2022. június 21., kedd

Narancsos szelet hársvirággal

Nálunk  már lassan elnyílik a hárs vége  a bódító utánozhatatlan illatnak .Két hatalmas fa áll az ablakunk alatt ide nyílik a konyhám, az étkező,  ezek a hársak adnak árnyékot a kerti asztalnak  és nem engedik be a nyári rekkenő hőségben  a napsugarakat  a lakás nyugati oldalán. 
Évek óta foglalkoztat mit tehetnék  a temérdek virággal, legalább egy részét  hogyan hasznosíthatnám.
Tudom, lehet szárítani teának, szörpöt készíteni, de azt az édessége miatt mi nem kedveljük, bár az idén  lett egy kis üveg hársszirup és limonádéba is került "hársvíz".
Ami igazán újdonság, süteménybe eddig nem tettem még soha hársvirágot, belátom hiba volt.
Csodás az illata és az íze is nagyon kellemes.




Hozzávalók :
  •  4 tojás
  • 80 g cukor 
  • 75 g liszt
  • 75 g ételkeményítő
  • 2 evőkanál hársfa virág ( én most azt használtam ami a szörpkészítésnél visszamaradt  így elképzelhető ,hogy célszerű felhasználás előtt beáztatni ?)
  • 1/2 teáskanál  sütőpor
  • 75g olvasztott vaj
  • 50 g tört mandula
  • 2,5 dl frissen facsar narancslé
  • 1 citrom leve
  • porcukor tetszés szerint  a tetejére szórásnak ( talán  hársvirágos cukor lenne a legideálisabb)
A tojásokat szétválasztjuk és a piskótánál már megszokott módon a  a cukor 1/3 részével  a sárgáját  habosra keverjük ,  a  2/3 résszel pedig a fehérjét keményhabbá verjük .
A tojássárgához adjuk a hársvirágot  az olvasztott vajat majd rászitáljuk a  sütőporos lisztet
és az ételkeményítőt végül  a tojásfehérje habot is az edénybe tesszük és már nem verjük, hanem fakanál segítségével óvatosan összekeverjük a  tésztát . Ez a technika megegyezik a piskóta készítésnél alkalmazottal  ,bal kezünkkel segíthetünk az edényt ellenkező irányba forgatva mint ahogy keverjük a fakanállal a tésztát. A sütőforma alját sütőpapírral kibéleljük, vékonyan kivajazzuk és rászórjuk a megtört  mandulát majd beleöntjük  a tésztát .Előmelegített gőzmentes  (!) sütőben 50 percig sütjük  180 fokon .A sütést követően célszerű még további 10 percet a kikapcsolt sütőben hagyni  a süteményt. Miután kivettük a sütőből egy tálra kiborítjuk a süteményt  a papírt lehúzzuk róla .Hurkapálcikával megszurkáljuk  ( lehet evőpálcika is ha az  van kéznél )majd a lyukakba töltve meglocsoljuk a süteményt a citromos narancslével ügyelve , hogy  a lé befolyjon a lyukakba  a tészta beszívja magába.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Ötlet, adhatunk hozzá tejszínhabot is ,sőt  hársvirággal dúsított tejszínhabot!



 

 



Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...