem  a gasztronómia területe.



Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...