Kellemes Húsvéti Ünnepeket
kíván minden kedves látogatójának és olvasójának
Rozmaring&ibolya blog
Lassan körvonalazódik nálunk az ünnepi forgatókönyv, összeáll a menü .
A tavaszi menübe húsvéti asztalra mi is illene jobban mint a sok-sok zöld zöldségféle, akár spenót akár mángold formájában számtalan elkészítési módjuk kínálkozik ám ez alkalommal ünnep lévén talán a sós torták a legalkalmasabbak. Remekül kiegészíti a sonka- tojás hidegtálakat almás tormával kínálva ..nagy kedvenc nálunk a spenóttal és mángolddal is készíthető sajtos mángold torta.
De, megállja helyét húsvéti báránysült mellett is a spanako pita ez is olyan balkáni specialitás ami húsvétra is adható..., nálunk már ez csütörtökön elkészült és el is fogyott.
Nagy pénteken böjt van így, nem csak a húst, de a tejet és tojást is mellőzöm az ételekből, tehát zöldségek jöhetnek szóba az idén nem volt bab( prebranac , ) halat ettünk, sült céklával, balzsam ecettel mézzel locsolva, zöld saláta és medvehagyma pesto, is volt és ajvár, csalános prója ( böjtös) gesztenyegolyó és gyümölcsök.
A paraszt sonka főtt a délelőtt hosszasan és lassan, majd a főző vízben hűlt végül átadta a helyét a friss tanyasi tojásoknak.Természetesen nem felejtettem el egy részét félre tenni,a jövő héten főzendő leveseknek remek ízt ad majd.
Kevés aszpikot is készítettem.
Nálunk a tojás mindig a sonkalében fő, így szoktuk meg, ez családi hagyomány. A tojásnak így különleges íze lesz, a színe kicsit sötétebb mint ha vízben főne .
A tojást is hagyom a főzőlében kihűlni.A főtt tojásokat fogyasztásig hűtőben tárolom, az asztalra készített festett tojásokat hagymalével festem , de azokat nem esszük meg.A céklával festett tojások nem lettek igazán szépek, a lila káposztával viszont fantasztikusak valamelyik évben. Kedvelem a berzselést, így a kertben, teraszon gyűjtött levelekkel díszítem a festett tojásokat.
A fő elemei a húsvéti étkezésnek a húsvéti kalács, főtt sonka, -tojás tormával, de körözött juhtúróból friss piros retekkel, új hagymával és rengeteg zöld saláta sem maradhat le az asztalról.
Ma zsenge karalábé leves volt, holnap vendégségbe megyünk, báránysült lesz biztosan, spenótos rétes is.
Hétfőre pedig " retro" ebédet tervezek fatányéros vagy vegyes tál készül majd rántott szelet és fűszervajas hátszín lesz rajta az már biztos, francia vegyes körettel ( zöldbab, sárgarépa, karalábé, spenót vajon párolva) burgonyapüré és párolt rizs.
Van még pár szem fűszeres ecetes szilva is.
Hatalmas tál zöld saláta is lesz.
A desszert az ünnepek alatt a gerbeaud szelet , sárgarépa torta és talán kókuszos szelet is lesz.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése