2017. április 16., vasárnap

Jön a húsvét !

Kellemes Húsvéti Ünnepeket
 kíván minden kedves látogatójának és  olvasójának
Rozmaring&ibolya  blog 








Lassan körvonalazódik nálunk az ünnepi forgatókönyv, összeáll a menü .





A tavaszi menübe  húsvéti asztalra mi is illene jobban mint a  sok-sok zöld zöldségféle, akár spenót akár mángold  formájában  számtalan elkészítési módjuk kínálkozik  ám ez alkalommal ünnep lévén  talán a sós torták a legalkalmasabbak. Remekül kiegészíti a sonka- tojás hidegtálakat almás tormával  kínálva ..nagy kedvenc nálunk  a spenóttal és mángolddal is készíthető sajtos mángold torta.



De, megállja helyét húsvéti  báránysült mellett is  a spanako pita  ez is olyan balkáni specialitás ami  húsvétra is adható...,  nálunk már ez csütörtökön  elkészült és el is fogyott.
Nagy pénteken  böjt van  így,  nem csak a húst, de  a tejet  és tojást is mellőzöm az ételekből,  tehát  zöldségek  jöhetnek szóba az idén nem volt bab( prebranac , )  halat ettünk, sült céklával, balzsam ecettel  mézzel locsolva,  zöld saláta és  medvehagyma pesto, is  volt és ajvár, csalános prója ( böjtös) gesztenyegolyó és gyümölcsök.


A  paraszt sonka főtt a délelőtt hosszasan és lassan, majd  a főző vízben  hűlt végül átadta  a helyét a friss tanyasi  tojásoknak.Természetesen  nem  felejtettem el egy részét félre tenni,a jövő  héten főzendő leveseknek remek ízt ad majd.
Kevés aszpikot is készítettem.
Nálunk a  tojás mindig  a sonkalében fő, így szoktuk meg, ez családi hagyomány.  A tojásnak így különleges íze lesz,  a színe kicsit sötétebb mint ha vízben  főne .


A tojást is hagyom  a főzőlében kihűlni.A főtt tojásokat  fogyasztásig  hűtőben tárolom, az  asztalra készített festett tojásokat hagymalével festem , de azokat nem esszük meg.A céklával festett tojások nem lettek igazán szépek, a  lila káposztával viszont  fantasztikusak valamelyik évben. Kedvelem a  berzselést, így  a kertben,  teraszon gyűjtött levelekkel díszítem a  festett tojásokat.
A fő elemei  a húsvéti étkezésnek a  húsvéti kalács,  főtt sonka,  -tojás  tormával,  de  körözött juhtúróból  friss piros retekkel, új hagymával és rengeteg zöld saláta sem maradhat le az asztalról.


Ma zsenge karalábé leves volt, holnap vendégségbe megyünk, báránysült lesz biztosan, spenótos rétes is.
 Hétfőre pedig  " retro" ebédet tervezek  fatányéros vagy vegyes tál  készül majd  rántott szelet és fűszervajas hátszín lesz rajta az már biztos, francia vegyes körettel ( zöldbab, sárgarépa, karalábé, spenót vajon párolva) burgonyapüré és párolt rizs.





Van még pár szem fűszeres  ecetes szilva  is.
Hatalmas tál zöld saláta is lesz.

A desszert  az ünnepek alatt a gerbeaud  szelet ,  sárgarépa torta és talán kókuszos szelet is lesz.


zserbó






Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷  https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...